Foto nga VCG

Foto nga VCG

Një simpozium mbi përmirësimin e kornizës institucionale të "një vendi, dy sistemeve" dhe zbatimit të parimit themelor të "patriotëve që qeverisin Hong Kongun" u mbajt të hënën në Pekin, shkruan “Xinhua”.

Xia Baolong, nënkryetar i Komitetit Kombëtar të Konferencës Konsultative Politike të Popullit Kinez dhe kreu i Zyrës së Këshillit të Shtetit të Hong Kongut dhe Makaos, mbajti një fjalim në simpozium.

Për të siguruar zbatimin e qëndrueshëm të "një vendi, dy sistemeve", parimi i "patriotëve që qeverisin Hong Kong" duhet të mbahet gjithmonë, tha Xia.

Duke vlerësuar "një vend, dy sisteme" si rregullimi më i mirë institucional për ruajtjen e prosperitetit dhe stabilitetit afatgjatë të Hong Kongut, Xia u zotua për përpjekje të palëkundura në zbatimin e politikave të "një vendi, dy sistemeve", "njerëzve të Hong Kongut që qeverisin Hong Kongun" dhe një shkallë të lartë të autonomisë.

Duke i quajtur "patriotë që qeverisin Hong Kongun" thelbin e "një vendi, dy sisteme", Xia tha se parimi do të thotë që pas kthimit të tij në vendin amë, Hong Kong duhet të qeveriset nga patriotë dhe fuqia e Rajonit të Posaçëm Administrativ të Hong Kongut (HKSAR ) duhet të jetë në duart e patriotëve.

Xia paralajmëroi për rrezikun e përçarësve anti-Kinë, elementëve të "pavarësisë se Hong Kongut" dhe separatistëve të tjerë radikalë që hyjnë në arkitekturën qeverisëse të HKSAR përmes zgjedhjeve.

Ai kështu bëri thirrje për përpjekje të shpejta për të përmirësuar sistemet e ndërlidhura në HKSAR, veçanërisht sistemin zgjedhor, në mënyrë që "patriotët që qeverisin Hong Kongun" të mund të zbatohen në mënyrë efektive.

Anëtarët e organeve ekzekutive, legjislative dhe gjyqësore të HKSAR dhe zyrtarët kryesorë të organeve të tij kryesore ligjore duhet të jenë patriotë të mirëfilltë, tha ai.

Ekspertët dhe studiuesit që morën pjesë në simpozium thanë se sistemi aktual zgjedhor i Hong Kongut nuk mund të sigurojë një garanci të fortë institucionale për zbatimin gjithëpërfshirës të parimit të "patriotëve që qeverisin Hong Kongun" dhe nevojiten masa të shpejta për të mbyllur boshllëqet. (Fatosi)