Banorët dhe autoritetet vendore në një qytet në Yunnan po bëjnë përpjekje për të përfituar nga peizazhi dhe kultura shumëetnike për ta vendosur veten në hartën turistike me qëllim zhvillimin dhe daljen nga varfëria, raportoi Yang Yang. Ai Qinglin ka si mision ta sjellë botën në vendlindjen e tij.

Banori i pakicës kombëtare të Kinës, Naxi. 30-vjeç ka shpenzuar javët e fundit duke udhëtuar nëpër prefekturat autonome të Dali Bai dhe Dechen në provincën Yunnan të Kinës Jugperëndimore. Ai po punon për gjetjen e bashkëpunimit me agjencitë e udhëtimit dhe pikat turistike për të prezantuar qytetin e tij të lindjes dhe bujtinat për klientët e mundshëm.

Ai vjen nga qyteti Tacheng, "porta lindore" e qarkut autonom Decix Weixi Lisu brenda sajtit të Trashëgimisë Natyrore Botërore të UNESCO-s, rajoni i tre lumenjve paralelë-Jinsha, një degë e rëndësishme në rrjedhën e sipërme të lumit Jance; Lancang, i njohur jashtë Kinës si Mekong, që rrjedh nëpër Azinë Juglindore; dhe Nujiang që në Mianmar njihet si lumi Salween.

Megjithë peizazhet e tij të bukura, florën dhe faunën e larmishme dhe kulturën e pasur dhe të veçantë etnike, Weixi ka mbetur kryesisht një vend i panjohur për turistët.

Sidoqoftë, zhvillimi i turizmit në Kinë po hyn në një fazë të re, kur njerëzit duan pushime më relaksuese dhe ndërveprime më të thella me kulturat vendore.

Banorët vendorë në Weixi, përfshirë edhe Ai-n, presin më shumë vizitorë në vitet e ardhshme.

Joshja e veçantë

Qarku me 4476 kilometra katrorë ka 160 mijë njerëz nga 28 pakica kombëtare, përfshirë Lisu, Naxi dhe Pumi. Gjysma e popullsisë është nga pakica kombëtare Lisu.

Rrugët e asfaltuara që mbështjellin malet gjigante si shirita gri shtrihen midis majave të pafundme përgjatë lumenjve të vrullshëm.

Ndërsa lartësia zbret nga 3300 metra në Shangri-La në 1800 metra në Tacheng, moti bëhet më i ngrohtë dhe më i lagësht në verë. Malet bëhen më të sheshta dhe të mbuluara me bimësi më të dendur. Duke qëndruar në pika të larta, njerëzit mund të shohin luginat e gjelbërta me vreshta dhe pemë arrash e gështenja të shtrira në milje të tëra.

Ky qark është vendi i orkideve, bimëve, azaleas dhe majmunëve me hundërrallë në Yunnan.

Për shkak të vendndodhjes së veçantë gjeografike, Weixi ka reshje të bollshme dhe me diell. Njihet si "smeraldi i maleve Hengduan".

Mposhtja e varfërisë

Banorët e Weixi-së kanë jetuar në varfëri prej shumë kohësh. Shumica mbijetuan duke rritur rrush, të korra, bimë, perime dhe kërpudha në tokë të kufizuar, pasi malet mbulojnë 90 për qind të territorit. Zhvillimi ekonomik ka qenë i kufizuar pasi më shumë se gjysma e zonës është e brishtë ekologjikisht.

Para vitit 2019, 70 nga 82 fshatrat e qarkut jetuan në varfëri, me të ardhura për frymë mesatarisht më pak se 3750 juanë (533 dollarë). Si pasojë, turizmi është industria e dytë shtyllë pas bujqësisë. Por ky sektor është i pazhvilluar, me vetëm 1600 banorë që punojnë në këtë sektor.

Vitin e kaluar, Tacheng priti 138 mijë turistë, duke gjeneruar rreth 12 milionë juanë të ardhura.

Ndërsa Dechen, priti mbi 22 milionë vizitorë në vitin 2019. Qeveria ka në plan të investojë në infrastrukturë dhe të ndërtojë fshatra me elementë të veçantë vendorë për të zhvilluar industrinë e udhëtimeve.

Tacheng mund të "shërbejë si kopshti i oborrit të shtëpisë së Shangri-La" pasi një rrugë e përfunduar vitin e kaluar ka pakësuar kohën e udhëtimit midis qytetit Shangri-La dhe Tacheng në 30 ose 40 minuta. Tacheng mund të përfitojë nga përparësitë krahasuese të ofruara nga lagështia e tij me lagështi të lartë dhe pyjet e harlisura.

Ai u largua nga Weixi pasi përfundoi shkollën e mesme në moshën 16 vjeç për të punuar si ciceron dhe shofer në destinacione të nxehta turistike në Yunnan si Dali dhe Lijiang.

Ai grumbulloi përvojë dhe disa kursime dhe u kthye në Tacheng në vitin 2015 pasi gjithnjë mendonte për vendlindjen e tij, ku njerëzit ende jetonin në varfëri.

Bazuar në përvojën e tij, Ai beson se turizmi i Tacheng është premtues sepse pyjet janë mbrojtur mirë, ajri është i freskët dhe përzierja e pakicave kombëtare sjell një kulturë të veçantë dhe të pasur.

Pyjet mbulojnë gati 87 për qind të 807 kilometrave katrorë të Tacheng-it.

Banorët e tetë grupeve etnike atje, përfshirë tibetiane, Pumi, Naxi dhe Han, jetojnë së bashku, duke ndarë gjuhët, zakonet dhe traditat në një farë mase dhe në një mënyrë shumë të veçantë që rrallëherë shihet në vendet e tjera.

