Kina nxjerr plane për të nxitur rritjen e ndërmarrjeve shtetërore këtë vit
2023-01-09 17:58:27


Foto: VCG

Kina do të nxjerrë udhëzime për ristrukturimin e strukturës së sektorëve kryesorë të ndërmarrjeve të saj shtetërore të administruara nga qendra në vitin 2023, sipas rregullatorit kryesor të aseteve shtetërore të vendit. Përveç përshpejtimit të transformimit digjital të ndërmarrjeve shtetërore në industritë tradicionale në vitin 2023, qeveria do të rrisë mbështetjen e saj financiare në zhvillimin e bizneseve të infrastrukturës së re, bëri të ditur Komisioni i Mbikëqyrjes dhe Administrimit të Pasurive Shtetërore i Këshillit të Shtetit.

Kina do të nxjerrë udhëzime për ristrukturimin e strukturës së sektorëve kryesorë si ndërtimi i ndërtesave, ruajtja e energjisë dhe mbrojtja e mjedisit për ndërmarrjet e saj shtetërore të administruara nga qendra në vitin 2023, sipas rregullatorit kryesor të aseteve shtetërore të vendit.

Planet vijnë pasi Komisioni i Mbikëqyrjes dhe Administrimit të Pasurive Shtetërore i Këshillit të Shtetit, SASAC, njoftoi se qeveria do të fokusohet në përmirësimin e cilësisë së funksionimit ekonomik, thellimin e reformës së kapitalit shtetëror dhe mbështetjen e mëtejshme shkencore dhe teknologjike novatore për të nxitur rritjen me cilësi të lartë të ndërmarrjeve shtetërore gjatë këtij viti.

Zhang Yuzhuo, sekretari i partisë i SASAC, u tha drejtuesve të ndërmarrjeve shtetërore se qeveria do të vazhdojë të optimizojë planin dhe ristrukturimin e ekonomisë shtetërore, të parandalojë dhe zgjidhë rreziqet e mëdha dhe të përshpejtojë zhvillimi i ndërtimit të ndërmarrjeve të klasit botëror.

Sipas tij, duke u mbështetur në rolin udhëheqës dhe mbështetjen strategjike të ekonomisë shtetërore, ndërmarrjet shtetërore do të ndihmojnë vendin në stabilizimin e rritjes ekonomike, punësimit dhe çmimeve të mallrave për të kontribuar në përmirësimin e përgjithshëm të funksionimit ekonomik këtë vit.

Përveç përshpejtimit të transformimit digjital të ndërmarrjeve shtetërore në industritë tradicionale në vitin 2023, qeveria do të rrisë mbështetjen e saj financiare në zhvillimin e bizneseve të infrastrukturës së re, duke përfshirë 5G, inteligjencën artificiale, qendrat e të dhënave, internetin e gjërave, internetin satelitor dhe platformat e internetit industrial, thuhet në një deklaratë të publikuar nga komisioni.

Pavarësisht presionit në rënie në ekonomi të shkaktuar nga pandemia Covid-19 dhe sfidat e jashtme, në deklaratë thuhet se ndërmarrjet shtetërore ka të ngjarë të shohin rritje të qëndrueshme të të ardhurave dhe fitimit për vitin 2022, pasi shifrat të publikohen gjatë këtij muaji.

Të ardhurat e kombinuara vjetore të ndërmarrjeve shtetërore pritet të rriten 8.3 për qind në baza vjetore në 39.4 trilionë juanë (5.75 trilionë dollarë) për vitin 2022, sipas SASAC.

I mbështetur nga plani i veprimit trevjeçar i Kinës (2020-2022) për reformën e ndërmarrjeve shtetërore, SASAC njoftoi se ai e shtyu ndjeshëm ristrukturimin strategjik dhe integrimin profesional midis ndërmarrjeve shtetërore vitin e kaluar.

Përveç krijimit të “China Mineral Resource Group Ltd” në Zonën e Re Xiong'an, në provincën Hebei të Kinës veriore, qeveria ka vazhduar të avancojë integrimin e burimeve në pronësi të ndërmarrjeve shtetërore në fushën e kujdesit shëndetësor, menaxhimit të rrjetit të tubacioneve, inspektimit dhe testimit.

Bashkimet dhe blerjet strategjike, masat e reformës si theksi mbi inovacionin dhe krijimi i mekanizmave operacionalë dhe menaxhues të orientuar nga tregu do të përforcojnë fuqinë e fitimit të ndërmarrjeve shtetërore në vitin 2023, tha Zhou Lisha, studiuese në Institutin për Ndërmarrjet Shtetërore në Universitetin Tsinghua.

Investimi në rritje i ndërmarrjeve shtetërore në projektet e lidhura me infrastrukturën e re do të përshpejtojë integrimin dhe aplikimin e teknologjive inovative me ekonominë reale dhe do të mbështesë transformimin digjital të bizneseve të vogla dhe të mesme në industritë e sipërme dhe të poshtme këtë vit, tha ajo.

Kina ka miratuar një ndryshim në statusin e “China South-to-North Water Diversion Corp Ltd.”, me bazë në Pekin. Ajo është tani nën mbikëqyrjen e SASAC, njoftoi komisioni në fund të javës së kaluar.

Themeluar në vitin 2020, ajo është një kompani tërësisht shtetërore me kapital të regjistruar prej 150 miliardë juanë. Krijimi i saj ishte një masë madhore e marrë për të forcuar menaxhimin e Projektit të Devijimit të Ujit nga Jugu në Veri, për të rafinuar sistemin e tij inxhinierik dhe për të optimizuar shpërndarjen e burimeve ujore në Kinë.

Kjo do të thotë se numri i ndërmarrjeve shtetërore të Kinës - të cilat janë nën kontrollin e drejtpërdrejtë të SASAC - tani ka arritur në 98.