Polonia, e hapur për t'u bashkuar me ndarjen bërthamore të NATO-s
2022-10-08 10:57:54

Foto: VCG

Polonia është e hapur për të pritur armë bërthamore sipas marrëveshjeve të ndarjes bërthamore të Organizatës së Traktatit të Atlantikut të Veriut (NATO) dhe ka qenë në bisedime me Shtetet e Bashkuara për këtë çështje, tha presidenti Andrzej Duda, citon “Xinhua”.

“Ekziston gjithmonë një mundësi e mundshme për të marrë pjesë në ndarjen bërthamore. Ne kemi folur me udhëheqësit amerikanë nëse SHBA-ja po e shqyrton një mundësi të tillë. Çështja është e hapur”,-, tha Duda në një intervistë për revistën “Gazeta Polska”.

Sipas të dhënave të NATO-s, marrëveshjet e saj të ndarjes bërthamore janë krijuar për të ndarë misionin e parandalimit bërthamor të aleancës dhe përgjegjësitë politike dhe vendimmarrjen përkatëse midis aleatëve, në vend që të ndajnë armët bërthamore.

Shtetet e Bashkuara kanë vendosur armë bërthamore në Evropë dhe i kanë ato nën kujdesin dhe kontrollin e tyre, tha ai. Këto armë priten nga disa aleatë të NATO-s në Evropë.

Armët bërthamore amerikane thuhet se ruhen në Gjermani, Itali, Turqi, Belgjikë dhe Holandë në kuadër të programit.

Sipas medies polake “Notes”, tre anëtarët e NATO-s të pajisur aktualisht me armët e tyre bërthamore janë Shtetet e Bashkuara, Mbretëria e Bashkuar dhe Franca. (Irma)