Kina zhvillon kushinetën kryesore me diametër të madh për makinën e tunelit
2022-12-19 14:59:36

Foto: Chinanews.com

Kina ka zhvilluar në mënyrë të pavarur një kushinetë kryesor me diametër të madh për makinën e saj të tunelit të mburojës, duke theksuar përparimin e vendit në projektimin e teknologjisë së integruar dhe prodhimin e makinerive të rënda.

Me një peshë prej 41 tonësh dhe një diametër prej tetë metrash, kushineta kryesore theu rekordin e brendshëm të sektorit.

Pjesa e nivelit të lartë u zhvillua së bashku nga institute të ndryshme të shquara të udhëhequra nga Instituti i Kërkimeve të Metaleve nën Akademinë Kineze të Shkencave (CAS).

Kushineta kryesore është një komponent thelbësor i sistemit të lëvizjes së makinës së mburojës në tunel dhe kjo pjesë kyçe do të instalohet në një tjetër makinë mbrojtëse super të madhe me një diametër prej 16 metrash.

Komponenti krejt i ri mund të përballojë një forcë boshtore maksimale prej 10 milionë kilogramësh gjatë funksionimit, e cila është afërsisht e barabartë me forcën e gravitetit të rreth 2500 elefantëve të rritur aziatikë.

Li Yiyi, një akademik në CAS, tha se kushinetat ishte me precizion rul të klasit të parë dhe ishte një produkt me cilësi të lartë nga lëndët e para deri tek ato të gatshme.

Zhvillimi i suksesshëm i kushinetës kryesore tregon se Kina ka zotëruar teknologjinë e integruar të projektimit të pavarur, përgatitjes së materialit, përpunimit preciz, instalimit dhe korrigjimit, si dhe testimit dhe vlerësimit të kushinetave në shkallë të gjerë në makinat e mbrojtjes së rëndë. (Fatosi)