Kina kujdeset: Si i ndihmon komuniteti vendor njerëzit në nevojë

2018-06-11 15:58:26 CRI Komenti juaj Printoni

Kur flasim për Kinën e ditëve të sotme, ajo që u vjen në mendje njerëzve mund të jetë modernizimi, metropolet moderne, si Pekini, Shangai dhe Shenzhen-i etj., ose krahinat bregdetare që gëzojnë një ekonomi më të gjallëruar.

Megjithatë, zhvillimi në Kinë është i pabalancuar, ku rajoni i gjerë perëndimor, sidomos provincat jugperëndimore kanë mbetur shumë më pak të zhvilluara. Por, përmes mbështetjes së pushtetit të niveleve të ndryshme, këto zona po kapin ritmin e zhvillimit të zonave të tjera, ndërsa ka ende njerëz që për arsye të ndryshme kanë nevojë për ndihmë.

Komunitetet vendore mund të luajnë një rol të rëndësishëm për t'u ardhur në ndihmë atyre që kanë më shumë nevojë. Le të marrim shembullin e distriktit Guanshanhu të Guiyang-ut, kryeqendër e provincës jugperëndimore të Guizhou-t, dhe të shohim se si distrikti në fjalë ua bën jetën më të lehtë njerëzve që jetojnë atje.

Kujdesi ndaj moshës së tretë në shtëpitë e të moshuarve

Statistikat tregojnë se njerëzit e moshuar mbi 60 vjeç llogariten të jenë rreth 12.3 % e 265 000 banorëve që jetojnë në Guanshanhu. Aty gjenden mbi 20 shtëpi të moshuarish dhe qendra ditore të kujdesit ndaj tyre, qoftë publike apo private, të cilat ofrojnë më shumë se 1 000 shtretër.

Numri nuk duket mbresëlënës, por duke pasur parasysh kulturën tradicionale të Kinës, që u kushton respekt të veçantë të moshuarve, duhet përmendur fakti që familjet kineze rrallëherë zgjedhin që t'i dërgojnë të moshuarit në shtëpitë e përkujdesjes. Prandaj, raporti një shtrat për tre qytetarë të moshuar është në fakt i lartë.

Qendra e kujdesit ndaj të moshuave të Guanshanhu-së është një shtëpi të moshuarish me kujdes të lartë profesional, që subvencionohet nga pushteti vendor, por mbahet në funksionim nga një kompani e kujdesit ndaj të moshuarve. Ajo është e pajisur me pajisje moderne të kontrolli shëndetësor, sisteme mjekimi dhe personel të specializuar. Qendra ka një sipërfaqe prej afro 130 000 metrash katrorë, duke ofruar më shumë se 300 shtretër të zakonshëm për të moshuarit dhe 120 shtretër për kujdesin mjekësor ndaj tyre.

Të moshuarit, qoftë të dërguar nga familjet e tyre në qendra të tilla për kujdes më të mirë nga stafi profesional, apo që kanë zgjedhur me vullnetin e tyre të jetojnë në shtëpi të moshuarish, jo vetëm që gëzojnë kujdes profesional të mirëfilltë, por gjithashtu janë të rrethuar nga miq shumë të mirë, me të cilët kalojnë një kohë të bukur të konsiderueshme.

Për të argëtuar të moshuarit, Qendra herë pas here fton grupe të ndryshme të performojnë për ta. Të moshuarit shpeshherë vizitojnë parqet aty pranë, të shoqëruar nga personeli mjekësor i cili kujdeset për ta. Në kohën e tyre të lirë ata shpesh luajnë me letra, shah, ose përgatisin jiaozi, të cilat ndryshe njihen si ravioli kineze. Aktivitetet e tyre të përditshme duket se i bëjnë ata të lumtur dhe të ndihen mirë në shoqërinë e njëri-tjetrit.

Të moshuarit mund të gëzojnë një jetë më të mirë në një moshë të thyer, kështu fëmijët e tyre kanë më shumë kohë të lirë të merren me punët e tyre të përditshme dhe fëmijët e vegjël. Pra, të moshuarit po e pranojnë këtë gjë gjithmonë e më shumë, veçanërisht tani që vendi po dëshmon një rritje të popullsisë së vjetër.

Shpresa për të ardhmen

Fëmijët janë shtyllat e së ardhmes së një kombi. Është përgjegjësia jonë për të siguruar një mjedis më të mirë për fëmijët, duke përfshirë kushtet e jetesës, edukimin, argëtimin dhe mbrojtjen e tyre nga dëmtimet, fizikisht ose psikologjikisht.

Në Kinë, për shkak të zhvillimit të saj të paekuilibruar, disa prindër të rinj, veçanërisht ata nga zonat rurale të pazhvilluara, migrojnë në qytete të mëdha për të kërkuar mundësi më të mira për jetën. Megjithatë, ata nuk mund t'i marrin fëmijët e tyre me vete, pasi nuk kanë kohë për t'u kujdesur për ta dhe është e vështirë gjithashtu që fëmijët e tyre të arsimohen në qytetet e mëdha. Prandaj, "fëmijët e lënë pas" zakonisht qëndrojnë me gjyshërit e tyre në fshat.

Në fshatrat e administruara nga distrikti Guanshanhu-së ka dhjetëra fëmijë të tillë. Në dhjetor të vitit 2015, në fshatin Pingqiao të Zhuchang-ut u hap Qendra e Përkujdesjes për Fëmijët e Lënë Pas.

