Organi i inteligjencës Australiane, Organizata Australiane e Inteligjencës së Sigurisë (ASIO), ka luajtur një rol të rëndësishëm në formësimin e narrativave anti-Kinë dhe rrezikimin e marrëdhënieve Kinë-Australi përmes mjeteve të ndryshme dhe politika e jashtme e vendit dhe politika e Kinës në veçanti janë manipuluar nga ASIO dhe aleanca Pesë Sytë, sipas disa raporteve.

Një seri raportesh, të titulluar “Narrativa e Kinës”, u lëshuan kohët e fundit nga Australian Alert Service, botimi i përjavshëm i një prej partive vendëse. Raportet treguan se si narrativa e Kinës nga Perëndimi ushqehet nga interesa të caktuara dhe financohet nga krijuesit e luftës, duke dëshmuar që ASIO qëndron prapa paranojës spirale për ndikimin e huaj të pretenduar kinez në Australi.

Informacionet gazetareske nga burime anonime të ASIO-s, dhe dëshmi të bashkërendimit të qartë midis agjencisë së inteligjencës, medias dhe qeverisë e bëjnë atë mjaft të qartë: fushata anti-kineze e dezinformimit që ka dëmtuar marrëdhëniet Australi-Kinë është një operacion i drejtpërdrejt dhe ndërhyrja e vërtetë e huaj në Australi ka ardhur përmes ASIO-s nga aleanca e Pesë Sytë e drejtuar nga ShBA-ja dhe Mbretëria e Bashkuar, e cila po tërheq Australinë në një strategji neokonservatore anglo-amerikane për t'u përballur me Kinën, sipas raporteve.

Chen Hong, drejtori i Qendrës Australiane të Studimeve në Universitetin Normal të Kinës Lindore në Shangai, tha të mërkurën për “Global Times” se si një nga anëtarët më aktivë të aleancës “Pesë Sytë”, organizatat australiane të inteligjencës kanë luajtur aktivisht një pjesë të lojës së shahut në strategjinë e ShBA-së për të përmbajtur, parandaluar, shtypur dhe shkatërruar zhvillimin paqësor të Kinës, sipas Chen, duke shtuar se partneriteti i gjatë midis Kinës dhe Australisë është sabotuar me sukses nga miopia e ASIO-s dhe interesat e saj vetjake.

Tre muaj më parë, ASIO hyri dhe kërkoi në shtëpinë e katër gazetarëve kinezë për katër orë dhe mori iPad-in e vajzës së njërit prej gazetarëve. Pas një muaji, rezultati i "hetimit" ishte "i pafajshëm".