Njerëzit digjitalë me rol më të madh ekonomik
2022-09-23 09:42:42

Nga këshilltarët financiarë digjitalë, te prezantueset virtuale që ofrojnë komente të drejtpërdrejta në gjuhën e shenjave për shikuesit me dëmtim të dëgjimit, njerëzit digjitalë do të luajnë një rol gjithnjë e më të madh në jetën e përditshme, sipas ekspertëve të industrisë. Kina tani ka më shumë se 280,000 ndërmarrje të angazhuara në biznese që lidhen me njerëzit digjitalë. Deri në vitin 2030, madhësia e tregut virtual njerëzor të Kinës parashikohet të arrijë në 270 miliardë juanë (38.5 miliardë dollarë).

 

Foto:VCG

Foto:VCG

Njerëzit digjitalë me rol më të madh ekonomik

 

Çdo të hënë, një prezantuese e re, me pamje të bukur, e quajtur Xiao C, shfaqet në një program video online të drejtuar nga CCTV.com, një faqe interneti lajmesh në pronësi të Grupit Mediatik të Kinës.

 

E veshur me një bluzë rozë, me flokët e lidhur në dy topuzë, ajo transmeton ngjarje sportive, si futboll, basketboll, volejboll, not dhe atletikë, si dhe shtron pyetje për audiencën. Ajo madje mund të ndërveprojë natyrshëm me komentuesit e sporteve dhe të flasë për taktikat në një ndeshje futbolli.

 

Xiao C është një kopje virtuale e spikereve të lajmeve në jetën reale, e zhvilluar nga gjiganti kinez i teknologjisë “Baidu Inc”. Ajo mund të imitojë shprehjet e fytyrës së njeriut, gjuhën e trupit dhe lëvizjet dhe është pothuajse e padallueshme nga një person real.

 

Spikerja virtuale ofron një paraqitje të shkurtër se si një gamë më e gjerë sektorësh kanë filluar të përqafojnë modelet digjitale njerëzore të fuqizuara nga inteligjenca artificiale. Përparimet e reja teknologjike i kanë bërë njerëzit virtualë, të cilët janë shumë të ngjashëm me njerëzit e vërtetë në pamje dhe sjellje, gjithnjë e më të dukshëm në një gamë të gjerë industrish, si transmetimi, shitja me pakicë, financa, argëtimi, arsimi, kultura dhe turizmi.

 

Nga këshilltarët financiarë digjitalë, që prezantojnë shërbimet e menaxhimit të pasurisë së bankave për klientët te prezantueset virtuale që ofrojnë komente të drejtpërdrejta në gjuhën e shenjave për shikuesit me dëmtim të dëgjimit, njerëzit digjitalë do të luajnë një rol më të madh në jetën e përditshme, sipas ekspertëve të industrisë.

 

Madhësia e tregut virtual njerëzor të Kinës parashikohet të arrijë në 270 miliardë juanë (38.5 miliardë dollarë) deri në vitin 2030, sipas një raporti të industrisë të publikuar nga “QbitAI”, një platformë e shërbimeve të industrisë që fokusohet në inteligjencën artificiale dhe teknologjinë më të avancuar.

 

Të ardhurat e krijuara nga njerëzit virtualë të krijuar për të qenë unikë, siç janë të famshëm virtualë, pritet të arrijnë në 175 miliardë juanë në Kinë deri në vitin 2030, ndërsa ato nga njerëzit virtualë të orientuar drejt shërbimit parashikohet të kalojnë 95 miliardë juanë, thuhet në raport.

 

Statistikat nga “Qichacha”, një bankë e të dhënave që gjurmon regjistrimet e bizneseve, treguan se Kina tani ka më shumë se 280,000 ndërmarrje të angazhuara në biznese që lidhen me njerëzit digjitalë, me normën e përbërë të rritjes vjetore të ndërmarrjeve të reja të regjistruara në pesë vitet e fundit që ka arritur gati 60 për qind.

 

Së fundmi, “Baidu” ka prezantuar dy qenie virtuale të orientuara drejt shoqërimit, Lin Kaikai dhe Ye Youyou. Mundësuar nga “Baidu's Plato” - një model i inteligjencës artificiale për gjenerimin e dialogut, që është trajnuar në mbi 10 miliardë parametra të mbledhura nga bisedat e mediave sociale në anglisht dhe kinezisht - dy njerëzit digjitalë janë të aftë për ndërveprim të qetë dhe njerëzor.

 

Ata mund të marrin pjesë në biseda përmes teksteve, mesazheve zanore dhe emoji-ve. Ata gjithashtu mund të ofrojnë shërbime të personalizuara alarmit të zgjimit dhe të mësojnë për preferencat e përdoruesve të tyre përmes rritjes së frekuencës së bisedave dhe ndërveprimeve, tha “Baidu”.