Përvoja e punësimit

Si udhërrëfyes, ai ka qenë në shumë bujtina dhe hotele, gjë që e frymëzoi të rinovojë shtëpinë e familjes së tij në një bujtinë të veçantë, duke përdorur gurë lokalë, dru dhe orendi të vjetra të mbledhura nga fshatarët. Projekti zgjati dy vjet e gjysmë dhe kushtoi 1.6 milion juanë.

Bujtina me 13 dhoma u hap në fillim të vitit 2019 dhe priti rreth 300 klientë atë vit. Më pak udhëtarë kanë vizituar vendin e tij për shkak të pandemisë COVID-19, por biznesi i tij është rritur gradualisht gjatë muajit të kaluar, tha ai.

Ndërsa rinoi oborrin në vitin 2017, ai punoi së bashku me shtatë familje në Tacheng, duke marrë me qira hambaret e tyre rezervë dhe duke rinovuar ndërtesat në bujtina.

Ai dhe partneri i tij i paguajnë secilës familje 10,000 juanë si tarifa të qirasë, dhe përveç kësaj, u japin atyre 25 përqind të fitimeve.

Bashkimi i forcave

Ai nuk është personi i vetëm që është kthyer në Tacheng për të zhvilluar turizmin. Në vitin 1998, 20-vjeçari He Xinhai përfundoi ushtrinë dhe u bë një udhërrëfyes në Lijiang, ku pa se si njerëzit e zakonshëm përfitonin nga turizmi në lulëzim.

Ai ëndërroi që një ditë të kthehej në Tacheng për të nisur biznesin e udhëtimeve, gjë që do të ndihmonte vendlindjen e tij të lulëzonte ekonomikisht.

Kur u kthye në Weixi pesë vjet më vonë, He Xinhai u prit me dyshimet e vendasve të cilët nuk besuan se ai do të kishte sukses në një zonë kaq të largët.

"Por unë nuk mund të hiqja dorë sepse fshatarët e brezit të prindërve të mi nuk ndoqën shkollë ose nuk zotëruan ndonjë aftësi. Edhe nëse shkonin në qytete për të punuar, askush nuk i donte. Nëse unë hiqja dorë, njerëzit në qytetin tim nuk do të bënin asgjë dhe zor se do na vinte begatia, "tha Xinhai.

Shumë të rinj në Weixi janë larguar nëpër qytete sepse nuk panë asnjë të ardhme në male. Por të tjerët duhet të qëndrojnë.

Pra, Ai Xinhai punësoi banorë që nuk ishin larguar për të punuar diku tjetër, duke përfshirë 30 punonjës dhe 80 punëtorë të përkohshëm.

Që nga viti 2015, 500 fshatarë kanë punuar për të, duke fituar të ardhura në vlerë prej gati 2 milionë juan.

Liu Jinying humbi bashkëshortin e saj në një aksident në vitin 1997 dhe kështu i duhej të luftonte vetë për të rritur dy djemtë e saj duke punuar vetëm në bujqësi.

Ai Xinhai e dinte që shtëpia e tyre ishte shembur dhe ndihmoi në mbledhjen e 200 mijë juanëve për të ndërtuar një shtëpi të re për ta. Tani, dy djemtë e Liut punojnë për kompaninë e kërpudhave He Xinhai, dhe Liu punon në hotelin e tij. Ajo thotë se jeta e familjes së tyre është përmirësuar shumë.

Duke ecur me kokën përpara

Ai Xinhai jo vetëm që zhvilloi shërbime të tilla bazë të turizmit si drejtimi i makinës, udhëzimi dhe akomodimi, por gjithashtu hapi kompani për të prodhuar specialitete të tilla lokale si arra të egra dhe kërpudha.

Ai beson se talenti është çelësi i zhvillimit të turizmit, kështu që ftoi 40-vjeçarin Liu Zhigang të bashkohej me të.

Liu, i cili është nga provinca Shandong e Kinës Lindore, ka drejtuar bujtina afër Liqenit Erhai të Dali për vite me radhë.

Në vitin 2019, ai investoi 10 milionë juanë për të hapur një hotel butik me He Xinhai me pamje nga malet përreth.

Hoteli ndodhet në afërsi të Parkut Kombëtar të Majmunlve Hundërrallë dhe Shpellës Bodhidharma, mjeshtri i Zen i cili thuhet të ketë futur Budizmin në Kinë në Dinastitë Jugore dhe Veriore (420-581)

Pjesa e përparme e oborrit ka një pellg. Vizitorët mund të peshkojnë në fushat e orizit, të bëjnë tofu ose të mbledhin kërpudha, tha Liu.

Peisazhi natyror i zonës përmban male, pyje, fusha malore me elb dhe lumin dredha-dredha Lapu.

"Veçanërisht para dhe gjatë Festës së Pranverës, njerëz të grupeve të ndryshme etnike festojnë sipas traditave të ndryshme por të përziera, e cila është një kohë shumë festive," thotë Liu.

Një arsye tjetër, thotë Liu, është se ata shpresojnë të hapin mendjen e fshatarëve drejt modeleve të përparuara të biznesit, shërbimeve dhe mendimit për të çrrënjosur varfërinë.

"Hotelet krijojnë një lloj bashkësie ku fshatarët mund, duke marrë pjesë në menaxhim, të komunikojnë me klientë më mendjehapur, i cili është çelësi për mënyrën se si turizmi mund të ndryshojë me të vërtetë fshatin", thotë Liu.

"Ne duam të luajmë rolin e një ure që mund të lidhë qytete dhe fshatra për të rritur shkëmbimin jo vetëm të mallrave por edhe ideve." (Foto nga ChinaDaily)