Vizioni për të ndërtuar një komunitet Azi-Paqësor me një të ardhme të përbashkët
2022-11-22 19:15:31

Qëllimi i zhvillimit të Azi-Paqësorit duhet të jetë ndërtimi i një komuniteti rajonal me një të ardhme të përbashkët. Ky është mesazhi që Presidenti Xi Jinping dha në fjalimin e tij në takimin e 29-të të liderëve ekonomikë të APEC-it në Bangkok të premten. Thirrja e tij pasqyron aspiratën e përbashkët të vendeve të rajonit, duke pasur parasysh sfidat e jashtëzakonshme me të cilat përballen në mjedisin global që ndryshon me shpejtësi. Duke demonstruar ndjenjën e tij të fortë të përkatësisë gjeografike dhe kulturore, Presidenti Xi e quajti Azi-Paqësorin "shtëpia jonë", e cila gëzon disa kushte dhe vlera unike të favorshme që i mundësojnë të bëjë zgjedhjen e duhur sa herë që arrin në një udhëkryq. Falë bashkëpunimit të fortë ekonomik gjatë dekadave të fundit, rajoni ka krijuar atë që mund të quhet "mrekullia e Azi-Paqësorit" dhe është bërë një fuqi ekonomike që konsolidon industrinë globale dhe zinxhirët e furnizimit dhe nxit rritjen globale.

Kjo foto e bërë më 12 nëntor 2022 tregon Qendrën Kombëtare të Konventive të Mbretëreshës Sirikit në Bangkok, Tajlandë. [Foto/Xinhua]

Kjo foto e bërë më 12 nëntor 2022 tregon Qendrën Kombëtare të Konventive të Mbretëreshës Sirikit në Bangkok, Tajlandë. [Foto/Xinhua]

Krahasuar me disa rajone të tjera ku disa vende ende ndjekin ligjin e xhunglës për shkak se i përshtatet lojërave të tyre gjeopolitike, me shumën zero, Azia-Paqësori beson në bashkëpunimin reciprokisht të dobishëm dhe zhvillimin e përbashkët, që mund t'i atribuohet pjesërisht besimit të kombeve të rajonit. në bashkëjetesë paqësore. Siç thotë një thënie e lashtë, “më mirë një fqinj i mirë se një vëlla larg”. Ndihma e ndërsjellë ka qenë gjithmonë një tipar rajonal,  madje edhe para se të shpikej termi marrëdhënie ndërkombëtare. Kjo trashëgimi historike, së bashku me globalizimin ekonomik, veçanërisht pasi Kina filloi reformën dhe hapjen, ka kontribuar shumë në zhvillimin kolektiv të rajonit. Zgjerimi i interesave të përbashkëta të vendeve të rajonit, bazuar në hapjen, gjithëpërfshirjen, respektin reciprok, paqen dhe stabilitetin, kanë përforcuar besimin e tyre në vlerat e tyre të përbashkëta historike.

Në vetëm më shumë se një javë, Kamboxhia, Indonezia dhe Tajlanda kanë mbajtur takimet e nivelit të lartë të Shoqatës së Kombeve të Azisë Juglindore, përkatësisht G20 dhe Bashkëpunimit Ekonomik Azi-Paqësor, duke ofruar një platformë për shumë liderë botërorë që nga shpërthimi i pandemisë COVID-19 gati tre vjet më parë. Duke vepruar kështu, tre vendet e Azisë-Paqësorit jo vetëm që kanë theksuar vlerat unike aziatike, por gjithashtu kanë treguar potencialin e rajonit për të nxitur rimëkëmbjen ekonomike globale, stabilizimin e industrisë globale dhe zinxhirët e furnizimit, si dhe adresimin e deficitit global në besim, qeverisje. dhe komunikimi.

Gjithashtu, falë vlerave unike aziatike dhe solidaritetit rajonal, përpjekjet e disa forcave të jashtme për të mbjellë farën e mosmarrëveshjes mes vendeve të rajonit kanë dështuar. Vendet e Azisë-Paqësorit duhet të kenë parasysh të ardhmen e tyre të përbashkët dhe të punojnë së bashku për ta bërë rajonin një vend më të mirë duke promovuar zhvillim të qëndrueshëm me karbon të ulët. Për këtë qëllim, siç tha Xi, "ne duhet të bashkojmë duart për të ndërtuar një komunitet Azi-Paqësor me një të ardhme të përbashkët dhe për ta çuar bashkëpunimin Azi-Paqësor në një lartësi të re".