Brazil, Xi Jinping mban fjalim të rëndësishëm në Samitin e 11-të të BRICS-it

2019-11-15 11:33:49 CRI Komenti juaj Printoni

Më 14 nëntor sipas orës lokale u mbajt në kryeqytetin e Brazilit, Brazilia, Samiti i 11-të i Liderëve të BRICS-it. Ky samit u drejtua nga presidenti brazilian Jair Messias Bolsonaro. Në këtë samiti ishin të pranishëm presidenti kinez Xi Jinping, homologu i tij rus Vladimir Putin, kryeministri indian Narendra Modi dhe presidenti i Afrikës së Jugut Matamela Cyril Ramaphosa. Udhëheqësit e pesë vendeve shkëmbyen pikëpamjet mbi temën e "rritjes ekonomike për të krijuar një të ardhme inovative", mbi bashkëpunimin e BRICS-it dhe çështje kryesore ndërkombëtare me interes të përbashkët dhe arritën konsensus të gjerë.

Në fjalimin e tij me titull "Së bashku për një kapitull të ri në bashkëpunimin e BRICS-it", presidenti Xi Jinping theksoi se vendet e BRICS-it duhet të demonstrojnë përgjegjësitë e tyre, të mbrojnë dhe praktikojnë multilateralizmin dhe të krijojnë një mjedis të qetë dhe të qëndrueshëm të sigurisë; të kuptojnë mundësitë e reformës dhe inovacionit, të promovojnë partneritetin e ri të revolucionit industrial të vendeve BRICS-it; të nxisin përvojën dhe mësimin e ndërsjellë dhe të zgjerojnë vazhdimisht gjerësinë dhe thellësinë e shkëmbimeve shkencore e njerëzore. Kina do të vazhdojë të zgjerojë hapjen e saj ndaj botës së jashtme, të promovojë nismën "Një brez, një rrugë" për cilësi të lartë dhe përpjekje të përbashkëta si dhe do të punojë për ndërtimin e një komuniteti fatesh të përbashkët të njerëzimit dhe të Azi-Paqësorit.

Presidenti Xi theksoi se proteksionizmi dhe unilateralizmi janë shtuar dhe pasiguritë në ekonominë botërore janë rritur ndjeshëm. Vendet e BRICS-it duhet të ndjekin prirjen e kohës, t'u përgjigjen zërave të njerëzve, të tregojnë përgjegjësitë e tyre të duhur, të kërkojnë lumturi për njerëzit dhe zhvillim për botën.

Lideri kinez theksoi se Kina do të vazhdojë të zgjerojë hapjen, të rrisë importet e mallrave dhe të shërbimeve, të zgjerojë qasjen në tregjet e huaja, të forcojë mbrojtjen e pronësisë intelektuale dhe të formojë një model të ri të hapjes gjithëpërfshirëse në të gjitha drejtimet, në nivele të shumta dhe në një gamë të gjerë. Kina do të ndjekë parimin e ndërtimit dhe ndarjes së përbashkët, do të mbështesë konceptin e gjelbër të hapur dhe të pastër dhe do të nxisë "Një brez, një rrugë" për cilësi të lartë dhe ndërtim të përbashkët. Kina do të vijojë të ndjekë një politikë të pavarur për paqe, do të ndjekë gjithmonë rrugën e zhvillimit paqësor, do të angazhohet për ndërtimin e një komuniteti më të ngushtë fatesh midis Kinës dhe Afrikës, do të ndërtojë një komunitet të Kinës dhe Amerikës Latine dhe një zhvillim të hapur, gjithëpërfshirës, ​​inovativ dhe të ndërlidhur. Komuniteti i fatit të Azi-Paqësorit, i cili është një bashkëpunim fitimprurës, po ecën vazhdimisht drejt qëllimit të ndërtimit të një lloji të ri të marrëdhënieve ndërkombëtare dhe ndërtimit të një komuniteti fatesh të njerëzimit.

Në të njëjtën ditë, drejtuesit e vendeve të BRICS-it mbajtën një takim me dyer të mbyllura, në të cilin presidenti Xi Jinping mbajti gjithashtu një fjalim të rëndësishëm. Ai theksoi se çështjet ndërkombëtare duhet të diskutohen nga të gjithë dhe jo të vendosen nga një apo disa vende. Kina mbështet reformat e nevojshme të Organizatës Botërore të Tregtisë. (Vera)

Mrekulli
Lajmet Kryesore