Kina ka zbuluar pallatin më të hershëm në provincën Henan, duke zgjatur historinë e Kinës për ndërtimin e pallateve me rreth 1000 vjet.

Pallati antik u gjet në vendin Shuanghuaishu, i cili besohet të sigurojë një provë tjetër kryesore të origjinës së civilizimit kinez mbi 5,000-vjeçar, sipas Wang Wei, president i Shoqatës Kineze të Arkeologjisë, bën të ditur “Xinhua”.

Rrënojat u ndërtuan në një platformë të lartë të tokës së përshkuar, që mbulon rreth 4300 metra katrorë dhe është e ngarkuar me themele për strukturat.

Puna e gërmimit ka zbuluar paraqitjet e qarta të dy përbërjeve midis strukturave të ndërtuara mbi platformë. Në gjysmën perëndimore të platformës shtrihet një oborr në një formë drejtkëndëshi, jashtë mureve të jugut, nga i cili u zbulua një shesh i madh gati 880 metra katrorë.

Zbulimi sugjeron një plan urbanistik tipik të pallatit antik, ku zona administrative për oborrin mbretëror ishte përpara banesave.

Oborri tjetër i vendosur në gjysmën lindore të vendit mbulon rreth 1500 metra katrorë, me tre porta hijerëndë, sipas Gu Wanfa, drejtori i Institutit Komunal të Kërkimit të Zhengzhou të Gërmadhave Kulturore dhe Arkeologjisë.

Me një sipërfaqe prej 1.17 milionë metra katrorë, vendi Shuanghuaishu ndodhet në bregun jugor të Lumit të Verdhë në vendbanimin Heluo, qyteti i Gongyi, Henan. Ishte kryeqyteti i një "Mbretërie Heluo" antike që daton rreth 5300 vjet, duke dëshmuar origjinën e civilizimit kinez. (Elona)