Llojët e kafshëve dhe shpendëve si dhe shpërëndarja e tyre

CRI

       

Kina është një nga vendet me llojë më të shumta të kafshëve dhe shpendeve. Në gjithë vendin ekzistojnë rreth 6266 llojë kafshë dhe shpendë, ndër ta  më se 500 lojë kafshë dhe l258 llojë shopende, 376 llojë kafshë zvarranike, 284 kafshë amfibe, rrth 3862 lloje peshq,  që përbëjnë l/10 të kafshëve kurrizore të botës. Përvec këtyre ka edhe më se 50 mijë kafshë jokurrizore dhe l50 mijë insekte.

   Për arsye se pjesa më e madhe e zonave të Kinës nuk janë ndikuar nga akullnajet kontinentale të periudhës së tretë dhe të katërt, orandaj janë ruajtur një sasi të madhe lloje kafshësh. Sipas statistikave,  Kina ka 476 kafshë kurrizore karakteristike që përbëjnë l9.42% rë  kafshëve kurrizore në kontinentin e Kinës. Kafshët e cmuara si panda, maimun të artë, tigri i Kinës jugore, pulë gri, kurrillë me kokë të kuqe, zhu,  delfin i bardhë, Krokodil Janze etj janë të njohura në botë. Panda me lesh bardhë e zi që ushqehen kryesisht me pambu janë shumë të cmuara, pesha më e madhe e kësaj kafshe mund të arrijë në l35 kg, tani mbeten  vetëm më se l mijë, është bërë shënim i mbrojtjes së kafshëve të egra në botë.  Kurrillë me kokë të kuqe me një gjatësi më se l,2 metra me pupla të bardhë dhe me një copë  lëkure të kuqe në kohë konsiderohen si simbull i jetëgjatësisë në rajonin e Azisë Lindore. Kurse delfin i bardhë  është një nga dy llojë peshkaqenet e rritur në ujin e pakriput në botë. Një delfin i bardhë mashkull i kapur për herë të parë në lumin Jance ka ngjallur interesim shumë të madh të qarqeve kërkimore botërore për studimin e peshkaqeneve.

        Kafshët dhe shpendët e Kinës shpërëndahen kryesisht në 7 krahina të Kinës, si të Kinës verilindore, veriore, të Mongolisë dhe Singjangut, të Cinhait –Tibetit, të Kinës jug-perendimore, të Kinës qendrore dhe jugore etj.  Në këto zona me kushte të ndryshme gjeografike, jetojnë kafshë të llojëve dhe tipeve të ndryshme.