Shefi i OKB-së ndryshon planin e udhëtimit në përpjekje për të shpëtuar marrëveshjen e drithërave
2022-11-01 10:46:38

Shefi i OKB-se Antonio Guterres (Foto Algemeiner)

Shefi i OKB-se Antonio Guterres (Foto Algemeiner)

Sekretari i përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres ka vendosur të ndryshojë planet e udhëtimit për të fokusuar përpjekjet e tij në shpëtimin e Iniciativës së Drithërave të Detit të Zi, deklaroi zëdhënësi i tij, Stephane Dujarric, njofton “Xinhua”.

Rusia njoftoi të shtunën pezullimin e pjesëmarrjes së saj në Iniciativën e Drithërave të Detit të Zi pas një sulmi ndaj flotës ruse të Detit të Zi.

Kohëzgjatja fillestare e marrëveshjes është 120 ditë dhe skadon më 19 nëntor. Palët kishin rënë dakord që marrëveshja mund të zgjatej automatikisht me kusht që asnjë palë mos të kundërshtonte.

“Shefi i OKB-së është thellësisht i shqetësuar për situatën e vazhdueshme në lidhje me Iniciativën e Drithërave të Detit të Zi. Ai ka vendosur të shtyjë me një ditë nisjen e tij për në samitin e Lidhjes Arabe në Algjer, për t'u fokusuar në këtë çështje”,- tha Dujarric në një deklaratë.

Guterres vazhdon të angazhohet në kontakte intensive për t'i dhënë fund pezullimit rus të pjesëmarrjes në Iniciativën e Kokrrave të Detit të Zi. I njëjti angazhim synon gjithashtu rinovimin dhe zbatimin e plotë të iniciativës për lehtësimin e eksporteve të ushqimeve dhe plehrave nga Ukraina dhe heqjen e pengesave të mbetura për eksportet e ushqimit dhe plehrave ruse, thuhet në deklaratë.

Guterres fillimisht ishte planifikuar të nisej të hënën për në samitin e Lidhjes Arabe. (Fatosi)