Shtatori ishte muaji i parë në më shumë se dy vjet me një rritje të njëkohshme në shitjet e makinave të pasagjerëve në Evropë, Shtetet e Bashkuara dhe Kinë krahasuar me të njëjtin muaj të vitit të kaluar, njoftoi të premten Shoqata e Industrisë së Automjeteve (VDA) në Gjermani, të cilës i referohet “Xinhua”.

Sidoqoftë, pandemia COVID-19 dhe masat e zbatuara vazhduan të prekin prodhuesit ndërkombëtarë të automobilëve, pasi të gjitha tregjet ishin ende me shenjë të kuqe, theksoi shoqata.

Për vitin aktual, në Evropë, Shtetet e Bashkuara dhe Kinë u shitën 7.8 milionë më pak makina të reja krahasuar me të njëjtën kohë të vitit të kaluar, sipas Shoqatës së Industrisë së Automjeteve.

Shitjet e makinave të pasagjerëve në tregun kinez treguan rritjen më të madhe mujore prej 8 për qind në pothuajse 2.1 milionë automjete të reja në shtator.

Shoqata vuri në dukje se ky ishte tashmë muaji i pestë radhazi i rritjes në Kinë, me shitje totale në tre tremujorët e parë duke arritur 13.1 milion makina pasagjerësh.

Për herë të parë këtë vit, shitjet e makinave në Evropë në shtator u rritën përsëri pak, me 1.3 milionë regjistrime të automjeteve të reja, një rritje prej 1 për qind krahasuar me vitin e kaluar.