Raportet e fitimit të gjigantëve të internetit nënvizojnë digjitalizimin industrial të përshpejtuar të Kinës
2022-12-05 15:04:22


Foto: VCG

Një mori gjigantësh kinezë të internetit kanë prezantuar performancat e tyre financiare në tremujorin e tretë të 2022, të cilat hedhin dritë mbi ritmin e përshpejtuar të transformimeve industriale në vend.

Ndërsa shumë prej kompanive panë përmirësime të fitimeve ose të ardhurave, të dhënat e tyre treguan gjithashtu rolin në rritje të teknologjive digjitale në shërbim të ekonomisë reale.

Një lojtar kyç në sektorin e konsumit të Kinës, platforma e shitjes me pakicë sipas kërkesës Meituan ka dëshmuar rritjen e popullaritetit të shitjes me pakicë në të gjithë vendin.

Në tremujorin e tretë, porositë për shërbimet e menjëhershme të shitjes me pakicë të Meituan, të cilat paraqesin shpërndarje të shpejtë të porosive online në ato offline zakonisht brenda një ore, u rritën në rreth 5 miliardë në total.  Transaksionet e dyqaneve dhe supermarketeve në partneritet me Meituan u rritën përkatësisht 27.9 për qind dhe 62 për qind nga viti në vit.

"Ne mbetemi të sigurt në rimëkëmbjen e ekonomisë së Kinës dhe potencialin afatgjatë të rritjes së segmentit tonë kryesor të tregtisë lokale," tha Chen Shaohui, shefi financiar i Meituan.

Tencent, një ofrues kryesor i shërbimeve me vlerë të shtuar në internet, vazhdoi të shihte një kontribut më të lartë të të ardhurave nga shërbimet e saj fintech dhe të biznesit sesa nga lojërat online.

Për shkak të rimëkëmbjes së aktiviteteve të pagesave tregtare online dhe offline, rritja e të ardhurave nga shërbimet fintech e kompanisë ishte më e lartë se tremujori i kaluar, sipas deklaratës financiare të Tencent.

Duke shfrytëzuar platformën e saj jashtëzakonisht të popullarizuar të rrjeteve sociale Weixin, Tencent tha se përdoruesit aktivë të përditshëm të mini-programeve të saj digjitale kaluan 600 milionë deri në fund të shtatorit, që përfaqëson një rritje nga viti në vit prej mbi 30 përqind.

Gjiganti vendas i AI Baidu pa një pranim më të gjerë të shërbimeve të tij inteligjente të menaxhimit të transportit.  Zgjidhjet përkatëse të teknologjisë ishin miratuar nga 63 qytete kineze deri në fund të shtatorit, me 39 rritje nga një vit më parë.

Për sa i përket drejtimit autonome, robotaksi Apollo Goga i kompanisë siguroi 474,000 udhëtime në tremujorin e tretë, 311 përqind më shumë nga viti në vit dhe 65 përqind tremujor në tremujor.

Platforma e tregtisë elektronike Pinduoduo tha se ka ndihmuar mbi 500,000 lloje të produkteve bujqësore dhe të tjera të arrijnë një komunitet më të gjerë të konsumatorëve në internet përmes një sërë strategjish.  Homologu i tij JD.com tha se deri në fund të gushtit, ai ndihmoi që vlera e prodhimit të zonave rurale të tejkalonte 620 miliardë juanë (86.39 miliardë dollarë) në 22 muaj duke shfrytëzuar rrjetin e saj të gjerë logjistik dhe të shitjeve.

"Ne do të vazhdojmë të rrisim investimet, veçanërisht për të mbështetur bujqësinë dhe industrinë e prodhimit përmes teknologjisë," tha Liu Jun, nënkryetar i financave të Pinduoduo.

Teknologjitë digjitale janë bërë shtytës të rëndësishëm të rritjes për ekonominë e Kinës. 

Vendi po përpiqet për arritje të dukshme në integrimin e teknologjive digjitale dhe ekonomisë reale deri në vitin 2025 dhe vlera e shtuar e industrive kryesore të ekonomisë digjitale pritet të përbëjë 10 për qind të PBB-së së Kinës në krahasim me 7.8 për qind në 2020.