OKB u bën thirrje vendeve që të ndjekin punën e Kinës për zhvillimin e qëndrueshëm
2022-09-19 10:20:02

Shefi i OKB-se Antonio Guterres (Foto Cgtn)

Shefi i OKB-se Antonio Guterres (Foto Cgtn)

Sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara (OKB) Antonio Guterres u ka bërë thirrje liderëve botërorë që të shpëtojnë Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm të OKB-së, pasi hulumtimi tregoi se përparimi ishte jashtë objektivit në çdo tregues, njofton “CGTN”.

Duke vënë në dukje përpjekjet e Kinës për të shtyrë përpara agjendën në një takim të Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së vitin e kaluar, Guterres u bëri thirrje të tjerëve që të ndjekin shembullin.

“Kjo iniciativë dhe të tjerat që vendet e tjera mund të jenë në gjendje të vendosin në tryezë do të jenë shumë të mirëpritura sepse ne duhet të shpëtojmë Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm”,- tha Guterres në një intervistë për televizionin qendror të Kinës “CCTV”.

Hulumtimi i kësaj jave nga fondacioni “Gates” tregoi se, në gjysmë të programit 15-vjeçar, asnjë kategori e vetme nuk ishte në rrugën e duhur për të përmbushur objektivat e OKB-së. Të 17 kategoritë u përcaktuan në vitin 2015 dhe përfshijnë objektiva të tilla si fundi i varfërisë dhe urisë, sigurimi i barazisë gjinore, aksesi në ujë të pastër dhe energji të lirë dhe të qëndrueshme.

Guterres theksoi gjithashtu dështimin për të mbështetur vendet në zhvillim në betejën kundër ndryshimeve klimatike, duke theksuar ndikimin shkatërrues të përmbytjeve në Pakistan. Deri në vitin 2020, vendet më të pasura ishin zotuar të furnizonin 100 miliardë dollarë në vit për të ndihmuar pjesën tjetër të botës për të zbutur dhe përshtatur efektet e ngrohjes globale. Por, këto para nuk janë dorëzuar.

OKB-ja u përfshi në negociatat për të lejuar rifillimin e furnizimit me grurë nga Ukraina këtë vit dhe Guterres tha për “CCTV” se diplomacia diskrete është ende më efektive se diplomacia megafonike.

Sipas tij, në një botë të mediave sociale, arti i negociatave në heshtje dhe paanshmëri ishte edhe më i rëndësishëm dhe tha se Kombet e Bashkuara do të vazhdojnë të veprojnë në këtë mënyrë.

“Vendeve në zhvillim u duhen rreth 300 miliardë dollarë në vit për të investuar në përshtatje, në elasticitet, për të mbrojtur shoqëritë e tyre. Dhe pastaj ka humbje dhe dëme. Humbja dhe dëmi janë në Marrëveshjen e Parisit. Por deri më tani, kjo nuk ka qenë një diskutim serioz”,- tha Guterres

Në një notë më pozitive, Guterres vuri në dukje përparimin e bërë në Kinë për t'i dhënë fund varfërisë ekstreme. “Ky ndryshim është shumë i rëndësishëm. Dhe është gjithashtu një ndikim i madh në treguesit e mirëqenies globale”,- tha ai. (Fatosi)