FMN kërkon qëndrim të shtrënguar fiskal për të luftuar inflacionin
2022-10-14 19:00:03

nga VCG

nga VCG

Fondi Monetar Ndërkombëtar u kërkoi politikëbërësve që t'i japin përparësi mbrojtjes së të cenuarve përmes mbështetjes së synuar, duke mbajtur një qëndrim të shtrënguar fiskal për të ndihmuar në luftimin e inflacionit.

“Qeveritë përballen me shkëmbime të vështira mes rritjeve të mprehta të çmimeve të ushqimit dhe energjisë”,- deklaroi Vitor Gaspar, drejtor i departamentit të çështjeve fiskale të FMN-së dhe kolegët e tij, në një blog, ndërsa organizata publikoi raportin e fundit fiskal, citon “Xinhua”.

Sipas tyre, politikëbërësit duhet të mbrojnë familjet me të ardhura të ulëta nga humbjet e mëdha të të ardhurave reale dhe të sigurojnë aksesin e tyre në ushqim dhe energji.

“Por ata duhet gjithashtu të zvogëlojnë dobësitë nga borxhet e mëdha publike dhe, në përgjigje të inflacionit të lartë, të mbajnë një qëndrim të shtrënguar fiskal në mënyrë që politika fiskale mos të funksionojë në qëllime të ndërthurura me politikën monetare”,- tha Gaspar.

Çmimet më të larta kërcënojnë standardin e jetesës së njerëzve, duke i shtyrë qeveritë të prezantojnë një sërë masash fiskale, duke përfshirë subvencionet e çmimeve, uljet e taksave dhe transfertat e parave, kostoja mesatare fiskale e të cilave vlerësohet të jetë 0.6 për qind e prodhimit të brendshëm bruto kombëtar.

nga VCG

nga VCG

Kufizimi i rritjeve të çmimeve nëpërmjet kontrolleve të çmimeve, subvencioneve ose shkurtimeve të taksave do të ishte i kushtueshëm për buxhetet dhe në fund të fundit i paefektshëm, argumentuan Gaspar dhe kolegët e tij.

Raporti fiskal vuri në dukje se në një kohë me inflacion të lartë, politikat për të trajtuar çmimet e larta të ushqimeve dhe energjisë nuk duhet të shtojnë kërkesën agregate, duke vënë në dukje se presionet e kërkesës detyrojnë bankat qendrore të rrisin edhe më shumë normat e interesit, duke e bërë më të shtrenjtë shërbimin e borxhit të qeverisë.

Inflacioni global pritet të arrijë kulmin në 9.5 për qind këtë vit përpara se të ngadalësohet në 4.1 për qind deri në vitin 2024, thuhet në raport. (Irma)