Raporti: Jetëgjatësia në SHBA bie
2022-08-28 13:35:32

Jetëgjatësia mesatare në Shtetet e Bashkuara ka rënë me gati dy vjet, duke shënuar një ndryshim nga stabiliteti i viteve para pandemisë, raportoi Yahoo News të, duke cituar Raportin Kombëtar të  Statistikave Jetësore, njofton Xinhua.

Foto:VCG

Foto:VCG

Krahasuar me jetëgjatësinë mesatare kombëtare në vitin 2019, shifra e vitit 2020 ra me 1.8 vjet, një kërcim domethënës nga ndryshimet shumë më të vogla dhe ndonjëherë pozitive në vitet e mëparshme. Që nga viti 2020, amerikani mesatar pritet të jetojë 77 vjet nga lindja. "Rënia e jetëgjatësisë mund t'i atribuohet vdekjeve për shkak të COVID-19 dhe mbidozave aksidentale të drogës," cituan të kenë thënë autorët e raportit.

Nga të gjitha 50 shtetet, Nju Jorku përjetoi ndryshimin më të madh në jetëgjatësinë mesatare të tij në vitin 2020. Empire State dikur kishte një nga parashikimet më të larta të jetëgjatësisë mesatare në vend, por vala e parë e pandemisë COVID-19 që goditi Nju Jorkun ishte veçanërisht e vështirë. Jetëgjatësia mesatare e shtetit ra për tre vjet, nga 80.7 në 2019 në 77.7 në 2020.

Jetëgjatësia u ul në shumicën e vendeve të zhvilluara gjatë pandemisë, sipas një raporti të veçantë nga Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik. “Edhe pse Shtetet e Bashkuara nuk janë të vetmet në këtë trend, amerikanët kanë ende jetëgjatësinë më të ulët në mesin e vendeve të zhvilluara”, thuhet në raport.(Fatosi)