'Më mirë sesa t'i japësh dikujt peshq, mësoje atë se si të peshkojë vetë’-fjali e urtë kineze

Unë u emërova si "sekretar i parë" në fshatin Maijiaping, të qarkut Yanyuan, në provincën Sichuan të Kinës Jugperëndimore nga nëntori 2015 deri në maj 2019. Pasi mbërrita në fshat në vitin 2015, e konsideroja fshatin si shtëpinë time, i trajtova fshatarët si të afërm, dhe u përqëndrova te novacioni i vazhdueshëm për mënyrën tonë të punës.

Zbutja e varfërisë dhe puna vullnetare ishin qëllimi im kryesor dhe ne kishim kërkuar gjerësisht këshilla publike nga fshatarët. Kushtet e prodhimit dhe jetesës së fshatarëve janë përmirësuar shumë. Një nga detyrat tona kryesore është nxjerrja e njerëzve nga varfëria, dhe ne e kemi arritur atë. Duke punuar si fotoreporter për 23 vjet, filmova shumë ngjarje të ndryshme gjatë mandatit tim si sekretar i parë atje.

Gjatë kryerjes së punës për zbutjen e varfërisë, regjistrova ndryshimet e kënaqshme në jetën e fshatarëve dhe përmirësimin e objekteve të fshatit në vitet e fundit. Fytyrat e tyre rrezatonin me buzëqeshje të bukura pasi përpjekjet për zbutjen e varfërisë u përmbushën dëshirat. Në përgjithësi, puna dhe arritjet e mia janë duartrokitur nga fshatarët dhe imazhet që kam regjistruar janë bërë një dëshmi e daljes nga varfëria të banorëve të pakicës kombëtare Yi.

Fshati Maijiaping nuk kishte rrugë të shtruara në të kaluarën, nuk kishte ujë të rrjedhshëm dhe as rrjet komunikimi dhe ndërtimi i infrastrukturës atje ishte shumë shumë prapa. Përballë kushteve të këqija të prodhimit dhe jetesës, unë në atë kohë ndieva se "për të luftuar varfërinë, ne duhet të nisim me punët më të rëndësishme dhe të përqendrohemi sa më shumë në mangësitë e fshatit”. Përmes hetimit dhe hulumtimit të thelluar, unë e kuptoj që mungesa e infrastrukturës është dobësia më e madhe e fshatit Maijiaping si dhe misioni më thelbësor që njerëzit atje të dalin nga varfëria. Për projektet e infrastrukturës, unë shkoja në vendin e ndërtimit çdo dy ditë për të kontrolluar përparimin e ndërtimit dhe cilësinë e ndërtimit për të siguruar që projekti i ndërtimit të përfundonte në kohë pa dëmtuar cilësinë. Në ndërtimin e qytetit të ri të pakicës Yi, isha i personalisht në matjen e zonës së ndërtimit të secilës familje.

Ndërtimi i infrastrukturës ka përmirësuar prodhimin dhe kushtet e jetesës së fshatarëve dhe gëzimi mund të shihet lehtësisht në fytyrat e tyre. "Tani ka rrugë të asfaltuara edhe brenda fshatit. Ne nuk kemi pse të kalojmë tre ditë duke udhëtuar në tregun e fermerëve. Ne mund të shesim bagëtinë dhe delet në pragun tonë." "Tani në shtëpi kemi ujë rubineti, prandaj nuk kemi më nevojë të transferojmë ujë në enë të tjera. Ne gjithashtu mund të kultivojmë perime dhe fruta dhe tani kemi një zgjedhje më të pasur të ushqimeve". Unë kam parë ndryshimin në fshat dhe jam jashtëzakonisht i kënaqur që isha pjesë e këtij ndryshimi.

Zjarri mund të mbajë jetë dhe banorët Yi që e adhurojnë fuqinë e tij që nga lashtësia. Në fund të qershorit sipas kalendarit bujqësor, ata do të mblidhen rreth një zjarri të madh, duke u lutur për mot të mirë që favorizon korrjet. Kjo festë tradicionale quhet festa e pishtarëve.

Përveç rakisë së orizit, një pije e pamungueshme në jetën e banorëve të kombësisë Yi është "çaj i pjekur". Përgatitja e "çajit të pjekur" është një gjë që çdo vajzë duhet të përvetësojë sepse për ndryshe, është e vështirë të martohet.

Kombësia Yi që ka një histori të gjatë, përkrah të folurës dhe shkrimit të veçantë. Paraardhësit madje shpikën edhe kalendarin e tyre sipas lëvizjes së diellit. Siç mësohet, kalendari i kombësisë Yi përbëhet nga 10 muaj që kanë përkatësisht nga 36 ditë.

Është më mirë t’i mësosh njerëzit se si të peshkojnë sesa t’u japim atyre peshq. Unë e di që lufta kundër varfërisë nuk është vetëm ndërtimi i një rruge dhe disa shtëpive, por krijimi i një modeli të qëndrueshëm ekonomik. Sidoqoftë, duke pasur parasysh gjendjen e tanishme në fshatin Maijiaping, ne duhet të mbajmë një kontroll të mirë të realitetit. Lartësia është mbi 2,800 metra, dhe temperatura këtu ndryshon shumë midis ditës dhe natës. Toka djerrë ishte e përshtatshme vetëm për mbjelljen e kulturave tradicionale si hikërr, tërshërë dhe patate. Si të rregullojmë strukturën bujqësore dhe të formulojmë dhe zhvillojmë në mënyrë të përshtatshme industri që pasurojnë fshatarët është një pyetje për të cilën kam menduar vazhdimisht. Janë ndërmarrë studime dhe hulumtime të thella dhe unë nuk kam ndjekur mënyrat e vjetra por kam promovuar vazhdimisht horizontin e njohurive tona. Kalova shumë kohë me ta në jetën time si për dasma ashtu edhe në funerale. Kam kaluar kohë së bashku me fshatarët gjatë festave si Festa e Pishtarit dhe Viti i Ri i pakicës Yi. Përveçse kapa me aparatin tim fotografik momente të jashtëzakonshme të jetës në fshat, kam bërë gjithashtu fotografi të letërnjoftimit të fshatarëve dhe portrete familjare nga shtëpia në shtëpi gjatë kohës së lirë për të biseduar me ta me gjithë zemër. U drejtova atyre sinqerisht dhe drejtpërdrejt dhe përpiqem të krijoj një zgjidhje, dhe kjo sigurisht që ka rritur forcën e mirëkuptimit tonë të ndërsjellë.