Varre të lashta zbulohen në Kinën qendrore
2022-11-26 15:06:17

Që nga korriku, arkeologët kanë gërmuar 43 varre antike dhe kanë zbuluar mbi 270 sende qeramike, bronzi, hekuri dhe argjendi, në kompleksin e varreve antike Wuliping në provincën Hunan të Kinës qendrore.

Ky kompleks përbëhet kryesisht nga varre nga dinastia Han (202 p.e.s-220) dhe dinastia Jin (265-420), tha Chen Bin, kreu i projektit Wuliping të Institutit provincial të Relikteve Kulturore dhe Arkeologjisë, raporton “Xinhua”.

Nga viti 2012 deri në vitin 2021, 527 varre antike u gërmuan në kompleks, duke përfshirë një shtrirje kohore nga Dinastia e hershme Han Perëndimore (202 p.e.s - 25) deri në Dinastinë Song (960-1279), shtoi Chen.

Nga 43 varret e sapogërmuara, gjashtë datojnë në periudhën e fundit të shtetit ndërluftues (475-221 p.e.s), që është zbulimi i parë i varreve në shtetin Chu në periudhën në kontenë Lanshan, në Hunan.

Të gjashtë varret, të zbuluara në majë të një kodre të ulët në fshatin Wuliping, ishin varre vertikale drejtkëndëshe. U zbuluan gjithashtu enë qeramike, bronzi, hekuri dhe druri të llakuar.

Të gjashtë varret janë të gjitha me përmasa të vogla, dhe objektet funerale janë të shkallës së ulët dhe besohet se janë varre të njerëzve të thjeshtë, tha Chen. Këto varre do të ofrojnë materiale të rëndësishme arkeologjike për të studiuar lëvizjen drejt jugut të popullit Chu dhe shkëmbimin kulturor midis shteteve Chu dhe Yue në periudhën e shtetit ndërluftues, shtoi Chen. (Irma)