Kërkohet më shumë për qendrat e kërkimit dhe zhvillimit të financuara nga jashtë
2023-03-16 16:39:08

Ekspertët mendojnë se përveç lehtësimit të kompanive globale në krijimin e qendrave të inovacionit në rajonet qendrore dhe perëndimore, Kina duhet të krijojë më shumë kanale për bizneset e huaja që të marrin pjesë në projektet teknologjike të qeverisë dhe të përmirësojë efikasitetin e transferimit të teknologjisë dhe komercializimit, si dhe të promovojë integrimin e shumëkombëseve në zinxhirin lokal të inovacionit. Sipas tyre, ekonomia digjitale, zhvillimi i gjelbër dhe inovacioni teknologjik janë bërë motorë të rinj për të përshpejtuar rimëkëmbjen ekonomike globale.

ChinaDaily

Kërkohet më shumë për qendrat e kërkimit dhe zhvillimit të financuara nga jashtë

Tërheqja e investimeve të huaja për qendrat e kërkimit dhe zhvillimit do të ishte një strategji e mirë për Kinën për të përmirësuar strukturën e saj industriale dhe për të rritur sinergjitë midis tregjeve dhe burimeve vendase dhe ndërkombëtare, thanë ligjvënësit kombëtarë dhe këshilltarët politikë. Sipas tyre, kjo strategji jo vetëm që do t'i mundësonte Kinës të tërheqë burimet globale në mënyrë më efektive brenda tregut të saj, por gjithashtu do ta lejonte vendin të integrohej më tej në zinxhirin ndërkombëtar të inovacionit.

Duke përdorur zinxhirin global të vlerës dhe duke zgjeruar hapjen, Kina mund të kultivojë avantazhe të reja konkurruese në vitet në vijim, tha Jiang Ying, anëtar i Komitetit të 14-të Kombëtar të Konferencës Konsultative Politike të Popullit Kinez dhe kryetar i konsulencës së tregut “Deloitte China”.

Jiang tha se përqendrimi i qendrave të kërkimit dhe zhvillimit të financuara nga jashtë në rajonin lindor të Kinës nuk ka ofruar mbështetje efektive për përmirësimin e industrive prodhuese në pjesë të tjera të vendit. Aktualisht, ka 531 qendra kërkimore dhe zhvillimi të financuara nga jashtë në Shangai, ndërsa qytete si Xi'an në provincën Shaanxi dhe Chengdu në provincën Sichuan kanë vetëm disa objekte të tilla, bëri të ditur “Deloitte China”.

Përveç lehtësimit të kompanive globale në krijimin e qendrave të inovacionit në rajonet qendrore dhe perëndimore, Kina duhet të krijojë më shumë kanale për bizneset e huaja që të marrin pjesë në projektet teknologjike të qeverisë dhe të përmirësojë efikasitetin e transferimit të teknologjisë dhe komercializimit, si dhe të promovojë integrimin e shumëkombëseve në zinxhirin lokal të inovacionit, bëri të ditur kompania.

VCG

VCG

Raymund Chao, anëtar i Komitetit të 14-të Kombëtar të Konferencës Konsultative Politike të Popullit Kinez dhe kryetar i konsulencës globale “PwC” për rajonin e Azi-Paqësorit dhe Kinën, tha se ekonomia digjitale, zhvillimi i gjelbër dhe inovacioni teknologjik janë bërë motorë të rinj për të përshpejtuar rimëkëmbjen ekonomike globale.

Për shkak të ritmit të lartë të rritjes të arritur nga kompanitë kineze në këto fusha, Kina pritet të luajë një rol më të madh në tërheqjen e talenteve globale dhe investimeve të huaja në këto fusha në fazat e ardhshme, tha ai.

Qeveria zbatoi një sërë masash në mes të janarit për të inkurajuar investimet e huaja në kërkim dhe zhvillim. Sipas të dhënave të publikuara nga Ministria e Tregtisë, masat kryesore përfshijnë inkurajimin e qendrave të kërkimit dhe zhvillimit të financuara nga jashtë për të kryer kërkime themelore, duke i lejuar ato të përdorin raporte dhe të dhëna të mbledhura nga programet kombëtare të kërkimit dhe forcimin e mbështetjes për infrastrukturën dhe financimin operacional.

E etur për të zgjeruar praninë e saj në treg, “LG Chem Ltd”, një kompani kimike koreano-jugore, njoftoi se përfundoi ndërtimin e një qendre teknologjike në Wuxi, në provincën Jiangsu, në fund të shkurtit. “Me një investim total prej 30 milionë dollarësh, qendra do të ketë pajisje laboratorike të avancuara dhe talent të nivelit të lartë për të ofruar zgjidhje të gjithanshme teknologjike në Kinë”, tha Shin Hak-cheol, drejtori ekzekutiv i “LG Chem”.

Ou Yunfei, anëtar i Asamblesë së 14-të Kombëtare Popullore dhe shefi operativ i “Valin ArcelorMittal Automotive Steel Co Ltd”, një sipërmarrje e përbashkët midis “ArcelorMittal” me bazë në Luksemburg dhe “Hunan Valin Steel Co Ltd” në pronësi shtetërore, deklaroi se tarifat do të vazhdojnë të bien në vitin 2023. Kjo do të ishte e dobishme për prodhuesit vendas të automjeteve që të eksportojnë më shumë automjete në tregjet e Azisë Juglindore.

VCG

VCG

“Ne do të investojmë më shumë në inovacionin e produkteve dhe proceset e reja të prodhimit për të furnizuar çelik më të avancuar me rezistencë të lartë për prodhuesit kinezë të automjeteve, duke përforcuar fuqinë e tyre të fitimit në tregjet ndërkombëtare si Azia Juglindore dhe ekonomitë që marrin pjesë në nismën “Një brez, një rrugë”,- tha ai.

Duke përfituar nga politikat e saj të hapjes, zinxhiri i plotë industrial dhe baza masive e konsumatorëve, kontinenti kinez pa hyrjen e investimeve të huaja direkte të zgjeruara me 14.5 për qind nga viti në vit në 127.69 miliardë juanë (18.51 miliardë dollarë) në janar, bëri të ditur Ministria e Tregtisë. Në raportin e punës së qeverisë të dorëzuar në legjislaturën kombëtare për shqyrtim në fillim të marsit thuhet se Kina do të vazhdojë përpjekjet e saj për të tërhequr dhe përdorur më shumë investime të huaja këtë vit.

Raporti rekomandoi disa masa për të arritur këtë qëllim, duke përfshirë zgjerimin e aksesit në treg, hapjen e mëtejshme të sektorit të shërbimeve moderne, sigurimin e trajtimit kombëtar, përmirësimin e shërbimeve për kompanitë e financuara nga jashtë dhe lehtësimin e nisjes së projekteve historike të financuara nga jashtë.