Ekipi i Wuhan-it zhvillon zgjidhje të mëndafshta për dentistët
2022-12-20 13:48:00

Një kërkim i ri shkencor i ndërmarrë nga shkencëtarët kinezë ka sjellë një material të ri prej mëndafshi që do të përdoret për implantet dentare, duke ulur ndjeshëm koston e tyre te pacientët. Cila është rruga e ndjekur nga shkencëtarët për këtë material të ri, që pritet të shënojë një revolucion në shkencën e implanteve dentare?

Foto:VCG

Foto:VCG

Shkencëtarët kinezë kanë zhvilluar një material të ri me bazë mëndafshi për përdorim në implantet dentare, që mund të jetë në gjendje të zëvendësojë materialet e shtrenjta të importuara dhe të ulë kostot për pacientët.

Pas nxjerrjes së një dhëmbi, lihet një vrimë e vogël që duhet të mbushet me miell kockash përpara se të mbulohet me një membranë për të lejuar që kocka alveolare të rritet pa ndërhyrje.  Materiali i ri, i njohur si membrana fibroine e mëndafshit e absorbueshme, nxit rikuperimin e kockave dhe ndihmon në hapjen e vrimës për një implant më pas.

Membrana e përdorur aktualisht është nxjerrë kryesisht nga indet e kafshëve, si kolagjeni i lëkurës së derrit.  Materiali i ri i bërë duke përdorur mëndafsh ofron stabilitet dhe siguri më të mirë biologjike dhe ka më pak mundësi për të shkaktuar infeksion, sipas Ma Zhaocheng, profesor i asociuar në Kolegjin e Shkencave të Hortikulturës dhe Pyjeve në Universitetin Bujqësor Huazhong në Wuhan zhvilluesi kryesor i produktit. 

"Membranat ekzistuese degradohen shumë shpejt, por kjo mund të zgjasë dy herë më shumë, deri në katër javë, kështu që mbështet më mirë rikuperimin," tha Ma, duke shtuar se ekipi ka testuar membranën e re në 132 prova klinike në spitalet kryesore në Wuhan, provincën Hubei dhe Pekin dhe se rezultatet kanë qenë shumë premtuese.

Foto:VCG

Foto:VCG

Membrana u bë pajisja e parë mjekësore e implantit me fibroinë mëndafshi të prodhuar në vend, e përdorur në protezat dentare të miratuar nga Administrata Kombëtare e Produkteve Mjekësore në tetor, duke thyer varësinë nga implantet dentare të huaja të nivelit të lartë.

Përveç kësaj, membrana e re kushton 1,000 juanë (139 dollarë), gjysma e çmimit të ekuivalentëve të importuar, gjë që do të ndihmojë në lehtësimin e presionit ekonomik mbi pacientët, tha Ma.

"Kur fillova kërkimet në vitin 2008, kishte kërkesë për 50,000 implante dhëmbësh çdo vit, dhe vitet e fundit, kjo shifër është rritur në 5 milionë. Është e mundur që kjo të rritet të paktën 10 herë në të ardhmen," tha ai.  “Ndërsa popullsia plaket, dhëmbët e mirë janë garanci për një jetë cilësore”.

Pas disa muajsh, ekipi do të marrë një licencë prodhimi dhe membrana do të shkojë në prodhim masiv dhe do të shitet kryesisht në tregjet vendase dhe aziatike-paqësore.  Ata kanë kërkuar bashkëpunim me tetë spitale në të gjithë vendin dhe sipas Ma, tregu i brendshëm pritet të jetë deri në 2 miliardë juanë.

Foto:VCG

Foto:VCG

Hubei CellaMatrix Biomaterial pritet të prodhojë 100,000 membrana fibroine mëndafshi të absorbueshme vitin e ardhshëm.  Wu Lin, menaxher i përgjithshëm i kompanisë, i tha Changjiang Daily se mund të përdoret gjithashtu në zëvendësimin e indeve dhe për të shëruar plagët dhe kockat.

Ma dhe partneri Deng Hongbing, profesor në Shkollën e Burimeve dhe Shkencave Mjedisore në Universitetin Wuhan, kanë studiuar aplikime të gjelbra në vitet e fundit për një shumëllojshmëri të biomasës, duke përfshirë celulozën, kitinën dhe fibroinën nga druri, kashta, guaska e karkalecave dhe gaforreve dhe fshikëzën e krimbit të mëndafshit.

 Deng, i cili është gjithashtu një bashkë-zhvillues i membranës, i tha gazetës se në të ardhmen, ai pret që produkte më inovative të biomasës si fibroina e mëndafshit të përdoren në punën klinike dhe se ekipi do të vazhdojë të punojë për përparime teknologjike.