 

Duke pasur parasysh ritmin e shpejtë dhe stresues të jetës urbane, shoqëruesit e avatarit digjital mund të lehtësojnë ankthin e njerëzve dhe të kënaqin dëshirën e tyre për lidhje emocionale. Kjo ka nxitur një bum në industrinë digjitale njerëzore, tha Li Shiyan, kreu i seksionit digjital në “Baidu”.

 

"Zbatimi i teknologjive të avancuara të inteligjencës artificiale do të vazhdojë të ulë koston e krijimit të njerëzve digjitalë dhe do të përmirësojë ndjeshëm ndërveprimet e tyre me njerëzit e vërtetë",- tha Li.

 

“Baidu” nxori platformën digjitale të avatarit “Xiling” në 2021-shin. Ajo  ofron një grup të plotë shërbimesh për krijimin dhe funksionimin e shoqëruesve virtualë, të famshmëve virtualë dhe zëdhënësve të markave për klientët në fushat e transmetimit, televizionit, internetit, financave dhe shitjes me pakicë, duke mundësuar më shumë industrive të përdorin njerëzit virtualë.

 

Përveç kësaj, duke përdorur mjetet inteligjente të dialogut të “Xiling”, krijuesit mund të personalizojnë shpejt aftësinë biseduese të një njeriu digjital, duke e lënë atë të përshtatet me kalimin e kohës.

 

"Me përparimet e bëra në algoritmet e fuqizuara nga inteligjenca artificiale, kostoja e prodhimit të njerëzve digjitalë do të reduktohet nga 10 deri në 100 herë dhe periudha e prodhimit do të shkurtohet nga disa muaj në vetëm disa orë",- ka thënë Yuan Foyu, zv. presidente e “Baidu”, në një intervistë të mëparshme. Sipas saj, këto zhvillime të pritshme do të rezultojnë në aplikim në shkallë të gjerë të njerëzve digjitalë në një sërë industrish.

 

“Baidu” ka punuar me “Shanghai Pudong Development Bank”, “China Everbright Bank” dhe “China Unicom” për njerëzit digjitalë të orientuar drejt shërbimit për të rritur efikasitetin operacional dhe për të ulur kostot e punës. Njerëzit digjitalë janë përdorur për shërbimin ndaj klientit, rishikimin e dokumenteve, trajnimin e brendshëm dhe shitjet në “Shanghai Pudong Development Bank”.

 

Zyrtarët kanë shpresa të mëdha për tregun, pasi Pekini publikoi një plan veprimi në gusht që forcon zhvillimin inovativ të sektorit digjital. Shkalla e industrisë virtuale njerëzore në Pekin parashikohet të kalojë 50 miliardë juanë deri në vitin 2025.

Kryeqyteti synon të zhvillojë një ose dy kompani lidere virtuale njerëzore deri në vitin 2025 me të ardhura që tejkalojnë më shumë se 5 miliardë juanë secila dhe 10 kompani që do të gjeneronin të ardhura vjetore prej 1 miliard juanë secila, sipas planit.

 

Plani kërkon përpjekje për të zhvilluar realitetin virtual, realitetin e shtuar dhe pajisjet e realitetit të përzier, si dhe aplikimin e njohjes së të folurit, të kuptuarit e gjuhës natyrore dhe teknologjive të tjera të inteligjencës artificiale për të përmirësuar cilësitë ndërvepruese të qenieve virtuale.

 

"Njerëzit digjitalë po demonstrojnë tashmë vlerë të qartë biznesi në shumë fusha sot",- tha Lu Yanxia, drejtor i asociuar i kërkimit në firmën e konsulencës së tregut “IDC China”. "Në të ardhmen, do të ketë njerëz digjitalë që do të bashkëjetojnë krah për krah me ne në jetë dhe në punë".

 

Shen Yang, profesor në Shkollën e Gazetarisë dhe Komunikimit në Universitetin Tsinghua, tha se përparimet në mësimin e makinerive, të mësuarit e thellë dhe të kuptuarit semantik - si dhe pjekuria e sensorëve të imazhit 3D dhe përmirësimi i fuqisë kompjuterike - kanë hedhur të gjitha një bazë solide për zhvillimin e sektorit të njeriut digjital.

 

Pionieri kinez i inteligjencës artificiale “SenseTime”, “Xiaoice” dhe gjiganti i teknologjisë “Huawei Technologies Co” kanë hyrë gjithashtu në tregun e njerëzve digjitalë.

