Që nga reforma dhe hapja, mbi 770 milionë banorë të zonave rurale të Kinës që jetonin nën pragun e varfërisë dolën nga varfëria, duke përbërë më shumë se 70 për qind të totalit botëror gjatë së njëjtës periudhë nga standardi ndërkombëtar i varfërisë së Bankës Botërore, thuhet në librin e bardhë për zbutjen e varfërisë, që u publikua mëngjesin e së martës nga Zyra e Informacionit e Këshillit të Shtetit të Kinës.

Përkundër sfondit të varfërisë së rëndë të përbotshme dhe një hendeku në rritje midis të pasurve dhe të varfërve në disa vende, Kina fitoi betejën kundër varfërisë ekstreme dhe ka arritur objektivin e zbutjes së varfërisë të përcaktuar në Agjendën e OKB-së për Zhvillimin e Vazhdueshëm 2030 10 vjet para afatit.

Kjo ka zvogëluar ndjeshëm popullsinë e varfër të botës dhe ka kontribuuar shumë në "realizimin e një bote më të mirë dhe më të begatë", siç parashikohet nga Agjenda.

Kina ka ofruar mbështetje dhe ndihmë për botën.

Së pari, Kina ka mbështetur vendet e tjera në zhvillim në zbutjen e varfërisë që nga themelimi i vendit.

Për shembull, Kina zhvilloi nismën “Një brez, një rrugë” për të zgjeruar bashkëpunimin e lartë rajonal për zhvillimin ekonomik dhe shoqëror dhe për të ndihmuar vendet pjesëmarrëse të arrijnë më mirë zbutjen e varfërisë.

Sipas një studimi të Bankës Botërore, nisma do të ndihmojë 7.6 milionë njerëz të dalin nga varfëria ekstreme dhe 32 milionë nga varfëria e moderuar në këto vende.

Gjatë mbi 70 viteve të kaluara, Kina ka siguruar ndihmë në forma të ndryshme për mbi 160 vende në Azi, Afrikë, Amerikë Latine dhe Karaibe, Evropë dhe organizata ndërkombëtare, ka ulur ose përjashtuar borxhet e vendeve pjesëmarrëse dhe ndihmoi vendet në zhvillim në përpjekjet e tyre për të arritur objektivat e zhvillimit të mijëvjeçarit, thuhet në librin e bardhë.

Së dyti, Kina ka filluar projekte të bashkëpunimit ndërkombëtar për zbutjen e varfërisë në dobi të të gjithëve. Në Afrikë, Kina ka ndihmuar vendet të ndërtojnë infrastrukturën, shkollat profesionale dhe teknike, strehimin e subvencionuar nga qeveria, ngritjen e zonave demonstruese për bashkëpunimin bujqësor dhe kryerjen e projekteve të bashkëpunimit Kinë-Afrikë të tilla si spitalet e miqësisë Kinë-Afrikë dhe selinë qendrore të Qendrës Afrikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Së treti, Kina gjithashtu ka ndarë përvojën e saj në uljen e varfërisë. Ajo ka kryer shkëmbime dhe bashkëpunime, duke përfshirë ndërtimin e platformave, organizimin e trajnimeve dhe kryerjen e shkëmbimeve think-tank. (Foto nga VCG)