Zyrtari: Më shumë kombe janë të mirëpritur të bashkohen me SCO
2022-09-19 10:30:13

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Zgjerimi i Organizatës së Bashkëpunimit të Shangait (SCO) dëshmon për popullaritetin e parimeve dhe koncepteve të saj dhe do të vazhdojë të mirëpresë pjesëmarrjen e më shumë vendeve, tha së fundmi Sekretari i Përgjithshëm i SCO Zhang Ming. Në një intervistë për China Daily ai theksoi se shumë vende kanë shprehur interes të fortë për t'u bashkuar me organizatën, e cila vendosi të pranojë Iranin vitin e kaluar. Grupi u themelua me gjashtë anëtarë në vitin 2001 dhe që atëherë është zgjeruar në tetë, përveç katër shteteve vëzhguese dhe gjashtë partnerëve të dialogut. Rreth 10 vende kanë shprehur aspirata për t'u bashkuar ose për të përmirësuar statuset e tyre brenda grupit.

Zhang, i cili u bë sekretar i përgjithshëm në janar, tha se mezi pret që anëtarët të miratojnë një memorandum mbi detyrimet e Iranit për të marrë statusin e anëtarit në Samitin e SCO-së në Samarkand në Uzbekistan. Bjellorusia ka paraqitur gjithashtu një kërkesë zyrtare për anëtarësim, e cila tregon se Minsk njeh vlerat dhe parimet e organizatës, tha ai, duke shtuar se SCO po diskuton kërkesën e vendit. "Shumë vende të tjera kanë shprehur gjithashtu shpresën se mund të bëhen anëtare, shtete vëzhguese ose partnere të dialogut," tha ai.

"Me anëtarësimin e më shumë vendeve, ne presim që SCO të luajë role më të rëndësishme në ruajtjen e sigurisë dhe stabilitetit rajonal, duke zgjeruar tortën e interesave të përbashkëta midis vendeve anëtare dhe duke promovuar zhvillimin e qeverisjes globale drejt një drejtimi më të drejtë dhe më të arsyeshëm," tha ai. Zyrtari nënvizoi se SCO është një organizatë e hapur që mirëpret përfshirjen e çdo vendi që pajtohet me “Shpirtin e Shangait” dhe i përmbahet statutit të organizatës. 

Samiti i këtij viti u hap në 20 vjetorin e nënshkrimit të kartës së tij dhe 15 vjetorit të Traktatit për Fqinjësinë e Mirë Afatgjatë dhe Bashkëpunimin. Zhang tha se “Shpirti i Shangait” promovon multilateralizmin dhe mishëron vlerat që ndajnë shtetet anëtare.

“Thelbi i saj është se marrëdhëniet shtet-shtet duhet të ndërtohen mbi bazën e barazisë, respektit të ndërsjellë, shqyrtimit të interesave dhe shqetësimeve përkatëse, bashkëpunimit të favorshëm dhe njohjes reciproke të së drejtës për të zgjedhur rrugët e zhvillimit social dhe politik”, nënvizoi ai. 

Zhang nënvizoi gjithashtu “Shpirtin e Shangait” si komponentin thelbësor për të ndërtuar një lloj të ri marrëdhëniesh ndërkombëtare dhe një komunitet me një të ardhme të përbashkët për njerëzimin. Ai shpjegoi se aspirata fillestare themeluese e SCO  ruajtja e sigurisë dhe stabilitetit rajonal  mbetet prioriteti i saj. 

“Bashkëpunimi i sigurisë vetëm mund të forcohet dhe nuk mund të dobësohet”, tha ai. "Ky ka qenë një kor i zakonshëm që kam dëgjuar kur vizitova vendet anëtare këtë vit."

Organizata ka krijuar një mori marrëveshjesh sigurie për të luftuar terrorizmin, separatizmin dhe ekstremizmin dhe ka organizuar gati një duzinë stërvitjesh të përbashkëta kundër terrorizmit. Siguria e Afganistanit është një tjetër prioritet i agjendës. SCO do të punojë në mënyrë proaktive për të përforcuar rolin konstruktiv të vendit dhe për të përmirësuar kapacitetin e tij të sigurisë, tha ai. Zhang tha se organizata do të mbetet e përkushtuar për të përmirësuar mekanizmat e saj të bashkëpunimit të sigurisë dhe për të forcuar bashkëpunimin për të luftuar trafikun e drogës dhe krimin e organizuar ndërkufitar. Bashkëpunimi i shteteve anëtare është zgjeruar nga siguria për të përfshirë fusha të tilla si energjia e gjelbër, ekonomia digjitale dhe zbutja e varfërisë. SCO planifikon të prioritizojë më tej bashkëpunimin në fusha të tilla si transporti, energjia, financat, investimet, bujqësia, teknologjia e informacionit, inovacioni dhe zhvillimi i qëndrueshëm, tha për China Daily Sekretari i Përgjithshëm i SCO Zhang Ming.