Media: “Katër valë” shtyjnë Kinën dhe ASEAN-in drejt një bashkëpunimi më të madh digjital
2022-11-28 13:26:34


Foto:VCG

Ndërsa tre samite të mëdha globale përfunduan në Azinë Juglindore, qeverisja e ekonomisë digjitale është bërë një fokus ndërkombëtar. Në këtë mjedis inkurajues, katër "valë të mëdha" po e shtyjnë Kinën dhe ASEAN-in drejt një bashkëpunimi më të madh digjital, raportoi të mërkurën South China Morning Post. Në kuadër të mrekullisë 20-vjeçare të zhvillimit të ekonomisë digjitale globale, ASEAN ka bërë arritje fenomenale. Vitin e kaluar, ekonomia digjitale e Shoqatës së Kombeve të Azisë Juglindore (ASEAN) arriti në 174 miliardë dollarë dhe pritet të rritet në 1 trilion dollarë deri në vitin 2030. Vala e parë është tregu i madh dhe tërheqës i rajonit. Azia Juglindore ka një popullsi prej më shumë se 680 milionë njerëz me një moshë mesatare prej vetëm 30.2 vjeç, dhe mbi 440 milionë janë përdorues të internetit.

Që nga fillimi i pandemisë në vitin 2020, janë shtuar më shumë se 60 milionë konsumatorë digjitalë. Vitin e kaluar, gjashtë ekonomitë kryesore digjitale të ASEAN-it  Vietnami, Tajlanda, Filipinet, Malajzia, Singapori dhe Indonezia  u rritën me 49 për qind. Ky treg i madh ka tërhequr investime nga gjigantët digjitalë të Kinës. Tencent, për shembull, ka investuar në Sea Limited, kompaninë digjitale më të shquar të Azisë Juglindore, që nga viti 2010. Alibaba gjithashtu bleu platformën e blerjeve Lazada në 2016 dhe ka bërë dy investime deri më tani këtë vit prej 1.3 miliardë dollarë në total. Lazada tani është rritur në një platformë popullore tregtare me më shumë se 150 milionë përdorues në gjashtë tregje të Azisë Juglindore.

Nevojat sociale të ASEAN-it janë vala e dytë e madhe e nxitjes së bashkëpunimit digjital me Kinën. Si lider botëror në aplikimet e ekonomisë digjitale, me përvojë në investimet kapitale dhe menaxhimin e funksionimit, Kina është një partner ideal për ASEAN.

Vendi ka gjithashtu një "afërsi" të lindur me anëtarët e ASEAN-it për arsye gjeografike dhe kulturore. Politikat pozitive të qeverisë janë vala e tretë që promovon bashkëpunimin digjital Kinë-ASEAN. Kina shprehu interes për thellimin e bashkëpunimit digjital përmes Vizionit të Partneritetit Strategjik Kinë-ASEAN 2030. Deri në fund të vitit 2020, Kina kishte nisur një iniciativë për të krijuar zyrtarisht një partneritet të ekonomisë digjitale me ASEAN-in. Të dyja palët miratuan deklaratën e përbashkët për forcimin e zhvillimit të përbashkët të qëndrueshëm në Takimin e 25-të të Liderëve Kinë-ASEAN, Qeveritë e ASEAN-it, si Singapori dhe Malajzia, kanë përqafuar gjithashtu ekonominë digjitale dhe kanë hartuar planet e tyre të zhvillimit në këtë sektor.

Shfaqja e një rendi të ri të qeverisjes digjitale rajonale dhe globale është vala e katërt që nxit bashkëpunimin digjital Kinë-ASEAN. ASEAN mund të jetë një  prurje me vonesë në ekonominë digjitale, por ajo vjen me stilin e saj unik. Anëtarët e ASEAN-it ndërtuan rrjete bashkëpunimi digjital me vende të ndryshme për të siguruar përdorimin e plotë të burimeve digjitale globale. Integrimi i këtyre valëve për të formuar një sinergji është shumë i rëndësishëm, jo vetëm për suksesin e bashkëpunimit digjital Kinë-Asean, por edhe për mënyrën se si qeverisja digjitale globale mund të arrijë qëllimin pozitiv të teknologjisë.