Industria e shpërndarjes tregon elasticitet
2022-12-26 16:39:34


Foto: VCG

Në periudhën janar-nëntor të këtij viti sektori i dorëzimit të paketave në Kinë trajtoi më shumë porosi krahasuar me të njejtën periudhë të vitit të kaluar, duke treguar qëndrueshmërinë e jashtëzakonshme të sektorit në luftën kundër COVID-19 dhe kontributin e tij në nxitjen e zhvillimit ekonomik. Sipas Zyrës Shtetërore të Postës së Kinës kjo ishte një rritje prej 2.2 për qind.

Industria e dorëzimit të pakove të Kinës trajtoi më shumë paketa midis janarit dhe nëntorit të këtij viti krahasuar me të njëjtën periudhë në 2021, duke treguar qëndrueshmërinë e jashtëzakonshme të sektorit në luftën kundër COVID-19 dhe kontributin e tij në nxitjen e zhvillimit ekonomik, rritjen e fluksit të mallrave dhe ndihmën e njerëzve për të ruajtur  jetën e tyre të përditshme.

Sipas Zyrës Shtetërore të Postës së Kinës, rreth 100.2 miliardë paketa u mblodhën dhe u dorëzuan në të gjithë vendin në 11 muajt e parë, një rritje prej 2.2 përqind nga viti në vit.

Vëllimi i paketave të dërguara dhe të marra në të njëjtin qytet ka rënë, dhe po ashtu ka rënë vëllimi i dërgesave jashtë shtetit, duke përfshirë Hong Kongun, Makaon dhe Tajvanin, por në të njëjtën kohë, biznesi ndërrajonal është rritur.

Nga janari në nëntor, 11.67 miliardë paketa janë trajtuar brenda të njëjtit qytet, një rënie prej 8.5 përqind nga viti në vit.  Rreth 1.78 miliardë paketa u mblodhën dhe u dorëzuan në destinacionet jashtë shtetit, një rënie prej 7.5 përqind nga viti në vit.  Në të kundërt, vëllimi i paketave ndërrajonale në Kinën kontinentale ishte 86.76 miliardë, një rritje nga viti në vit prej 4.1 përqind.

Në 11 muajt e parë, të ardhurat e sektorit të dërgesave të paketave arritën në 956.98 miliardë juanë (137.14 miliardë dollarë), një rritje prej 1.6 përqind nga viti në vit. Miliona kinezë u prekën nga epidemia këtë vit.  Disa ishin të mbyllur në shtëpitë e tyre për javë të tëra dhe mbështeteshin shumë në shërbimet e dorëzimit të paketave për të mbajtur një pamje normale të jetës.  Disa hezitonin të bënin pazar dhe në vend të kësaj, zgjodhën të bënin porositë e tyre në internet dhe t'i merrnin paketat përmes rrjeteve të besueshme.

Që nga 1 dhjetori, më shumë se 100 miliardë paketa janë trajtuar në Kinë, dëshmi e qëndrueshmërisë së sektorit mes shpërthimeve sporadike të COVID-19, pasi agjentët e dërgesave ruajtën fluksin e mallrave për të përmbushur kërkesën në rritje të njerëzve.  Një vit më parë, atyre iu desh deri më 8 dhjetor për të trajtuar të njëjtin numër paketash.

Megjithatë, disa konsumatorëve u është dashur të përballen me vonesat e dorëzimit të paketave që nga muaji i kaluar.  Të dhënat nga Zyra tregojnë se sektori ka trajtuar 10.35 miliardë paketa në nëntor, një rënie nga viti në vit prej 8.7 për qind.

Javën e kaluar, banorët në disa vende, si Pekini, raportuan vonesa të paketave për shkak të presionit që po përballej industria e dërgesave në mes të kërkesës në rritje për nevojat e përditshme për ilaçe dhe mungesa të stafit.

Për të përballuar ngarkesën e mbetur në dërgesa, Zyra u ka kërkuar të gjitha kompanive të paketave në Pekin të thërrasin korrierë nga jashtë qytetit.  Ajo mbajti një takim të mërkurën, duke u kërkuar kompanive të mbajnë shërbimet të hapura dhe të rihapin stacionet e dorëzimit të paketave, që u mbyllën përkohësisht për shkak të epidemisë.

Zyra ka vendosur të monitorojë performancën e kompanive kryesore të dërgesës së paketave dhe të njoftojë publikun për zhvillimet kryesore në kohën e duhur.