Eksperti parashikon bashkëpunimin teknologjik Kinë-BE me më shumë përfitime reciproke
2022-11-11 11:31:47


Foto: VCG

Luigi Gambardella, president i “ChinaEU”, një shoqatë ndërkombëtare që promovon bashkëpunimin digjital dhe të teknologjisë së lartë midis kompanive evropiane dhe atyre kineze, vlerëson zhvillimin e internetit në Kinë, që sipas tij është unik.  Sipas Gambardellës, inovacioni është fjala që karakterizon kompanitë më të mira kineze të internetit në këtë moment dhe është i bindur se kompanitë kineze mund të gjejnë mënyra inovative për të bashkëpunuar me partnerët evropianë për përfitim reciprok.

Eksperti beson se samiti i Wuzhen-it i Konferencës Botërore të Internetit të këtij viti do të ofrojë një mundësi për drejtuesit kryesorë të biznesit dhe vendimmarrësit në Kinë dhe jashtë saj për të kuptuar më mirë se si të bashkojnë forcat dhe të bashkëpunojnë.

Kina po shkëlqen dhe konsiderohet si një lider global në transformimin digjital dhe kompanitë kineze të internetit duhet të kuptojnë mundësitë në epokën e ekonomisë digjitale për bashkëpunim të favorshëm me partnerët evropianë, sipas një eksperti të lartë.

"Ritmi i zhvillimit të internetit të Kinës është unik në histori. Në Kinë, revolucioni digjital përkoi me rritjen e të ardhurave dhe konsumit të disponueshëm dhe tregtia elektronike u bë shpejt normë. Të dyja ushqeheshin me njëra-tjetrën",- tha Luigi Gambardella, president i “ChinaEU”, një shoqatë ndërkombëtare, që promovon bashkëpunimin digjital dhe të teknologjisë së lartë midis kompanive evropiane dhe atyre kineze.

"Fakti që Kina hapi ekonominë e saj pikërisht në kohën e revolucionit të internetit ishte instrumental në bumin digjital në Kinë. Dhe rritja e sektorit digjital ka vazhduar gjatë viteve të fundit",- tha Gambardella, duke shtuar se rritja e sektorit digjital të Kinës nuk ka gjasa të përfundojë së shpejti.

Gambardella parashikoi që samiti i Wuzhen i Konferencës Botërore të Internetit të këtij viti do të ofrojë një mundësi për drejtuesit kryesorë të biznesit dhe vendimmarrësit në Kinë dhe jashtë saj për të kuptuar më mirë se si të bashkojnë forcat dhe të bashkëpunojnë.

"(Çdo konferencë) më lejoi të fitoja njohuri të reja dhe një kuptim më të mirë të ekosistemit digjital kinez dhe tendencave të reja në ekonominë e internetit... Në asnjë sektor tjetër inovacioni nuk ndodh me një ritëm të tillë",- tha ai.

Ai theksoi se qëllimi i bashkëpunimit ndërkombëtar në sektorin e internetit është krijimi i një kornize për të nxitur marrëveshjet e biznesit fitues. Për kompanitë evropiane, Kina ofron perspektiva tërheqëse: fuqia e saj llogaritëse është thelbësore dhe vendi shërben si një shtrat testimi për inteligjencën artificiale.

Ndërkohë, një shumëllojshmëri shërbimesh digjitale që u zhvilluan në Kinë gjatë pandemisë Covid 19 mund të zhvillohen së bashku në aplikacione për tregun evropian, tha ai.

"Në të njëjtën kohë, ne duhet të gjejmë mënyra për të promovuar më mirë zgjidhjen e dallimeve dhe kohezionin e komunitetit ndërkombëtar".

Kur bëhet fjalë për pikën tjetër të nxehtë ose trendin kryesor në sektorin e internetit në vitet e ardhshme, Gambardella tha: "Interneti është bërë një prani e gjithanshme për të gjithë ne. Pajisjet që ofrojnë qasje fizike në internet do ta humbasin ngadalë rëndësinë e tyre. Unë parashikoj që aksesi i personalizuar i bazuar në realitet të shtuar do të fitojë tërheqje në muajt dhe vitet e ardhshme".

Përveç kësaj, përdorimi i inteligjencës artificiale do të bëhet gjithnjë e më i përhapur.

"Ndërveprimet tona me internetin do të personalizohen gjithnjë e më shumë, falë inteligjencës artificiale që i vendos këto ndërveprime në kontekstin e të gjitha ndërveprimeve tona të tjera dhe atyre të përdoruesve me sjellje të ngjashme",- vuri në dukje ai.

Ai tha se inovacioni është fjala që karakterizon kompanitë më të mira kineze të internetit në këtë moment dhe është i bindur se kompanitë kineze mund të gjejnë mënyra inovative për të bashkëpunuar me partnerët evropianë për përfitim reciprok.

Ndërmarrjet kineze vazhdojnë të kenë shumë mundësi për të investuar, krijuar dhe zgjeruar rrjetet lokale të shpërndarjes në Evropë, tha Gambardella, duke shtuar se shumëkombëshet kineze që zgjerojnë praninë e tyre në Evropë do të jenë në gjendje të përfitojnë nga njohuritë lokale dhe sinergjitë e teknologjisë, si dhe të rrisin të mësuarit organizativ, duke bashkëpunuar me firma të cilat janë më të avancuara në disa aspekte.