Samiti do të forcojë lidhjet me Azinë Qendrore
2023-05-23 15:33:06

Presidenti Xi Jinping priti krerët e shteteve nga Kazakistani, Kirgistani, Taxhikistani, Turkmenistani dhe Uzbekistani javën e kaluar në Xi'an, provincën Shaanxi, për Samitin Kinë-Azinë Qendrore, një ngjarje historike që pritet të nxisë ekonominë e vendeve, bashkëpunimin dhe të trajtojnë së bashku sfidat e sigurisë së rajonit në një nivel më të lartë.

Samiti do të forcojë lidhjet me Azinë Qendrore

CFP

CFP

Samiti zhvillohet në sfondin e efekteve të vazhdueshme të pandemisë COVID-19, konkurrencës gjeopolitike në rritje dhe krizës së vazhdueshme në Ukrainë.

Ai u zhvillua pas Samitit të G7 nga e premtja deri të dielën në Hiroshima, Japoni. Shtetet anëtare të G7 pritet të lëshojnë një deklaratë mbi "sigurinë ekonomike" që ka të ngjarë të nxjerrë në pah çështje të tilla si kundërshtimi i të ashtuquajturit "shtrëngim ekonomik" i Kinës dhe përfundimi i "varësisë" nga Kina në fusha të tilla si gjysmëpërçuesit dhe mineralet kritike.

Analistët thanë se dy samitet do të ndryshojnë shumë në këndvështrimin dhe qasjen e tyre.

Ata thanë se Samiti i G7 do të shihte vendet perëndimore, të udhëhequra nga Shtetet e Bashkuara, të përpiqen të ndërtojnë qarqe të vogla që do të përçajnë më tej komunitetin ndërkombëtar dhe madje do të krijonin konfrontim.

Në kontrast të dukshëm, Samiti Kinë-Azi Qendrore do të ndihmojë në forcimin e solidaritetit dhe bashkëpunimit midis vendeve në promovimin e rimëkëmbjes ekonomike, si dhe paqen dhe stabilitetin rajonal.

Mariam Shah, një studiuese e pavarur e çeshtjeve të konfliktit dhe psikologjisë ushtarake në Islamabad, Pakistan, tha se samiti i Xi'an tregon përpjekjet e suksesshme diplomatike të Kinës dhe ndikimin rajonal në rritje duke vendosur partneritete strategjike gjithëpërfshirëse me të pesë vendet e Azisë Qendrore, duke demonstruar nivele të larta besimi dhe bashkëpunimi.

CFP

CFP

Diplomacia e kreut të shtetit rrit besimin reciprok, vendos mekanizma bashkëpunimi dhe kapërcen pengesat politike, tha Shah.

"Një nga pikat më të rëndësishme është përfshirja aktive e Presidentit Xi dhe angazhimi personal në samit, duke theksuar angazhimin e Kinës për forcimin e lidhjeve me vendet e Azisë Qendrore."

Në një samit virtual vitin e kaluar, në përkujtim të 30-vjetorit të marrëdhënieve diplomatike midis Kinës dhe vendeve të Azisë Qendrore, presidentët e gjashtë vendeve njoftuan bashkërisht ndërtimin e një komuniteti Kinë-Azi Qendrore me një të ardhme të përbashkët dhe mekanizmi i bashkëpunimit Kinë-Azi Qendrore u krijua, i karakterizuar nga çiltërsia, transparenca, përfitimi reciprok, barazia, reciprociteti dhe rezultate reale.

Duke iu drejtuar ngjarjes virtuale, Xi tha se çelësi i bashkëpunimit të suksesshëm midis Kinës dhe pesë vendeve të Azisë Qendrore është angazhimi i tyre i qëndrueshëm ndaj respektit të ndërsjellë, miqësisë së fqinjësisë së mirë, solidaritetit në kohë të vështira dhe përfitimit reciprok.

CFP

CFP

Ministria e Jashtme ka thënë se gjatë samitit në Xi'an, presidentët e gjashtë vendeve do të shkëmbejnë mendime mbi zhvillimin e mekanizmit Kinë-Azi Qendrore, bashkëpunimin në sektorë të ndryshëm dhe çështjet kryesore ndërkombëtare dhe rajonale me interes të përbashkët, dhe të hartojnë një plani të ri për marrëdhëniet Kinë-Azi Qendrore dhe sjell një epokë të re për bashkëpunimin midis dy palëve.

Priten rezultate të frytshme në fushat politike, ekonomike dhe të sigurisë pasi pjesëmarrësit kërkojnë marrëveshje të reja bashkëpunimi.

CFP

CFP

Shakhrat Nuryshev, ambasadori i Kazakistanit në Kinë, tha se objektivi kryesor i samitit është të fillojë një fazë e re e bashkëpunimit midis vendeve të Azisë Qendrore dhe Kinës.

"Një pikë e rëndësishme është se rajoni i Azisë Qendrore shihet këtu si një entitet integral, jo i ndarë në pesë kombe të veçanta, por më tepër duke u angazhuar me Kinën në unitet në frymën e miqësisë fqinjësore. Prandaj, ne e parashikojmë me zell," tha Nuryshev në një artikull i publikuar në faqen e internetit të Rrjetit Global të Televizionit të Kinës.

Bashkëpunimi BRI

Azia Qendrore është vendi ku u propozua Iniciativa “Një brez një rrugë” dhe është gjithashtu një nga rajonet që ka korrur frytet e hershme të nismës. Tregtia e Kinës me pesë vendet u rrit në 70.2 miliardë dollarë në 2022 nga 460 milion dollarë në 1992, kur Kina vendosi  marrëdhënie diplomatike me kombet.

Bashkëpunimi investues ka përfituar gjithashtu të gjitha palët. Në fund të marsit, stoku i investimeve direkte të Kinës në pesë vendet e Azisë Qendrore ishte mbi 15 miliardë dollarë. Qarkullimi kumulativ i projekteve të përfunduara arriti në 63.9 miliardë dollarë, sipas Ministrisë së Tregtisë.

CFP

CFP

CFP

CFP

Samiti në Xi'an, i njohur historikisht si Chang'an, pikënisja e Rrugës së lashtë të Mëndafshit, do të ndërtojë më tej konsensusin midis Kinës dhe vendeve të Azisë Qendrore për zhvillimin me cilësi të lartë të “Një brez, një rrugë” dhe do t'i mundësojë atyre të vazhdojnë të veprojnë si ritmi i bashkëpunimit të BRI-së, tha zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme Wang Wenbin në një konferencë të rregullt për shtyp të martën.

Autor i artikullit Cao Desheng në Xi'an