OKB: Bota duhet të trefishojë investimet në energjinë e rinovueshme
2022-10-13 17:15:11

Organizata Meteorologjike (Foto ABC news)

Organizata Meteorologjike (Foto ABC news)

Investimet globale në energjinë e rinovueshme duhet të trefishohen deri në vitin 2050, në mënyrë që ta vendosin botën në trajektoren drejt emetimeve neto zero, bëhet e ditur në raportin e publikuar nga Organizata Botërore Meteorologjike.

Sipas raportit, furnizimi me energji elektrike nga burimet e energjisë së pastër duhet të dyfishohet brenda tetë viteve të ardhshme ose siguria globale e energjisë mund të minohet, citon “Xinhua”.

Sipas raportit të Shërbimit Klimaterik të Shtetit të OBM-së, ndryshimet klimaterike po vënë në rrezik sigurinë globale të energjisë. Efektet e ndryshimeve klimaterike, duke përfshirë motin ekstrem më të shpeshtë dhe intensiv, po ndikojnë drejtpërdrejt në furnizimin me karburant, prodhimin e energjisë dhe infrastrukturën e energjisë. Megjithëse burimet ujore janë të pakta në shkallë globale, 87 për qind e energjisë elektrike globale të prodhuar nga sistemet termike, bërthamore dhe hidroelektrike në vitin 2020 vareshin drejtpërdrejt nga disponueshmëria e ujit. Rreth 33 për qind e termocentraleve që mbështeten në ujërat e ëmbla për ftohje janë në zona me stres të lartë të ujit, siç janë 15 për qind e termocentraleve ekzistuese bërthamore, një shifër që mund të rritet në 25 për qind në 20 vitet e ardhshme.

Afrika mund të jetë një lojtar kryesor i burimeve të rinovueshme në të ardhmen, thotë raporti. Deri në vitin 2050, nevojat globale për energji elektrike do të plotësohen kryesisht me energji të rinovueshme, me energjinë diellore që do të jetë burimi i vetëm më i madh. Megjithatë, megjithëse Afrika ka 60 për qind të burimeve më të mira diellore në nivel global, ajo ka vetëm një për qind të kapacitetit fotovoltaik të instaluar. Për të siguruar akses në energjinë moderne për të gjithë afrikanët, kërkohet një investim prej 25 miliardë dollarësh në vit, thuhet në raport. (Elona)