Kina luan një rol më të madh në industrinë e re të ekranit gjysmëpërçues
2022-12-12 16:51:10


Foto: China Daily

Kina është bërë një motor i rëndësishëm që drejton zhvillimin e teknologjive globale të ekranit gjysmëpërçues, të cilat kanë potencial të jashtëzakonshëm aplikimi në një gamë të gjerë fushash si ekranet e montuara në automjete, pajisjet e veshura, kultura dhe arsimi dhe kujdesi shëndetësor.

Kina është bërë një motor i rëndësishëm që drejton zhvillimin e teknologjive globale të ekranit gjysmëpërçues, të cilat kanë potencial të jashtëzakonshëm aplikimi në një gamë të gjerë fushash si ekranet e montuara në automjete, pajisjet e veshura, kultura dhe arsimi dhe kujdesi shëndetësor, thanë ekspertët e industrisë.

Sipas një raporti të lëshuar nga firma e kërkimit të tregut CCID Consulting, të ardhurat e industrisë së ekranit të Kinës tejkaluan 580 miliardë juanë (83.2 miliardë dollarë) në vitin 2021, 40.5 përqind më shumë nga viti në vit, duke përbërë 36.9 përqind të tregut global të ekranit.

Kapaciteti vjetor i prodhimit të paneleve të ekranit në vend ka arritur në 200 milionë metra katrorë këtë vit, duke u renditur i pari në nivel global, gjë që ka promovuar shumë aplikacionin në smartfonë, televizorë, laptopë, tabletë dhe pajisje të tjera ekrani.

Përveç kësaj, industria e re e ekranit të Kinës ka dëshmuar rritje të shpejtë, me normën e përbërë të rritjes vjetore që ka arritur në 25.8 përqind nga 2012 në 2021.

Industria e re e ekranit përfshin kryesisht ekrane organike me dioda dritë (OLED) dhe ekrane mikro/mini me dioda dritë (mikro/mini LED).  Krahasuar me ekranet tradicionale me kristal të lëngshëm, teknologjitë e reja të ekranit kanë përmirësime të mëdha për sa i përket kontrastit të imazhit, shkëlqimit dhe spektrit të ngjyrave, duke përshpejtuar kështu më tej përmirësimin e industrisë së ekranit, thanë ekspertët.

Wang Jiangping, zëvendësministër i industrisë dhe teknologjisë së informacionit, theksoi rëndësinë e përdorimit të teknologjive të reja të ekranit për të forcuar rritjen ekonomike dhe mbështetjen e ndërmarrjeve për të zgjeruar aplikacionin në pajisjet e montuara në automjete, shtëpitë inteligjente, realitetin virtual dhe sektorë të tjerë në zhvillim.

Wang i bëri komentet në Konferencën Botërore 2022 për Industrinë e Ekranit, e cila u mbajt nga 30 nëntor deri më 1 dhjetor në Chengdu, kryeqendra e provincës Sichuan.

Nevojiten më shumë përpjekje për të rritur vazhdimisht elasticitetin e zinxhirëve industrialë dhe të furnizimit, për të bërë përparime në teknologjitë kryesore të industrisë së re të ekranit dhe për të konsoliduar rolin kryesor të ndërmarrjeve në nxitjen e inovacionit teknologjik, shtoi Wang.

Liu Wenqiang, nënkryetari i CCID Consulting, tha se industria e re e ekranit, e cila shërben si terminal në epokën e informacionit dhe një fushë kyçe e ekonomisë digjitale, është një industri bazë, me pamje nga e ardhmja dhe strategjike.

"Si baza më e madhe në botë e prodhimit të paneleve dhe zona e kërkimit, zhvillimit dhe aplikimit, Kina është bërë një motor i rëndësishëm që forcon zhvillimin e industrisë globale të ekranit," tha Liu, duke shtuar se teknologjitë e ekranit kanë fuqizuar disa fusha si elektronika e konsumit, kulturore digjitale.  inovacioni dhe kujdesi shëndetësor digjital.

OLED fleksibël është një teknologji relativisht e re dhe pjesë e inovacioneve të fundit në industrinë e ekranit.  Furnizuesi kinez i paneleve të ekranit Visionox Technology Inc është duke u fokusuar në teknologjinë më të fundit fleksibël OLED dhe ka lançuar një seri produktesh të ekranit me përmasa mesatare, duke përfshirë tabletët, laptopët dhe ekranet e montuara në automjete.

Xu Fengying, nënkryetar dhe shefi operativ i Visionox, tha se dërgesa e telefonave të palosshëm të pajisur me ekrane fleksibël OLED pritet të kalojë më shumë se 100 milionë njësi deri në vitin 2028, duke përfaqësuar një normë të përbërë rritjeje vjetore prej 34 përqind.

Kina do të kapërcejë Korenë e Jugut për t'u bërë prodhuesi më i madh OLED deri në vitin 2024, pasi më shumë kompani kineze kanë investuar shumë në linjat e reja të prodhimit OLED, tha Zhou Hua, analisti kryesor në CINNO Research, një konsulencë kineze për ekranet e paneleve të sheshta.

Sigmaintell Consulting, një firmë kërkimore tregu me bazë në Pekin, tregoi se dërgesat globale të paneleve fleksibël OLED pritet të arrijnë në 405 milionë njësi në vitin 2022, me prodhuesit kinezë të ekraneve që përbëjnë rreth 36 për qind të pjesës së tregut.

Statistikat nga konsulenca treguan se dërgesat globale të telefonave inteligjentë të palosshëm u rritën me 171.9 përqind në bazë vjetore në rreth 7.21 milion njësi në vitin 2021, dhe shifra parashikohet të arrijë në 14.4 milion njësi këtë vit, një rritje prej 99.6 përqind nga viti në vit.

Li Yaqin, menaxher i përgjithshëm i Sigmaintell, tha se kërkesa për panele fleksibël OLED të përdorura në telefonat inteligjentë të palosshëm do të vazhdojë të rritet në anën e pasme të aplikacioneve komerciale 5G dhe prodhuesit e paneleve duhet të përmirësojnë më tej kapacitetet e tyre të normës së prodhimit dhe të ulin kostot e prodhimit.

“Shkalla e depërtimit të ekraneve OLED në tregun celular pritet të arrijë në 50 për qind deri në vitin 2024,” tha Li, duke shtuar se rreth 60 deri në 70 për qind e të ardhurave nga shitjet do të kontribuohen nga teknologjitë OLED deri atëherë.