Industria e automjeteve me energji të re në Kinë, me ritme të shpejta zhvillimi
2022-12-31 17:25:56

nga VCG

nga VCG

Industria e automjeteve me energji të re (NEV) në Kinë po ecën me ritme të shpejta zhvillimi, me prodhuesit vendas dhe të huaj që konkurrojnë për aksione më të mëdha të këtij tregu që po zgjerohet me shpejtësi.

Pavarësisht rilindjes së Covid-19, industria kineze NEV vazhdoi të gëzonte një bum tregu falë stimujve të politikave dhe më shumë zgjedhjeve të modeleve konkurruese, përcjell “Xinhua”.

Nga janari deri në nëntor 2022, shitjet NEV të vendit tejkaluan 6.06 milionë njësi, duke u dyfishuar në krahasim me vitin e kaluar dhe me pjesën e tregut të automjeteve të tilla që arrin në 25 për qind, sipas Shoqatës së Prodhuesve të Automobilave në Kinë.

Prodhuesit e huaj të makinave po rrisin investimet në Kinë, duke parë perspektivat e shkëlqyera ekonomike të Kinës dhe potencialin e madh të tregut, si dhe fokusin e saj në zhvillimin e industrisë NEV dhe masat e forta të politikave dhe mbështetjes financiare, tha Zhang Bingli, profesor në Shkollën e Inxhinierisë së Automobilave dhe Transportit, Universiteti i Teknologjisë Hefei.

Ndërsa gjithnjë e më shumë kompani i bashkohen konkurrencës, konsumatorët kinezë kanë më shumë zgjedhje.

Politikat e favorshme të qeverisë dhe lehtësirat gjithnjë në rritje të tarifimit kanë ndihmuar në bumin e tregut NEV të vendit.

nga VCG

nga VCG

Kina njoftoi në shtator se përjashtimi nga taksat e blerjes për NEV-të do të zgjatej deri në fund të vitit 2023. Zgjatja e tretë që kur vendi zbatoi për herë të parë politikën në 2014, pritej të hiqte taksat me vlerë 100 miliardë juanë (rreth 14.33 miliardë dollarë amerikanë).

Numri gjithnjë në rritje i pajisjeve të karikimit po ndihmon në reduktimin e ankthit të shoferëve në distancë. Deri në fund të nëntorit, vendi kishte rreth 4.95 milionë pika karikimi, 107.5 për qind më shumë nga e njëjta periudhë e vitit të kaluar, sipas Aleancës së Promovimit të Infrastrukturës së Karikimit të Automjeteve Elektrike të Kinës.

Sipas Konferencës Qendrore të Punës Ekonomike të mbajtur në mes të dhjetorit, Kina do të vazhdojë të mbështesë blerjet NEV në një përpjekje për të zgjeruar kërkesën e brendshme në vitin 2023.

Heqjet e kufizimeve të Covid-19 pritet të ndihmojë në nxitjen e shpenzimeve të konsumatorëve dhe në rritjen e zinxhirëve të furnizimit.

nga VCG

nga VCG

Shoqata Kineze e Prodhuesve të Automobilave parashikoi se shitjet e NEV-ve në Kinë për vitin 2023 pritet të rriten me 35 për qind në baza vjetore në 9 milionë njësi, krahasuar me rreth 6.7 milionë njësi në vitin 2022. (Irma)