(Foto: Zheng Jiawei duke biseduar online me anëtarët e familjes së tij në Pekin, Kinë, 16 shkurt 2021. / CGTN)

(Foto: Zheng Jiawei duke biseduar online me anëtarët e familjes së tij në Pekin, Kinë, 16 shkurt 2021. / CGTN)

Zheng Jiawei është një profesionist mediatik që punon në Pekin. Për shkak të masave të tanishme të kontrollit të pandemisë, ai vendosi të qëndrojë në kryeqytet në vend që të kthehej në shtëpi. Por, ai ka gjetur një mënyrë tjetër për t'u dërguar urime anëtarëve të familjes së tij duke zhvilluar një bisedë me video. Prindërit e Zheng jetojnë në provincën juglindore të Jiangxi.

"Qëndrimi në Pekin për të festuar Vitin e Ri Kinez nuk krahasohet me faktin që ju duhet të jeni mirë me shëndet. Por unë festova me shumë miq në shtëpi dhe ishte kënaqësi," i tha Zheng-u babait të tij.

Ky është viti i parë që ata nuk po kalojnë së bashku pushimet e Vitit të Ri që kur Zheng filloi të punojë në Pekin. "Ata erdhën në Pekin për të kaluar pushimet e Vitit të Ri me mua vitin e kaluar. Dhe këtë vit ne të gjithë besojmë se është më e sigurt të qëndrojmë atje ku jemi. Kështu që biseda me video na jep një shans për të dërguar urimet tona më të mira," tha Zheng Jiawei.

Gjyshërit e Zheng-ut gjithashtu folën me të. "Jiawei, këtë vit duhet të gjesh një të dashur", tha gjyshja e Zheng. "Ata gjithmonë më kërkojnë të gjej një të dashur. Kjo është" tradita "e familjes sime. Por unë shpresoj vërtet që të bëhemi bashkë me ta mbase vitin e ardhshëm nëse lehtësohet pandemia e koronavirusit," tha Zheng për CGTN-in.

Dërgimi i urimeve të Vitit të Ri në internet është bërë gjithnjë e më popullor në Kinë. Statistikat nga aplikacioni i mesazheve Wechat tregojnë se në vitin 2019, midis periudhës së vigjiljes dhe ditës së 5-të të Vitit të Ri Hënor, numri i mesazheve të dërguara nga përdoruesit e tij u rrit me mbi 64 për qind krahasuar me të njëjtën periudhë në 2018-n. Njerëzit e lindur pas viteve ‘90 kanë dërguar shumicën e mesazheve, kanë bërë më shumë postime dhe kanë përdorur më shumë emoji.

"Ndërsa të gjithë e dimë që sa më pak njerëz të udhëtojnë, aq më mirë do të mund të luftonim kundër COVID-19. Prandaj mendoj se kjo është arsyeja pse qeveria iu bën thirrje njerëzve të qëndrojnë atje ku janë për të festuar Festën e Pranverës. Por gjatë Festës së Pranverës, gjërat bëhen më të komplikuara pasi ne qytetarët kinezë kemi atë lloj tradite të ribashkimit me familjen në këtë moment. Por në kushtet e pandemisë, ne nuk mund të përballojmë shumë udhëtime, kështu që njerëzit duhet të sakrifikojnë disa përfitime vetjake", tha Hu Naijun, profesor i Asociuar i Shkollës së Politikave Publike dhe Menaxhimit në Universitetin e Akademisë Kineze të Shkencave.

Të dhënat e përdoruesve të lëshuara nga aplikacioni popullor kinez social WeChat tregojnë se gjatë Festës së Pranverës 2019, mbi 800 milionë njerëz dërguan zarfa të kuq online që kanë para dhuratë për miqtë dhe familjarët e tyre duke përdorur aplikacionin. Ky numër pritet të rritet këtë vit, pasi shumë njerëz nuk u kthyen në shtëpi. Prirja duket se po përhapet edhe për festa të tjera, si Shën Valentini kur shumë njerëz dërguan zarfe të kuq në WeChat, shumica e të cilave nga banorët që jetojnë në Shangai, Pekin dhe Shenzhen. (Albana)