Mbretëria e Bashkuar do të vazhdojë pezullimin e kontrolleve kufitare të Irlandës së Veriut
2022-09-18 11:23:10

Foto nga VCG

Foto nga VCG

Megjithë veprimet ligjore nga Bashkimi Evropian, Mbretëria e Bashkuar njoftoi se do të vazhdojë me pezullimin e kontrolleve kufitare të mallrave midis Britanisë së Madhe dhe Irlandës së Veriut.

“Kemi marrë një përgjigje nga Mbretëria e Bashkuar. Do ta analizojmë atë, përpara se të vendosim për hapat e mëtejshëm”,- deklaroi zëdhënësi i Komisionit Evropian për çështjet BE-Britani, Daniel Ferrie, citon “Xinhua”.

Komisioni nisi procedurat e shkeljes kundër Britanisë së Madhe në qershor dhe korrik për mospërputhje me Protokollin e Irlandës së Veriut, për rregullimin e marrëveshjet tregtare pas Brexit për Irlandën e Veriut.

Sipas protokollit, Irlanda e Veriut është pjesë e territorit doganor britanik, por i nënshtrohet kodit doganor të BE-së, rregullave të tatimit mbi vlerën e shtuar dhe rregullave të tregut unik për mallrat.

Sidoqoftë, një kufi i krijuar “de fakto” i Detit Irlandez do të thotë se mallrat e transportuara drejt dhe nga Irlanda e Veriut i nënshtrohen kontrolleve kufitare.

Kjo ka shkaktuar kundërshtim të fortë nga Partia e Unionit Demokrat pro-Brexit e Irlandës së Veriut, duke shkaktuar kaos politik.

Në mesin e qershorit, Mbretëria e Bashkuar prezantoi në mënyrë të njëanshme një projektligj për të ndryshuar pjesët kryesore të protokollit, duke përfshirë heqjen e kostove të panevojshme dhe dokumentet për bizneset që tregtojnë brenda Britanisë së Madhe dhe duke i lejuar bizneset të kenë zgjedhjen e vendosjes së mallrave në treg në Irlandën e Veriut sipas Rregullat e Mbretërisë së Bashkuar ose të BE-së për mallrat.

Duke nisur procedurat e shkeljes, KE-ja bëri të ditur se nëse Mbretëria e Bashkuar nuk përgjigjet brenda dy muajve, do ta konsiderojë dërgimin e çështjes në Gjykatën Evropiane të Drejtësisë. Në gusht, afati u zgjat me një muaj. (Irma)