Program për të forcuar riciklimin e plastikës
2023-01-04 15:45:38

Një grup i përbashkët pune i përbërë nga shoqatat industriale, prodhuesit e plastikës dhe ricikluesit ka nisur një program për të rritur riciklimin e plastikës fleksibël në Kinë, një veprim që ekspertët besojnë se do të reduktojë mbetjet dhe do të ndihmojë në objektivat kombëtare të klimës.

I nisur nga Grupi i Përbashkët i Punës i Zinxhirit të Furnizimit të Plastikës së Ricikluar të Gjelbër dhe dega e riciklimit të plastikës të Shoqatës Kombëtare të Riciklimit të Burimeve të Kinës në Pekin të enjten, programi synon të ndërtojë një sistem riciklimi në të gjithë zinxhirin industrial të paketimeve plastike fleksibël.

Një punonjës operon makina për të kompresuar fushë plastike dhe kartona në Qendrën e Transferimit të Riçiklueshëm të Pujinit në Shanghain e Kinës Lindore.

Një punonjës operon makina për të shtypur foam plastike dhe kartona në Qendrën e Transferimit të Riçiklueshëm të Pujinit në Shanghain e Kinës Lindore.

Deri në vitin 2025, sistemi pritet të ndihmojë në riciklimin vjetor të 50,000 tonë metrikë paketimi.

Grupi i punës u krijua në vitin 2020 nga shoqata e riciklimit, Federata e Kinës për Naftën dhe Industrinë Kimike dhe 16 kompani të tjera, duke përfshirë China Petrochemical Corp.

Si prodhuesi dhe konsumatori më i madh në botë i plastikës, mbi 60 milionë tonë mbetje plastike gjenerohen çdo vit në Kinë dhe vetëm rreth 30 për qind riciklohet, sipas dy organizatave.

Për shkak të vlerës së ulët të kthimit të riciklimit, afërsisht 43 milion ton mbetje plastike u dogjën ose u deponuan, prodhimi i të cilave përdori rreth 76 milion ton naftë bruto të cilësisë së lartë.

Zhou Yunfei, drejtor i zyrës për programin, tha se duke filluar nga projektet pilot dhe demonstruese, programi do të shtrihet gradualisht në qytetet e nivelit të parë, të dytë dhe të tretë në të gjithë vendin deri në vitin 2025.

Li Jinghong, profesor nga Departamenti i Kimisë i Universitetit Tsinghua dhe akademik në Akademinë Kineze të Shkencave, tha se riciklimi i plastikës fleksibël është gjithmonë një sfidë.

Përqindja e plastikës fleksibël që riciklohet është shumë nën nivelin mesatar për të gjitha produktet plastike, tha ai. Përveç vlerës së tij të ulët të kthimit në riciklim, mundësia e tij e lartë për t'u ndotur dhe ndërgjegjësimi i ulët i konsumatorëve për riciklimin janë gjithashtu faktorë për të fajësuar.

Wei Honglian, kryeinxhinieri i Menaxhimit të Mbetjeve të Ngurta dhe Kimikateve në Kinë, një degë e Ministrisë së Ekologjisë dhe Mjedisit, foli shumë për hartimin e programit.

Hedhja e mbetjeve plastike nëpërmjet djegies dhe deponive jo vetëm që ka rezultuar në një humbje të madhe të burimeve, por gjithashtu ka parandaluar çlirimin e potencialit të tyre përmes riciklimit për të reduktuar emetimet e dioksidit të karbonit, tha ai.

Kina synon të arrijë kulmin e emetimeve të dioksidit të karbonit përpara vitit 2030 dhe të arrijë neutralitetin e karbonit përpara vitit 2060.

Bazuar në disa lloje të paketimeve plastike fleksibël, programi synon të zgjedhë qytete pilot për të promovuar ndërtimin e sistemeve të riciklimit dhe përdorimit, në një përpjekje për të eksploruar shtigje të qëndrueshme për të optimizuar të gjithë zinxhirin industrial.

"Programi është i mirë-projektuar dhe gjithashtu shumë largpamës, me fokusin e tij në pengesat dhe vështirësitë në kontrollin e ndotjes plastike," tha ai.