Shkencëtarët kinezë zbulojnë qëllimet për stacionin e ardhshëm të kërkimit hënor
2023-03-19 15:26:01

foto nga VCG

foto nga VCG

Shkencëtarët kinezë kanë propozuar disa objektiva për një stacion të ardhshëm ndërkombëtar kërkimor hënor, duke përfshirë vëzhgimin e Tokës me bazë në Hënë dhe përdorimin e burimeve hënore, raportoi “China Science Daily”, citon “Xinhua”.

Zou Yongliao, kreu i divizionit të eksplorimit të hapësirës hënore dhe të thellë të Akademisë Kineze të Shkencave, zbuloi qëllimet në një konferencë kombëtare të hapësirës.

Sipas studiuesit, Kina planifikon të krijojë një model bazë për një stacion kërkimor hënor bazuar në dy misione të planifikuara eksplorimi deri në vitin 2028, dhe më pas ta zgjerojë atë në një ndërkombëtar.

Zou tha se ndërsa shkencëtarët vazhdojnë të zhvillojnë planin për stacionin kërkimor, ata tashmë kanë bërë përparim duke dalë me objektiva specifike për shkencën dhe aplikimin.

Këto objektiva përfshijnë kryesisht studimin e evolucionit të hënës, eksplorimin e formimit dhe aktiviteteve të yjeve, si dhe vëzhgimin e Diellit dhe Tokës nga Hëna.

Zou përmendi gjithashtu kryerjen e eksperimenteve shkencore, si rritja e bimëve në sipërfaqen hënore dhe shfrytëzimi i burimeve hënore, si mineralet e hënës dhe energjia diellore. (Irma)