 

Tian Feng, dekan i Institutit të Kërkimeve të Industrisë së Inteligjencës të “SenseTime”, tha se njerëzit digjitalë po zhvillohen në modele më të avancuara dhe inteligjente të krahasueshme me qeniet njerëzore. "Shërbimi inteligjent i ofruar nga njerëzit digjitalë mund të rrisë ndjeshëm produktivitetin, duke lehtësuar integrimin e ekonomive digjitale dhe fizike",- tha ai.

 

Njerëzit digjitalë mund të ndahen në pesë nivele bazuar në autonominë dhe ngjashmërinë me qeniet njerëzore, sipas një letre të bardhë të lëshuar nga “SenseTime” dhe “China Augmented Reality Core Technology Industry Alliance”.

 

Njerëzit digjitalë të nivelit 4, të fuqizuar nga inteligjenca artificiale, mund të arrijnë ndërveprime inteligjente njerëzore duke kryer shprehje natyrale të fytyrës dhe lëvizje të trupit në shumicën e rrethanave. Tian tha se ndërveprimet inteligjente të realizuara nga njerëzit digjitalë të nivelit 4 ose më të lartë mund të aplikohen në shumë industri dhe skenarë.

Për shembull, njeriu digjital i “SenseTime” ka vepruar si një udhëzues blerjesh në qendrën tregtare “Aeon”  në Guangzhou, si dhe  përfaqësues i shërbimit ndaj klientit në degën e Bankës së Ningbo në Shangai, duke ofruar shërbime kërkimore për klientët.

 

“Xiaoice”, një tjetër kompani kineze e inteligjencës artificiale, zhvilloi Cui Xiaopan, punonjësi i parë virtual i zhvilluesit kinez të pasurive të paluajtshme “Vanke”. Ky njeri digjital është përgjegjës për t'u kujtuar punonjësve që të paguajnë faturat e kompanisë në kohë dhe të mbledhin faturat e duhura. “Huawei Cloud” ka krijuar dhe punësuar punonjësin e parë virtual të quajtur Yunsheng.

 

"Megjithëse sektori i njeriut digjital është ende në lindje, pamja, gjestet dhe veprimet e njerëzve digjitalë do të bëhen gjithnjë e më të rafinuara dhe më afër atyre të njerëzve të vërtetë",- tha Yu Jianing, drejtor ekzekutiv i komitetit të industrisë metaverse në “China Mobile Communications” me bazë në Pekin.

 

Aplikimi i përshpejtuar i 5G dhe kërkimi dhe zhvillimi i gjeneratës së ardhshme të teknologjisë me valë 6G do të nxisë industrinë e njeriut digjital, tha Yu, duke shtuar se njerëzit virtualë do të bëhen më inteligjentë dhe do të jenë në gjendje të japin reagime të personalizuara bazuar në informacionin në kohë reale si rezultat i përparimeve në inteligjencën artificiale.

 

Përvojat ndërvepruese me avatarët digjitalë do të duhet të përmirësohen më tej për t'u dhënë përdoruesve një ndjenjë më të madhe të realitetit kur ndërveprojnë me njerëzit virtualë, tha Pan Helin, bashkëdrejtor i Qendrës Kërkimore të Ekonomisë Digjitale dhe Inovacionit Financiar në Shkollën Ndërkombëtare të Biznesit të Universitetit Zhejiang.

 

Chen Duan, drejtor i Qendrës së Zhvillimit të Inovacionit për Integrimin e Ekonomisë Digjitale në Universitetin Qendror të Financave dhe Ekonomisë, tha se probleme të reja për industrinë janë shfaqur gjithashtu, si etika, siguria e të dhënave dhe mbrojtja e privatësisë personale. Chen bëri thirrje për përpjekje për të formuluar ligjet dhe rregulloret përkatëse mbi pronësinë e personazheve digjitale dhe standardizimin e sjelljes së tyre.

 

Mungesa e rregulloreve në industrinë digjitale mund të hapë rrugën për akte të paligjshme, si mashtrimet në internet, tha He Yuan(Hë Juan), sekretari i përgjithshëm i Qendrës për Qeverisjen dhe Ligjin e Inteligjencës Artificiale në Universitetin e Shangait “Jiao Tong”. "Kur njerëzit virtualë ju marrin në telefon, mund të jetë e vështirë t'i dalloni ata nga njerëzit e vërtetë",- tha ai.

 

Sipas tij, përveç mbikëqyrjes nga autoritetet, të gjitha palët e angazhuara në industrinë digjitale njerëzore duhet të forcojnë bashkëpunimin për të parandaluar rreziqet e mundshme ligjore dhe etike.