Kina ndalon publikimin e shifrave të asimptomatikëve nga koronavirusi
2022-12-16 20:10:36

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Prej së mërkurës, Kina nuk do të publikojë më të dhënat që pasqyrojnë numrin e bartësve asimptomatikë të koronavirusit të ri, deklaroi Li Qun, kreu i Qendrës së Emergjencave të Shëndetit Publik në Qendrën Kineze për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), përcjell “Xinhua”.

Sipas tij, aktualisht, testimi i acidit nukleik për Covid-19 kryhet kryesisht nën strategjinë e sigurimit të testimit vetëm për ata që zgjedhin.

Shumë transportues asimptomatikë nuk marrin pjesë më në testime dhe nuk kanë nevojë të kërkojnë trajtim nga institucionet shëndetësore, dhe kështu është e vështirë të kuptosh me saktësi numrin aktual të rasteve asimptomatike, tha Li.

Sipas tij, institucionet mjekësore bazë do të udhëzojnë transportuesit asimptomatikë në monitorimin e shëndetit në shtëpi dhe do të ofrojnë shërbime të kujdesit shëndetësor për ta.

Li tha se do të bëhen më shumë përpjekje për të forcuar monitorimin dhe raportimin e pacientëve që kërkojnë kujdes mjekësor në spitale, si dhe rastet e grumbulluara që ndodhin në vendet kryesore, duke përfshirë shtëpitë e të moshuarve, shkollat dhe institucionet mjekësore, për të kuptuar shkallën, shtrirjen dhe ashpërsinë e epidemia dhe mutacioni i virusit. (Irma)