IMB-ja e Kinës rritet ndërsa FMN-ja rrit parashikimin për rritje ekonomike
2023-02-02 09:32:30

VCG

VCG

Aktiviteti ekonomik i Kinës, duke përfshirë prodhimin dhe shërbimet, u rrit për herë të parë në katër muaj në janar. Analistët thonë se rritja e shpejtë e aktivitetit ekonomik sinjalizon se perspektivat për rimëkëmbjen ekonomike po përmirësohen. Falë zbatimit të masave të optimizuara të kontrollit të Covid, rimëkëmbjes së fuqishme të aktivitetit dhe lëvizshmërisë dhe mbështetjes më të fortë të politikave, ata presin një rikthim të dukshëm të rritjes së prodhimit të brendshëm bruto në vitin 2023.

 

VCG

VCG

IMB-ja e Kinës rritet ndërsa FMN-ja rrit parashikimin për rritje ekonomike

 

Aktiviteti ekonomik i Kinës, duke përfshirë prodhimin dhe shërbimet, u rrit për herë të parë në katër muaj në janar, pasi kërkesa e brendshme u rrit pas optimizimit të masave ndaj Covid-19 dhe politikave mbështetëse për rritje të qëndrueshme.

 

Indeksi zyrtar i Menaxherëve të Blerjeve (IMB) për sektorin e prodhimit të Kinës u rrit në 50.1 në janar, pasi arriti në 47 në dhjetor, treguan të dhënat nga Zyra Kombëtare e Statistikave. Shenja prej 50 pikësh ndan tkurrjen nga rritja.

 

IMB-ja joprodhues i Kinës arriti në 54.4 në janar, nga 41.6 në dhjetor.

IMB-ja zyrtare e përbërë e vendit, e cila përfshin aktivitetet e prodhimit dhe të shërbimeve, arriti në 52.9, krahasuar me 42.6 në dhjetor, sipas Statistikave.

 

Analistët thonë se rritja e shpejtë e aktivitetit ekonomik sinjalizon se perspektivat për rimëkëmbjen ekonomike po përmirësohen. Falë zbatimit të masave të optimizuara të kontrollit të Covid, rimëkëmbjes së fuqishme të aktivitetit dhe lëvizshmërisë dhe mbështetjes më të fortë të politikave, ata presin një rikthim të dukshëm të rritjes së prodhimit të brendshëm bruto (PBB) në vitin 2023.

 

Fondi Monetar Ndërkombëtar ka rritur gjithashtu parashikimin e tij për rritjen ekonomike të Kinës në vitin 2023 në 5.2 për qind, 0.8 pikë përqindjeje më shumë nga parashikimi i tij në tetor. Lëvizjet e fundit të vendit kanë hapur rrugën për një rimëkëmbje më të shpejtë se sa pritej, bëri të ditur FMN-ja në raportin e saj të fundit të Perspektivës Ekonomike Botërore.

 

Pierre-Olivier Gourinchas, kryeekonomisti i FMN-së, tha në një konferencë shtypi të mbajtur këtë javë në Singapor, për të lançuar raportin, se bota po përjeton një rimëkëmbje të shpejtë të ekonomisë kineze.

 

VCG

VCG

FMN-ja gjithashtu vuri në dukje se rritja ekonomike botërore do të ngadalësohet nga 3.4 për qind në vitin 2022 në 2.9 për qind në vitin 2023.

 

Zhao Qinghe, një statisticien i lartë në Zyrën e Statistikave, vuri në dukje përmirësimin në sektorin e madh të prodhimit të Kinës, duke thënë se aktiviteti i fabrikave u rrit për shkak të rifillimit të prodhimit normal dhe jetës së përditshme.

 

Porositë e reja u kthyen në territorin ekspansionist me nënindeksin e tij që u rrit në 50.9 në janar, niveli më i lartë i parë që nga qershori 2021. Gjithashtu, nënindeksi për prodhimin qëndroi në 49.8 në janar krahasuar me 44.6 një muaj më parë, sipas Statistikave.

 

Lu Ting, kryeekonomisti për Kinën në “Nomura”, tha se IMB-ja zyrtare e prodhimit të janarit ishte në përputhje me pritjet e tregut, ndërsa IMB-ja joprodhuese ishte shumë mbi pritjet e tregut, falë lirimit të kërkesës së ndrydhur për sektorët e shërbimeve personale.

.

Sipas Ministrisë së Kulturës dhe Turizmit, ka pasur 308 milionë vizita turistike vendase gjatë festës shtatëditore të Festës së Pranverës, 23.1 për qind më shumë në baza vjetore dhe ekuivalente me rreth 88.6 për qind të nivelit para pandemisë në vitin 2019.

 

Lu tha se ekipi i tij pret që IMB-të prodhuese dhe joprodhuese të rriten më tej gjatë shkurtit.

Lu paralajmëroi gjithashtu për erërat e kundërta dhe sfidat në të ardhmen, duke pasur parasysh kërkesën e ndrydhur relativisht të moderuar, kryesisht në hotelieri dhe turizëm, çështjet afatgjata në sektorin e pronave dhe dobësimin e kërkesës së jashtme.

 

Duke cituar mbledhjen ekzekutive të Këshillit të Shtetit të kryesuar nga kryeministri Li Keqiang në fundjavë, Wen Bin, kryeekonomist në “China Minsheng Bank”, tha se vendi ka rritur përpjekjet për të konsoliduar vrullin e rimëkëmbjes.

 

Duke vënë në dukje sfidën e kërkesës së pamjaftueshme, takimi kërkoi masa për të nxitur një rikuperim të hershëm të konsumit si forca kryesore lëvizëse ekonomike, për të çuar përpara hapjen e hapur si dhe për të përmirësuar tregtinë dhe investimet e jashtme.

 

Wen tha se Kina është në rrugën e duhur për një rikthim të qëndrueshëm me Covid që po zbehet dhe politikat stimuluese që po hyjnë në fuqi gradualisht. Ai parashikoi se ekonomia ka të ngjarë të rritet rreth 5.5 për qind në vitin 2023, më e lartë se rritja prej 3 për qind e PBB-së në vitin 2022.