Tregtia elektronike ndërkufitare sjell mundësi në Yinchuan të Kinës
2022-11-30 18:41:10

foto nga Xinhua

Ekspozita e 5-të e Tregtisë Elektronike Ndërkufitare Kinë-Vendet Arabe në Yinchuan, në gusht 2021/ foto nga Xinhua

Çdo ditë, Yan Xinhua dërgon dhjetëra kontejnerë në portin e Tianjin, rreth 1200 km larg, ku mallrat dërgohen drejtpërdrejt në tregjet jashtë shtetit.

Mallrat zhdoganohen nga autoritetet doganore në Yinchuan, kryeqendra e Rajonit Autonom Ningxia Hui të Kinës veriperëndimore, dhe më pas ngarkohen në kontejnerë që i janë besuar kompanisë së Yan nga transportues ndërkombëtarë.

“Unë e fillova këtë shërbim logjistik të drejtpërdrejtë për të eksportuar produktet e Ningxia në tregjet jashtë shtetit më pak se dy vjet më parë dhe tani dërgoj 3000 kontejnerë çdo vit”,- tha kryetari 40-vjeçar i kompanisë logjistike.

E vendosur në Portin logjistik rrugor dhe hekurudhor Ndërkombëtar Yinchuan në periferi të tij, kompania e Yan po përfiton nga politika e orientuar drejt eksportit në vitet e fundit.

Politika e orientuar nga eksporti e ka ndihmuar shumë tregtinë e Ningxia me vendet e huaja, e cila importoi dhe eksportoi 21.4 miliardë juanë (3 miliardë dollarë) mallra nga janari deri në tetor të këtij viti, një rritje prej 57.6 për qind nga viti në vit, bëhet e ditur nga të dhënat zyrtare.

Sipas statistikave të ofruara nga Dogana Yinchuan, rreth 30% të eksporteve e zënë ato të shitura me logjistikë doganore dhe tregti elektronike ndërkufitare.

“Sistemi i logjistikës në Ningxia ofron një shërbim zhdoganimi “one-stamp” për të dërguar mallra jashtë vendit përmes transportit detar dhe hekurudhor pa tranzit. Kjo politikë mund të ndihmojë në përmirësimin e efikasitetit të zhdoganimit, të kursejë gjysmën e kohës së transportit dhe të reduktojë 30 për qind të kostove të transportit”,- tha Yan.

Me politikat pro eksportit në zhdoganim dhe taksa, tregtia elektronike po luan një rol gjithnjë e më të rëndësishëm në transaksionet ndërkufitare në këtë zonë, duke sjellë më shumë mundësi biznesi.

foto nga VCG

Një dyqan i mallrave të tregtisë elektronike ndërkufitare në Yinchuan, më 20 shtator 2022/ foto nga VCG

Ningxia nuk ka humbur kohë për të kapur valën e zhvillimit në industrinë e tregtisë elektronike, duke krijuar një zonë pilot gjithëpërfshirëse të tregtisë elektronike ndërkufitare, që përfshin pesë parqe industriale ndërkufitare të tregtisë elektronike dhe një bazë inkubacioni për tregtinë elektronike ndërkufitare.

Sipas statistikave zyrtare të Zyrës Doganore në Kinë, vëllimi i tregtisë elektronike ndërkufitare të vendit u rrit gati 10 herë në pesë vjet në 1.92 trilionë juanë vitin e kaluar.

“Ne marrim porosi në internet dhe dërgojmë mallra drejtpërdrejt te klientët nga magazinat tranzit brenda dhe jashtë vendit”,- tha Yang Wanlong, menaxher i përgjithshëm i bazës së inkubacionit, i cili ka 30 punonjës të stafit dhe bashkëpunon me 60 persona të vetëpunësuar.

Duke shitur një shumëllojshmëri të madhe të mallrave të prodhuara nga Kina, ndërmarrjet në qytetin Yinchuan kanë marrë me qira pesë depo me një sipërfaqe totale mbi 60.000 metra katrorë në vende si Shtetet e Bashkuara, Kazakistan dhe Singapor.

Duke përqafuar bumin e tregtisë elektronike ndërkufitare, qyteti aktualisht ka 475 ndërmarrje që angazhohen në biznesin e tregtisë elektronike ndërkufitare, të cilat kanë regjistruar mbi 40 marka në vende duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Japoninë dhe Republikën e Koresë.

Mallrat e tyre në shitje variojnë nga mobiljet dhe pjesët e makinave deri te kostumet “cosplay”, me tregjet kryesore në Amerikën Veriore dhe Jugore, Azinë Juglindore, Lindjen e Mesme dhe Evropë. 

Kjo zonë tregtie në Yinchuan po krijon gjithashtu dyqane “duty-free” për mallrat e importuara për të kapur tregun vendas për bizneset e huaja.

“Ne po blejmë këtu mallra të huaja me cilësi të mirë 7 për qind deri në 20 për qind më lirë”,- tha një burrë që bleu lodra Lego për djalin e tij në një dyqan ndërkufitar pranë aeroportit Yinchuan.