Kinë-ASEAN nxisin zhvillimin e gjelbër
2022-12-12 16:47:10

Foto: VCG

Pas vitesh zhvillimi, Kina është bërë prodhuesi më i madh i energjisë në botë, duke ndërtuar një furnizim të larmishëm dhe të pastër me energji dhe duke bërë përparim të konsiderueshëm në transformimin e saj të gjelbër. Në promovimin e zhvillimit të pastër Kina dhe vendet e ASEAN-it kanë një hapësirë të gjerë bashkëpunimi thonë ekspertët.

“Hapësirë e gjerë bashkëpunimi' u theksua nga zyrtarët në promovimin e zhvillimit të pastër.

Kina është e gatshme të punojë me Shoqatën e Kombeve të Azisë Juglindore (ASEAN) për të promovuar zhvillimin e gjelbër dhe me karbon të ulët, si pjesë e përpjekjes më të madhe të vendit për të dhënë kontribute të vazhdueshme në zhvillimin e qëndrueshëm global, thanë zyrtarët të enjten.

Su Wei,  zëvendëssekretari i përgjithshëm i Komisionit Kombëtar të Zhvillimit dhe Reformës, theksoi rëndësinë e promovimit të zhvillimit të gjelbër, me karbon të ulët dhe të qëndrueshëm, duke thënë se Kina dhe ekonomitë anëtare të ASEAN ndajnë një hapësirë të gjerë bashkëpunimi.

Ai tha se të dy palët duhet të përfshihen në avantazhet e tyre plotësuese në zhvillimin e gjelbër dhe me karbon të ulët, të rrisin bashkëpunimin në fusha të tilla si teknologjitë e gjelbra, pajisjet dhe shërbimet, të inkurajojnë ndërmarrjet të kryejnë bashkëpunimin e projekteve të gjelbër dhe të zbatojnë projekte në drejtim të energjisë elektrike, mbrojtjes së mjedisit, transportit dhe ndërtimit të infrastrukturës.

Duhet të bëhen gjithashtu më shumë përpjekje për të kryer seminare të rregullta ndërkombëtare mbi bashkëpunimin për financimin e ulët të karbonit Kinë-ASEAN, për të forcuar shkëmbimin e informacionit dhe përvojave në fushën e zhvillimit të gjelbër dhe për të forcuar bashkëpunimin e financave të gjelbra midis Kinës dhe vendeve anëtare të ASEAN-it.

Su i bëri komentet në seminarin ndërkombëtar ASEAN-Kinë mbi Bashkëpunimin e Investimeve me Karbon të ulët të mbajtur të enjten.  Duke u zhvilluar si në internet ashtu edhe jashtë linje, seminari u bashkëorganizua nga Qendra e Iniciativës “Një brez, një rrugë” NDRC, Qendra për Energjinë ASEAN dhe Fondacioni i Energjisë në Kinë.

Pas vitesh zhvillimi, Kina është bërë prodhuesi më i madh i energjisë në botë, duke ndërtuar një furnizim të larmishëm dhe të pastër me energji dhe duke bërë përparim të konsiderueshëm në transformimin e saj të gjelbër.

Deri më tani, kapaciteti i instaluar i Kinës për prodhimin e energjisë së rinovueshme ka tejkaluar 1.1 miliard kilovat, gati katërfishuar më shumë se një dekadë më parë dhe përbën mbi 30 për qind të kapacitetit total të instaluar në botë të energjisë së rinovueshme.  Kapaciteti i instaluar i Kinës për prodhimin e energjisë nga hidrocentralet, era, dielli dhe energjia nga biomasa ka fituar vendet kryesore në mbarë botën.

Ndërsa, Liu Qiong, zëvendësdrejtor i Departamentit të NDRC për Ruajtjen e Burimeve dhe Mbrojtjen e Mjedisit, tha se Kina do të shtojë përpjekjet për të promovuar vazhdimisht transformimin e energjisë së gjelbër dhe të ulët të karbonit, me fokus kryesor në mbështetjen e përdorimit të pastër dhe efikas të qymyrit,  promovimi i zhvillimit të hidrogjenit dhe energjive të tjera të rinovueshme, promovimi i ruajtjes së energjisë dhe përmirësimi i efikasitetit të energjisë, duke përqafuar revolucionin e teknologjisë së gjelbër dhe duke marrë pjesë aktive në bashkëpunimin ndërkombëtar të energjisë.

Duke paralajmëruar sfidat nga një perspektivë e turbullt globale dhe pasiguritë në rritje, Liu bëri thirrje për bashkëpunim ndërkombëtar në promovimin e transformimit të energjisë së gjelbër dhe me karbon të ulët në një shkallë globale.

"Vendet e ASEAN-it kanë burime të pasura energjetike, ndërsa Kina mund të ofrojë teknologji dhe pajisje. Ne jemi të gatshëm të bashkëpunojmë me ASEAN-in për të rritur bashkëpunimin në zhvillimin dhe aplikimin e teknologjive të energjisë, si dhe investimet dhe financimin e gjelbër," tha Liu.

Ndërkohë, Dadan Kusdiana, drejtor i përgjithshëm i Energjisë së Re të Rinovueshme dhe Ruajtjes së Energjisë në Ministrinë e Energjisë dhe Burimeve Minerale të Indonezisë, tha se vendi vlerëson përparimin e bashkëpunimit energjetik ASEAN-Kinë dhe mbështet angazhimin e Kinës për të vazhduar bashkëpunimin në rajonet e ASEAN  nëpërmjet lehtësimit të zhvillimit të energjisë së rinovueshme dhe vendosjes së teknologjive të reja të energjisë me karbon të ulët.

Ai tha se ASEAN duhet të zhvillojë rezultate të duhura dhe efektive të politikave për të përqafuar më shumë programe të infrastrukturës së energjisë me karbon të ulët.

Ai tha se Indonezia shpreson që bashkëpunimi ASEAN-Kinë do të trajtojë vazhdimisht çështjet e financimit dhe investimeve të teknologjisë së energjisë së pastër në rajon dhe bashkëpunimi i ASEAN-it dhe Kinës mund të mbështesë rritjen e sigurisë energjetike.

Në vitin 2020, ASEAN u bë partneri më i madh tregtar i Kinës për herë të parë, duke i bërë të dyja palët partnerët më të mëdhenj tregtarë.

Në 11 muajt e parë, vëllimi i tregtisë së ASEAN-it me Kinën përbënte 15.4 për qind të totalit të tregtisë së jashtme të vendit.