Finalen e Patinazhit Artistik "Grand Prix" 2018-19 po zhvillohet nga 6 deri në 9 dhjetor 2018 në Vancouver të Kanadasë. Në kategorinë e të rriturve për individë mashkull dhe femër, veçohen sivjet figurat japoneze, ruse, amerikane. Në emisionin e sotëm, do të prezantojmë një prej patinatoreve më të preferuara japoneze në erën sonë, që ka fituar medaljen e argjendtë olimpike 2010, edhe ka qenë tre herë kampion bote (2008,2010,2014), tre herë fitimtare të Kampionatit të Katër Kontinenteve (2008,2010,2013) dhe katër herë kampione për Finalen e "Grand Prix"(2005–06, 2008–09, 2012–13, 2013–14). Ajo është gjithashtu e vetme patinatore që ka ulur me tre axel. Ajo quhet Mao Asada.

Mao Asada ishte lindur në Nagoya, Aichi të Japonisë. Ajo emërohet pas aktores japoneze Mao Daichi. Asada mësonte balet klasik nga mosha 3 deri në 9 vjeçare, por në vitin 1995 filloi të mësonte patinazhin artistik. Asada e kishte atë kohë patinatoren japoneze Midori Ito si idhull dhe praktikonte pothuajse për ditë pas shkollës.

Si vajzë e re e talentuar, Asada ishte e pasta femër dhe e para vajza e re që arriti uljen me axelin e trefishtë kur kreu këtë qëndrim në Finalin "Grand Prix" për të Rinjtë 2004-05 dhe fitoi titull kampion. Fitimi i Asadës e siguroi një ftesë për luajtur në kampionate kombëtare në kategori për të rritur, dhe ajo arriti të fitonte një medalje të argjendtë. Në atë kohë, ajo akoma nuk mbushte moshën për Kampionate Botërore 2005, por në vitin e mëpasshëm, kur ajo bëri prezencën e parë në Finalen "Grand Prix" për të Rritur 2005-06, Asada u bë kampione, në moshën 15-vjeçare. Pikat e përgjithshme e saj ishte 189.62, e para në programin e shkurtë dhe patinazhin e lirë, 8.14 pika më shumë sesa Irina Slutskaya, fitoren e medaljes së argjendtë. Meqë ditëlindja e Asadës bie disa muaj pas afatit të fundit të 1 korrikut 2005, Asada nuk mund të konkurronte në Lojërat Olimpike Dimërore 2006 që u mbajt në Torino të Italisë.

Më vonë, Asada shkoi ne ShBA, dhe pastaj në Rusi për trajnim gjatë periudhës 2006-2008. Gjatë kësaj periudhe, shihet rritja e Asadës me renditjen në vendin e dytë në Trofe NHK 2006, fitimin në Kampionatin e Japonisë 2006-07 etj. Këto eksperienca e shtruan rrugën e Asadës për arritjet më të madhe në të ardhmen.

Sezon 2008-09 dhe 2012-13 ishin dy sezone më të frytshme për Asadën, sepse ajo fitoi përkatësisht 6 tituj kampione kombëtare dhe ndërkombëtare, si individë edhe në ekip kombëtar.

Fokus Olimpik

Pavarësisht fama e saj ishte në rritje në mbarë botën, Asada ishte e qetë dhe ajo e di që ajo do të ketë një karrierë të gjatë në sport. "Kur isha e re, gjithmonë dëshiroja të bëj patinazh në mbarë botën," Asada tha me një buzëqeshje. "Mendoj se mund të vazhdoj patinazh kur isha 25. Nuk e dij që do të ishte prapë konkurruese, por e di për gjithmonë që do të angazhohen në patinazhin në një mënyrë."

Mao Asada fitoi një medaljen e argjendtë në Lojërat Olimpike Dimërore që u mbajt në Vancouvre të Kanadasë

Si me shumicën e atletëve elitë, Asada ka ëndërruar për të fituar një titull olimpik që nga fëmijëria, por ajo nuk arriti ëndrrën e saj për të rritur në podiumin. Ajo korri një medaljen e argjendtë në Lojërat Olimpike Dimërore që u mbajt në Vancouvre të Kanadasë.

Ajo tha që përpjekjet për të arritur qëllimin e tillë e ka motivuar për të vazhduar patinazhin gjatë këtyre viteve. "Kur isha e re, ëndrra ime është për të fituar një medalje të artë në Olimpiadën. Është një fakt që ëndrra ime për medaljen e artë nuk u bë realitet, por është ëndrra ime si një fëmijë. Isha e aftë për të konkurruar në Olimpiadën dhe jam e bindur, meqë kam pasur këtë ëndërr, mund të vazhdojë. "

Asada ka thënë se shumë mendimet kanë kaluar nëpërmjet programeve të saj për sezon 2014, deir në çfarë ngjyre do të ishte kostumi i saj. Katër kampione olimpike para saj ishin veshur në blu për patinazhin e lirë dhe shumë në botën e patinazhit konsiderojnë blu si një ngjyrë me fat të mirë.

Meqë ëndrra e Asadës për medaljen e artë olimpike nuk u bë realitet por ajo mbushi një ambicie të përjetshme. "Gjithmonë ëndrruar të rrëshqas me 'Madam Butterfly' and tani mund të bëjë këtë". Asada, pas shpalljes së tërheqjes së saj nga sporti në 2014, rikthye prapë në akull në 2015, dhe në "Japan Open 2015", vallëzon mbi akull nën shoqërim të muzikës "Madam Butterfly".

Mao Asada vallëzon mbi akull nën shoqërim të muzikës "Madam Butterfly"

Udhëtimi i Mao-s në botën e patinazhit artistik nuk përcaktohet nga kërcimet, akël trefishtë, fitimet dhe rekordet, por nga mjeshtria, nga aftësia e saj e paarritshme dhe cilësinë e patinazhit. Komentohet nga patinatore kanadeze Lori Nicol se, rrëshqitja e Mao-s në akull, "e butë sikur se po pres gjalpin me thikën e ngrohur në ujin e nxhetë",