ROV kinez përfundon provën detare 4308 metra me “Exploration 2” 
2022-11-28 13:13:24

Foto: IDSSE

Një mjet nënujor i operuar në distancë (ROV), i transportuar nga anija kërkimore shkencore kineze “Exploration-2”, është testuar me një thellësi pune maksimale prej 4308 metrash në Detin e Kinës Jugore, sipas Institutit të Shkencës dhe Inxhinierisë në Det të Thellë (IDSSE), njoftoi Akademia Kineze e Shkencave, citon “CGTN”.

Sipas IDSSE, ROV funksionoi normalisht dhe të gjithë indekset përmbushën qëllimet e projektimit, duke treguar se ka aftësinë për të ndërmarrë operacione kërkimore shkencore dhe inxhinierike në det të thellë.

Me “Exploration-2” si anijen mëmë, ROV mund të sigurojë një sërë ndërfaqesh të përgjithshme si ndërfaqet elektrike, komunikimi dhe kontrolli, në mënyrë që të mbajë mjete të ndryshme funksionimi dhe module për kërkime shkencore.

Është kryer gjithashtu një provë në det e një sekuencuesi të gjeneve biologjike në det të thellë. Pajisja, me një përsëritës, u dërgua në një thellësi prej 1800 metrash për sekuencën dhe analizën e mostrave biologjike.

Ajo hodhi një themel për zbulimin dhe analizën e përbashkët biologjike me instrumente të tjera në një mjedis të thellë të detit. (Fatosi)