Projektet e ujit të ndërtuara nga Kina forcojnë standardet e jetesës në Angola
2022-09-23 11:07:34

Pavarësisht burimeve të pasura ujore nga lumenjtë dhe liqenet në të gjithë Angolën, cilësia e dobët e ujit dhe mungesa e infrastrukturës së lidhur me ujin në vend kanë kufizuar prej kohësh qasjen në ujë të pijshëm të sigurt për njerëzit dhe kanë penguar zhvillimin e industrive.

Megjithatë, gjërat po ndryshojnë për mirë. Kompanitë kineze kanë ndihmuar Angolën të zhvillojë hidrocentrale, projekte për lehtësimin e thatësirës dhe objektet e furnizimit me ujë dhe shfrytëzimin e burimeve të bollshme ujore për të rritur ekonominë dhe standardet e jetesës.

Projektet e ujit të ndërtuara nga Kina forcojnë standardet e jetesës në Angola

Qasja e pamjaftueshme në ujë të pijshëm të sigurt në Angola ka rritur rrezikun e përhapjes së sëmundjeve infektive si kolera dhe dizenteria. Për të sjellë ujë të pijshëm të sigurt për banorët është bërë një thirrje e qartë për kompanitë kineze me bazë atje.

Një projekt i furnizimit me ujë në provincën veriperëndimore të Kabindës, i ndërtuar nga “China Railway 20th Bureau Group”, përfundoi në qershor.

Zhu Qihui,  kryetar i bordit të filialit të grupit në Angola, tha se projekti përfshin 74 pika të centralizuara të furnizimit me ujë, duke mbuluar 24,000 familje ose 92 për qind të komuniteteve rezidenciale të provincës.

Zhu shtoi se projekti mund të furnizojë ujë 24 orë në ditë, shtatë ditë në javë, duke lehtësuar ndjeshëm mungesën e furnizimit me të cilin përballen industritë lokale, shkollat dhe transporti portual.

"Ishte një rrugë e gjatë deri te pusi për të marrë ujë dhe detyra ishte shumë rraskapitëse",- tha Adriano, një banor vendas që nuk dha emrin e tij të plotë, duke shtuar se më shumë se 400 familje në komunitetin e tij janë  ndikuar për dekada nga mungesa e ujit.


“Tani  mund të përdorim çdo ditë ujë të pastër nga rubineti”,- tha Adriano.

"Angola nuk ka mungesë uji, por burimet ujore nuk përdoren me efikasitet. Falë kompanive kineze, situata po përmirësohet",- tha ministri i Ekonomisë dhe Planifikimit, Mario Augusto Caetano Joao.

"Kompanitë kineze kanë sjellë teknologji dhe përvojë për të përmirësuar jetesën lokale dhe për të rigjallëruar zhvillimin e qëndrueshëm",- tha ministri.

EFEKTI POZITIV EKONOMIK

Shpërndarja e pabarabartë kohore-hapësinore e reshjeve në Angola ka qenë prej kohësh një pengesë e frikshme për bujqësinë dhe ekonominë.

Për shembull, provinca jugore e Angolës, Cunene, është e thatë për nëntë muaj në vit.

Duke kujtuar një thatësirë akute në vitin 2018, Augusto, një fshatar i zonës tha: "Fushat ishin plasaritur nga dielli, bagëtitë të etura dhe njerëz të panumërt u detyruan të iknin në vendin fqinj të Namibisë".

Megjithatë, thatësira sezonale nuk i kërcënon më banorët pasi Loti 1 dhe Loti 2 i Projektit të Infrastrukturës për të Luftuar Efektet e Thatësirës në Provincën Cunene, zbatuar nga Korporata e Ndërtimit të Energjisë së Kinës (PowerChina), u vu në përdorim në prill.

Me kanale që lidhin lumin Cunene dhe objekte të tilla si stacionet e pompimit dhe rezervuarët, projekti mund të transferojë ujin nga lumi në zonat e thata, duke lejuar ujitjen e tokës së punueshme kur nuk ka reshje.

Projekti mund të plotësojë nevojat për ujë të 235,000 njerëzve dhe të mbështesë ujitjen për tokë bujqësore prej 5,000 hektarësh, tha Zhao Yong, menaxher i përgjithshëm i Degës së Afrikës Jugore dhe Perëndimore të Korporatës STECOL nën “PowerChina”.

Gjatë një vizite në vend në maj, Abdulla Shahid, president i sesionit të 76-të të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, tha se do të konsideronin shtrirjen e modelit të projektit në vende dhe rajone të tjera të goditura nga thatësira.

PËRFITIMET SOCIALE

Lumi Kwanza, një nga lumenjtë më të gjatë në Angola, konsiderohet si "lumi mëmë" i vendit afrikan.

Me shumë degë, lumi është i bollshëm në potencialin hidroenergjetik, por mënyra për të shpalosur potencialin e tij ishte sfidë për vendasit deri në fillimin e projektit të hidrocentralit “Caculo Cabaca”, i ndërtuar nga “Gezhouba Group” i Kinës, rreth 200 km në juglindje të kryeqytetit të Angolës, Luanda.

I quajtur "Projekti i Tre Grykave në Afrikë", projekti nisi në gusht 2017.

Me përfundimin e hidrocentralit, ai do të plotësojë më shumë se 40 për qind të kërkesës për furnizim me energji elektrike të vendit dhe do të reduktojë emetimet e gazeve serrë me rreth 7.2 milionë tonë në vit.

Të ardhurat nga prodhimi i energjisë do të mbështesin rinovimin e infrastrukturës lokale dhe ruajtjen e natyrës dhe rezervuari do të rrisë kapacitetin e kontrollit të përmbytjeve dhe do të përmirësojë përdorimin e burimeve ujore, tha Chen Yonggang, menaxheri i projektit.

Për më tepër, Chen tha se projekti hidroenergjetik do të krijojë më shumë se 6,000 vende pune lokale dhe do të trajnojë një kuadër profesionistësh të ndërtimit dhe menaxhimit për Angolën.

"Unë e vlerësoj kompaninë kineze për përcjelljen e shumë njohurive inxhinierike, që është shumë e rëndësishme për zhvillimin e ardhshëm të Angolës",- tha Nelito Jose, një punonjës lokal.

Që nga themelimi në vitin 2002, Bashkimi Afrikan ka bashkëpunuar me Kinën  krah për krah për 20 vjet. Projekte si ato të përmendura mishërojnë miqësinë dhe bashkëpunimin Kinë-Afrikë.

Kina dhe Angola, krahas vendeve të tjera afrikane, kanë qenë gjithmonë vende mike, pavarësisht distancës gjeografike, tha ambasadori kinez në Angola, Gong Tao.

"Ku ka ujë, ka shpresë",- tha Gong. "Le të vazhdojë të rrjedhë pranvera e shpresës në rrugën e miqësisë Kinë-Afrikë".