NDRC siguron që rimëkëmbja ekonomike e Kinës do të vazhdojë vitin e ardhshëm
2022-12-21 17:19:08

Rregullatori kryesor i Kinës është i vendosur për të zbatuar vazhdimisht masat e politikave stimuluese

Ekonomia e Kinës do të vazhdojë të rimëkëmbet vitin e ardhshëm me optimizimin e masave të kontrollit të COVID-19 dhe masave të politikës stimuluese që hyjnë gradualisht në fuqi, tha të premten rregullatori kryesor ekonomik i vendit.

Duke pasur parasysh një mjedis të jashtëm më të komplikuar dhe më të zymtë dhe një perspektivë të turbullt globale, Komisioni Kombëtar i Zhvillimit dhe Reformës (NDRC) tha se do të zbatojë vazhdimisht masat e politikave stimuluese, do të përshpejtojë më tej financimin e projekteve nëpërmjet instrumenteve financiare të bazuara në politika dhe zhvillimore dhe do të përshpejtojë ndërtimin e infrastrukturës.

Blerësit e mundshëm të shtëpive shikojnë një model prone në Qingzhou, krahinë e Shandong./China Daily

Blerësit e mundshëm të shtëpive shikojnë një model prone në Qingzhou, krahinë e Shandong./China Daily

Më shumë përpjekje do të bëhen gjithashtu për të zgjeruar në mënyrë proaktive investimet efektive, për të nxitur konsumin në fushat kryesore dhe për të rritur mbështetjen për ndërmarrjet mikro, të vogla dhe të mesme dhe familjet e vetëpunësuara, tha NDRC në një deklaratë.

Vendi ka investuar 739.9 miliardë juanë (106 miliardë dollarë) nëpërmjet instrumenteve financiare të bazuara në politika dhe zhvillimore, dhe mbi 2700 projekte të mbështetura nga mjete të tilla financiare kanë filluar të ndërtohen që nga fundi i nëntorit, tha komisioni.

Gjatë 11 muajve të parë, NDRC miratoi 106 projekte kyçe të investimeve të aktiveve fikse me vlerë rreth 1.5 trilion juanë.

Duke theksuar elasticitetin e fortë dhe potencialin e madh të ekonomisë kineze, NDRC tha se ekonomia e Kinës do të rritet vazhdimisht me zbatimin e masave të optimizuara të kontrollit të COVID dhe politikave stimuluese që hyjnë në fuqi.

Të dhënat nga Zyra Kombëtare e Statistikave treguan se Kina ka ruajtur një prirje rimëkëmbjeje me rritje të qëndrueshme si në prodhimin industrial ashtu edhe në investime në nëntor, ndërsa konsumi mbetet i dobët mes shpërthimeve të COVID-19.

Prodhimi industrial i Kinës me vlerë të shtuar u rrit me 2.2 për qind nga viti në vit në nëntor, ndërsa investimet e aktiveve fikse u rritën me 5.3 për qind në periudhën janar-nëntor. Zëvendëskryeministri Liu Ai tha se Kina ka besim të madh se ekonomia do të kthehet për mirë në tërësi vitin e ardhshëm.

Vendi ka prezantuar politika dhe po shqyrton masa të reja për të përmirësuar situatën e aktiveve dhe detyrimeve të sektorit të pasurive të paluajtshme dhe për të rritur pritshmëritë dhe besimin e tregut, tha Liu në një fjalim me shkrim të mbajtur në Dialogun e pestë të liderëve dhe ish-zyrtarëve të lartë BE-Kinë.

Liu shtoi se urbanizimi i Kinës do të jetë ende në një rrugë relativisht të shpejtë për një periudhë kohore në të ardhmen, që do të thotë se ka kërkesë të mjaftueshme për të mbështetur rritjen e qëndrueshme të sektorit të pronave.

Vërejtjet e Liu erdhën pasi udhëheqja e lartë dërgoi një sinjal të qartë për të rritur fuqishëm besimin e tregut dhe për të arritur një përmirësim të përgjithshëm në rritjen ekonomike vitin e ardhshëm gjatë një takimi të fundit të Byrosë Politike të Komitetit Qendror të Partisë Komuniste të Kinës.

Sipas parashikimeve të fundit nga Akademia Kineze e Shkencave Sociale, ekonomia e vendit pritet të rritet me rreth 5.1 përqind në vitin 2023 për shkak të optimizimit të vazhdueshëm të masave të kontrollit të COVID dhe një baze krahasimi relativisht të ulët.

Charlie Zheng, kryeekonomist në Samoyed Cloud Technology Group Holdings Ltd, ra dakord se Kina ka të ngjarë të shohë një rritje prej mbi 5 për qind të PBB-së në vitin 2023, e mbështetur nga një rikthim në investime dhe konsum..

Ai tha se zgjerimi i kërkesës së brendshme dhe rritja e qarkullimit të brendshëm ekonomik mbajnë çelësin për të mbështetur rritjen dhe duhet të bëhen më shumë përpjekje për të rritur mbështetjen për grupet me të ardhura të ulëta dhe për të nxitur zhvillimin e sektorit privat.

Zheng shtoi se vendi duhet të zbatojë masa të detajuara për të përmirësuar shërbimet bazë publike, për të ngushtuar hendekun midis të pasurve dhe të varfërve dhe për të përmbushur më mirë kërkesën në rritje dhe të larmishme të njerëzve për produkte dhe shërbime me cilësi të lartë.

Të dhënat e NBS treguan se shitjet me pakicë të Kinës ranë 0.1 për qind nga viti në vit gjatë periudhës janar-nëntor.

Wang Wei, drejtor i përgjithshëm i Institutit të Ekonomisë së Tregut në Qendrën Kërkimore të Zhvillimit të Këshillit Shtetëror, tha se ndërsa konsumi u ndikua rëndë nga pandemia këtë vit, optimizimi i masave të kontrollit të COVID dhe përpjekjet e vazhdueshme të qeverisë për të rritur kërkesën e brendshme. do t'i japë një nxitje të fortë konsumit vitin e ardhshëm.

Nga OUYANG SHIJIA