Fillesat shihen si çelësi për kulmin e kujdesit shëndetësor
2022-12-20 14:13:36

Tregu i kujdesit shëndetësor të Kinës pritet të bëhet më i madhi në botë, është koha që lojtarët e industrisë të fillojnë të fokusohen në fusha kyçe si inovacioni, pikat strategjike dhe edukimi i zgjuar i gjithanshëm i startupeve, sipas ekspertëve. Qendra për Vlerësimin e Barnave pranë Administratës Kombëtare të Produkteve Mjekësore në Kinë deklaroi se në muajin nëntor janë regjistruar 118 barna inovative të prodhuara nga kompanitë vendase, ndërsa shifra për barnat gjenerike ishte 183.

Foto:VCG

Foto:VCG

Meqenëse tregu i kujdesit shëndetësor të Kinës pritet të bëhet më i madhi në botë, është koha që lojtarët e industrisë të fillojnë të fokusohen në fusha kyçe si inovacioni, pikat strategjike dhe edukimi i zgjuar i gjithanshëm i startupeve, thanë ekspertët.

Chris Lee, themeluesi dhe CEO i VentureBlick, një firmë e kapitaleve sipërmarrëse me seli në Singapor, tha: "Tregu i kujdesit shëndetësor të Kinës do të kryesojë botën, për sa i përket vlerës së dollarit, si dhe bazës cilësore dhe sasiore. Inovacioni është çelësi."

Letra e Bardhë e vitit 2022 për Industrinë e Kujdesit Shëndetësor të Kinës, botuar nga CEC Capital, tregoi se në vitin 2021, industria e kujdesit shëndetësor të Kinës ishte me vlerë 10 trilion juanë (1.4 trilion dollarë) me sektorin e lidhur me ilaçet dhe sektorin e pajisjeve mjekësore që zënë 25 për qind dhe 10 për qind.  respektivisht, dhe shërbimet e kujdesit shëndetësor marrin pjesën tjetër.

Të dhënat nga Qendra për Vlerësimin e Barnave pranë Administratës Kombëtare të Produkteve Mjekësore treguan se në muajin nëntor janë regjistruar 118 barna inovative të prodhuara nga kompanitë vendase, ndërsa shifra për barnat gjenerike ishte 183.

Foto:VCG

Foto:VCG

Ilaçet gjenerike, mjekësia tradicionale kineze ose TCM, barnat ndihmëse dhe ilaçet e importuara ende dominojnë, ndërsa barnat inovative zënë një pjesë të vogël të tregut të përgjithshëm, thanë ekspertët e industrisë.

Në një skenar të tillë, një strategji e synuar, një qasje bashkëpunuese dhe mbështetja e qëndrueshme e komunitetit mjekësor për startup-et që fokusohen në inovacione mund të bëjnë ndryshimin, tha Lee, i cili më parë drejtoi Medtronic Asia-Pacific.

"Në vend që të futemi në fusha shumë konkurruese ku shumë lojtarë globalë kanë investuar tashmë masivisht, do të jetë më produktive nëse industria e kujdesit shëndetësor të Kinës punon me qeverinë për të identifikuar sëmundjet kryesore të përhapura dhe kategoritë e shërbimeve që do të përfitojnë më shumë nga popullsia në plakje dhe do të përfitojnë nga kinezët”, tha ai.

Sipas Wei Jun, bashkë-themeluese dhe CEO i iRegene Therapeutics, i cili u themelua në vitin 2017, fillimi bioteknologjik me bazë në Wuhan, tashmë fokusohet në terapi inovative si një gjeneratë e re e terapisë qelizore të përcaktuar nga kimikatet.

Foto:VCG

Foto:VCG

Duke shpjeguar iRegene për terapinë qelizore, Wei tha se popullsia "e plakur" në botë dhe nevojat e paplotësuara nga trajtimet aktuale për sëmundjet degjenerative kanë krijuar një problem.

"Sfida është të përcaktojmë problemin që lidhet me tregun dhe rrugën e duhur. Trajtimet aktuale lehtësojnë simptomat, por nuk janë zgjidhja më e mirë. Prandaj, ne e përcaktuam rrugën e iRegene si një nga shërimi i sëmundjeve të pashërueshme nëpërmjet terapisë qelizore dhe duke u fokusuar në gjendjen aktuale të pacientëve.  ka nevojë”, tha Wei.

Lee of VentureBlick tha, "Angazhimi më i thellë me komunitetin mjekësor që në një fazë të hershme do të rrisë ndjeshëm vitalitetin e inovacioneve pasi ato do të ushqehen bazuar në nevojat aktuale të tregut, me njohuri të ndryshme të tregut."

Por jo të gjitha startup-et e kujdesit shëndetësor e kanë të lehtë ecjen, tha David Wang, bashkë-themelues dhe shefi operativ i Beijing Hyper-D Technology Co Ltd, e cila u themelua në vitin 2020. Gjatë procesit të R&D, Hyper-D Tech u përball me ndërprerje financimi që ndikuan  projektet vijuese.

“Do të ishte mirë nëse startup-eve të kujdesit shëndetësor mund të na ofrohen udhëzime për mbledhjen e fondeve, aksesin në treg dhe komercializimin”.

VentureBlick, tha Lee, tani synon të përputhë startup-et e kujdesit shëndetësor në fazat e hershme globalisht me investitorët mjekësorë.  Në fazën e parë priten disa qindra aplikime dhe me gjasë do të përzgjidhen rreth 10 për qind.