Në shkëmbimin e sanksioneve dhe kundërsanksioneve të vërejtura gjatë fundit të Marsit 2021 midis Kinës dhe disa vendeve perëndimore, u përfshinë edhe disa korporata ndërkombëtare ndër më të njohurat në botë. Dy të parat ishin suedezja H&M dhe amerikanja Nike (më pas Adidas, Burbery, Fila etj). Në terma pothuajse të njëjtë të dy kompanitë kanë shprehur shqetësimet e tyre mbi disa pretendime nga grupe të caktuara mbi rajonin Xinjiang.

H&M u përball me një breshëri kritikash nga përdoruesit kinezë të mediave sociale, ndërsa postimet në Weibo, rrjeti social më i përdorur në Kinë që përmbajnë hashtagun (#) "Unë mbështes pambukun e Xinjiang" numëroi më shumë se 7 miliardë shikime sipas Xinhua. Ndërkohë që gjigandët kinezë të tregtisë online Taobao (platforme e Alibaba) dhe JD larguan të gjitha produktet H&M nga shitja në platformat e tyre pas reagimit të ashpër.

Kjo fushatë bojkoti në Kinë mori përmasa të paparashikuara dhe të paprecedenta. Si rrjedhojë, aksionet e H&M ranë deri në 4.4% në Stokholm ndërsa aksionet e Nike ranë deri në 5.4% në New York dhe Adidas ra me 6% në Londër, vetëm një ditë pas bojkotit në Kinë.

E kaluara jo shumë e kthjellët e H&M dhe Nike

Në një deklaratë të postuar po në të njëjtën ditë kur filloi bojkoti, H&M u shpreh se kompania gjithmonë ka mbajtur standarde të larta dhe transparencë në zinxhirin e saj global të furnizimit. Por, a është vërtetë kështu?

Dyqan H&M në Kinë(Foto nga VCG)