NASA kryen misionin e parë testues të mbrojtjes planetare
2022-09-28 16:29:14

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Një anije kozmike e NASA-s u përplas qëllimisht me një asteroid të hënën në një test për të mbrojtur Tokën në rast të një kërcënimi nga përplasja e asteroidit, bën të ditur “Xinhua”.

Sonda e Agjencisë për Ridrejtimin e Dyfishtë të Asteroidit (DART) kreu manovrën e parë të këtij lloji në një shkëmb të vogël hapësinor të njohur si Dimorphos, rreth 11 milionë km larg Tokës.

Në momentin e përplasjes, anija kozmike po udhëtonte me një shpejtësi prej rreth 22.400 km në orë.

Sipas NASA-s, misioni DART synon të zhvendosë orbitën e një asteroidi përmes ndikimit kinetik, në mënyrë që të testojë dhe vërtetojë një metodë për të mbrojtur Tokën në rast të një kërcënimi nga përplasja e asteroidit.

Si pjesë e strategjisë më të madhe të mbrojtjes planetare të NASA-s, DART do të testojë njëkohësisht teknologji të reja dhe do të ofrojë të dhëna të rëndësishme për të përmirësuar modelimin dhe aftësitë parashikuese për t'u përgatitur më mirë për një asteroid që mund të përbëjë një kërcënim për Tokën, nëse një i tillë do të zbulohet, tha NASA.

Anija kozmike DART u nis në 24 nëntor 2021 dhe kaloi 10 muaj duke udhëtuar drejt objektivit të saj asteroid. (Elona)