Fëmijëve u jepen libra falas në mënyrë që ata të lexojnë gjatë kohës së lirë në shtëpi. Në këtë qendër fëmijët kanë mundësi të komunikojnë me prindërit e tyre nëpërmjet telefonit dhe internetit, me zë dhe figurë, pavarësisht largësisë së madhe. Fëmijët mund të marrin edhe konsultime psikologjike, ndërsa stafi dhe vullnetarët që kujdesen për ta organizojnë gjithashtu leksione që u mësojnë fëmijëve se si të vetëmbrohen apo njohuri të tjera, të cilat ata nuk mund t'i marrin në shkollë.

Kompanitë e zonës inkurajohen të dhurojnë rroba, sende të ndryshme që u nevojiten fëmijëve, barna mjekësore, artikuj shkollorë, si dhe të japin ndihmën e shpejtë në rast nevoje. Donacione të tilla bëhen gjithashtu edhe për fëmijët e tjerë parashkollorë të komunitetit Guanshanhu. Vetëm në shtator të 2016-s, komuniteti organizoi një sërë aktivitetesh bamirëse dhe ndërmarrjet dhanë 2 700 komplete artikujsh për dhomat e gjumit me vlerë 1.1 milion juanë, ose rreth 170 mijë dollarë amerikanë në nëntë kopshte të zonës.

Integrimi në shoqëri i ish-ushtarakëve

Integrimi i ish-ushtarakëve në shoqëri po kthehet në një çështje shoqërore në nivel global, duke zgjuar vëmendjen e qeverive në mbarë botën. Problemi kryesor i ish-ushtarakëve është rikthimi i tyre në jetën normale dhe hapi i parë do të ishte pikërisht gjetja e një pune.

Në Kinë, në thelb, pushteti vendor në nivel qarku, ose edhe më lart, është përgjegjës për të ndihmuar ish-ushtarakët që të gjejnë punë në përputhje me gradat e tyre, kontributin e dhënë dhe specialitetin përkatës.

Por, puna më specifike që ata bëjnë është në nivel komuniteti. Në distriktin Guanshanhu, pushteti vendor vetëm në vitin 2017 ofroi trajnime profesionale për më shumë se 100 ish-ushtarakë, sipas preferencave të tyre. Shumica e tyre kanë gjetur punë fitimprurëse, disa kanë zgjedhur t'u kthehen studimeve universitare të mëtejshme, ndërsa disa të tjerë kanë hapur bizneset e tyre.

Pushteti vendor i ndihmon gjithashtu ish-ushtarakët për të gjetur punë për bashkëshortët e tyre ose që fëmijët e tyre të regjistrohen në kopshte ose shkolla fillore.

Vullnetarët dhe kontributi i tyre në shoqëri

Ndërsa kushtet e përgjithshme të jetesës në Kinë janë përmirësuar në mënyrë të ndjeshme në dekadat e fundit, njerëzit janë më të gatshëm të dalin vullnetarë. Megjithëse qeveria vendore ka bërë më shumë përpjekje për të ndihmuar njerëzit në nevojë, ka njerëz të tjerë që, edhe pse nuk janë në kushte shumë të rënda, kërkojnë ndihmë gjithsesi. Një shërbim vullnetar mund të plotësojë hendekun që ekziston duke iu përgjigjur kështu nevojave të komunitetit.

Sipas statistikave, në distriktin Guanshanhu, janë të regjistruar më shumë se 40 000 vullnetarë. Ata ofrojnë shërbime për njerëz të ndryshëm, bazuar në karrierën ose interesat e tyre.

Mjekët mund të japin leksione falas përsa i përket mbajtjes së një diete të shëndetshme ose kujdesit ndaj trupit tonë me metoda më shkencore. Ata mund të ofrojnë gjithashtu kontrolle mjekësore falas apo edhe trajtime mjekësore në shtëpi për të moshuarit gjatë fundjavëve. Avokatët mund të ofrojnë konsultime falas ose të japin leksione falas mbi njohuritë bazë të ligjeve dhe rregulloreve të vendit. Nga ana tjetër, pensionistët mund të patrullojnë nëpër largjet e komuniteteve të tyre për të qenë vigjilentë ndaj krimeve.

Yang Zhaoqun, një pensioniste rreth të 70-ave, është një nga vullnetarët e regjistruar në Guanshanhu. Menjëherë pas daljes në pension, ajo hapi biznesin e saj dhe gjithçka shkoi mirë deri në momentin kur nëna e saj u paralizua nga një sëmundjeje e rëndë rreth tetë vjet më parë.

Historia e saj është vërtet e bukur. Ndërsa një mbrëmje ajo po nxirrte shëtitje nënën e saj në karrige me rrota, nisi të kërcente për të. Disa qytetarë të moshuar që po bënin gjithashtu ushtrimet e tyre të mbrëmjes e pëlqyen shumë kërcimin e znj. Yang dhe lëvizjet e saj elegante. Prandaj ata e ftuan atë të bëhej mësuesja e tyre.

Më pas, jeta e Yang-ut ndryshoi totalisht. Në fillim, ajo kishte vetëm 10 "studentë", por brenda gjashtë vjetësh, Trupa e Baletit e saj, e quajtur "Perla", arriti të kishte rreth 5 000 ndjekës.

Ajo u mëson atyre të vallëzojnë dhe i organizon ata për të marrë pjesë në aktivitete të ndryshme, duke përfshirë shërbimet vullnetare. Me ndihmën e saj dhe anëtarëve të tjerë të trupës, të moshuarit që më parë ndiheshin të vetmuar, tani, në vitet e tyre të arta, po gëzojnë një jetë më të lumtur.

Mrekulli
Lajmet Kryesore