Studimi kinez: Emetimet nga djegia e biomasës çojnë në rritjen e përqendrimit global të CO2
2023-03-19 15:16:50

foto nga VCG

foto nga VCG

Studiuesit kinezë kanë zbuluar se emetimet e djegies së biomasës janë një nga faktorët kryesorë që shkaktojnë rritjen e përqendrimeve globale të dyoksidit të karbonit (CO2) atmosferik dhe ndikojnë ndjeshëm në ndryshimin e klimës globale, përcjell “Xinhua”.

Djegia e biomasës ka ndryshueshmëri të konsiderueshme hapësinore-kohore, duke kontribuar në mënyrë të konsiderueshme në dinamikën e shpërndarjeve dhe variancave globale të CO2-shit, tha Shi Yusheng, studiues i asociuar në Institutin e Kërkimit të Informacionit të Hapësirës Ajrore nën Akademinë Kineze të Shkencave.

Ai vuri në dukje se përcaktimi sasior i ndikimeve të emetimeve të djegies së biomasës në përqendrimet e CO2-shit në atmosferë është thelbësor për ciklet dhe buxhetet globale dhe rajonale të karbonit.

Ekipi hulumtues i udhëhequr nga Shi kreu disa eksperimente numerike duke ndërruar dhe zëvendësuar inventarët për të vlerësuar ndikimet e katër inventarëve të emetimit të djegies së biomasës në simulimet e përqendrimit atmosferik të CO2-shit midis viteve 2006-2010 bazuar në modelin global të transportit kimik, GEOS-Chem. Ata gjithashtu kombinuan vëzhgimin në tokë dhe verifikimin e të dhënave satelitore për të përmirësuar saktësinë e simulimit të modelit.

Bazuar në katër inventarë të ndryshëm të emetimeve të djegies së biomasës, studiuesit zbuluan se emetimet nga djegia e biomasës mund të çojnë në një rritje globale të përqendrimit të CO2-shit prej 2.4 ppm në vit, duke tejkaluar rritjen vjetore neto të përqendrimit global të CO2-shit atmosferik. (Irma)