Davos: Tranzicioni i gjelbër i Kinës kontribut pozitiv në rritjen globale
2023-01-23 19:16:10

foto nga

Një punëtore montoi panelet diellore në një fabrikë në qytetin Lianyungang të provincës Jiangsu të Kinës Lindore/ foto nga China Daily

Me  rritjen e investimeve në sektorët e energjisë së gjelbër, Kina do të  kontribuojë shumë pozitivisht në rritjen globale, thanë pjesëmarrësit në  takimin e Davosit.

Gjatë  takimit vjetor të Forumit Ekonomik Botëror të këtij viti, i cili u hap  të hënën, ndryshimet klimatike ishin në qendër të vëmendjes së  pjesëmarrësve, për rolin e Kinës në tranzicionin botëror drejt energjisë  së gjelbër.

Kina  është një nga investitorët më të mëdhenj në energjinë diellore,  energjinë e erës dhe ruajtjen e baterive, të cilët janë të gjithë  sektorë me rritje të lartë, tha Leslie Maasdorp, nënkryetar dhe shefi  financiar i Bankës së Re për Zhvillim, për Xinhua gjatë një interviste  në WEF.

Duke  vënë në dukje se një në dy automjete elektrike të shitura në mbarë  botën është në Kinë, Maasdorp tha se Kina mund të luajë një rol  vendimtar në nxitjen e strategjisë së rritjes së ulët të karbonit të  ekonomisë botërore.

"Ajo  që më bëri më shumë përshtypje është se pothuajse të gjithë këtu po  flasin për transformimin drejt energjisë së re," tha Forest Tu,  president për shitjet dhe marketing me prodhuesin kinez të baterive  Contemporary Amperex Technology Co Limited (CATL).

foto nga VCG

Automjetet me energjinë elektrike për përdorimin e përbashkët në qytetin Xiamen të Kinës Juglindore / foto nga VCG

Prodhuesi  kinez i baterive ka ofruar bateri për prodhuesit kryesorë të makinave  në mbarë botën dhe synon të bëhet një lojtar kryesor në tranzicionin  drejt energjisë së pastër.

Me  zgjidhjet e zhvilluara mirë të tranzicionit të energjisë, CATL po pret  me padurim të krijojë bashkëpunim me qeveritë për të ndihmuar në  promovimin e elektrifikimit, tha Tu për Xinhua.

Përveç industrisë së automjeteve elektrike, zhvillimi i energjisë së rinovueshme të Kinës u theksua gjithashtu në WEF.

Kina  është një prodhues i madh i energjisë së rinovueshme, tha presidenti i  WEF Borge Brende për Xinhua përpara hapjes së takimit vjetor.

Burimet  e rinovueshme nuk janë vetëm të mira për mjedisin dhe klimën, por  gjithashtu krijojnë shumë më tepër vende pune sesa industritë  tradicionale të karburanteve fosile, vuri në dukje Brende.

"Ne  jemi jashtëzakonisht krenarë për hapat e ndërmarrë nga qeveria kineze  për të promovuar energjinë e rinovueshme, si pjesë e përzierjes së  energjisë siç kërkohet për Kinën për të nxitur zhvillimin e saj të  vazhdueshëm dhe rritjen ekonomike," tha Haitham Al Ghais, sekretar i përgjithshëm i Organizatës së Vendeve të Eksportimit të Naftës, për Xinhua.

Ai  përshëndeti "objektivat ambicioze" të Kinës që janë përcaktuar nga  qeveria  si neutrale ndaj karbonit, duke thënë se Kina po merr një rol  udhëheqës dhe "ne vërtet e lavdërojmë Kinën për këtë drejtim".

foto nga VCG

Centrali i prodhimit të energjisë me erë në Tongren të provincës Guizhou të Kinës Jugperëndimore/ foto nga VCG