Kërkimet mbi akupunkturën, sa efektive është ajo

2019-12-19 17:19:03 CRI Komenti juaj Printoni

Kërkimet për akupunkturën si një trajtim mjekësor janë rritur në mënyrë eksponenciale në 20 vitet e fundit, duke dyfishuar nivelin e hulumtimit në biomjeksinë konvencionale. Gjatë kësaj periudhe, ka pasur mbi 13 mijë studime të kryera në 60 vende, përfshirë qindra prova që përmbledhin rezultatet e mijëra studimeve tek njerëzit dhe kafshët. Disa prej tyre janë studimi i një larmie të gjerë fushash klinike, përfshi dhimbjen, kancerin, shtatzëninë , goditje në tru, çrregullime të humorit, çrregullime të gjumit dhe inflamacionin.

Projekti i Provave të Akupunkturës rishikoi efektivitetin e akupunkturës për 122 trajtime mbi 14 zona klinike. Ata zbuluan disa prova të efekteve që ka akupunktura për 117 kushte. "Studimi ynë gjeti prova për efektivitetin e akupunkturës për 117 kushte. Akupunktura konsiderohet e sigurt në duart e një praktikuesi të trajnuar mirë. Cilësia dhe sasia e hulumtimit mbi efektivitetin e akupunkturës po rritet."

Sipas një përmbledhje e kohëve të fundit, u shqyrtuan rekomandimet klinike të udhëzuesve nga e gjithë bota, të bëra nga një shumëllojshmëri grupesh, duke përfshirë institucionet shëndetësore qeveritare, udhëzimet kombëtare dhe grupet e specialiteteve mjekësore. Gjatë një periudhe 27 vjeçare, ata gjetën 2189 rekomandime pozitive për akupunkturë për 204 probleme shëndetësore, kryesisht në udhëzimet e publikuara në Amerikën e Veriut, Europë dhe Australi. Këto rekomandime zyrtare tregojnë se dëshmitë e akupunkturës tani pranohen nga ekspertët mjekësorë dhe se akupunktura nuk është më 'alternative.' Në të vërtetë, këto të dhëna të reja ilustrojnë se akupunktura është një nga trajtimet më të rekomanduara në mjekësinë moderne.

Më poshtë janë disa shembuj se si ndryshon akupunktura nga trajtimet e tjera.

Një meta-analizë e rrjetit për vitin 2013, duke krahasuar trajtimet fizike për osteoartritin e gjurit, zbuloi se, akupunktura kishte efekt më të madh në krahasim me kujdesin e zakonshëm.

Një analizë për vitin 2015, duke krahasuar trajtimet përveç ushtrimit për problemet me shpatullat zbuloi se akupunktura ishte trajtimi ndihmës më efektiv nga 17 ndërhyrje, duke tejkaluar të gjithë ndihmësit e tjerë si injeksion steroide, apo terapi me ultratinguj.

Një krahasim i vitit 2016 me 20 trajtime të nervit shiatik, akupunktura ishte shumë efektive për procesin e rimëkëmbjes pas epiduraleve, kirurgjisë së diskut, radiofrekuencës etj.

Në vitin 2018, një analizë zbuloi se akupunktura ishte më efektive sesa ilaçet për trajtimin e konstipacionit kronik dhe me efektet anësore më të pakta.

Mekanizmat që mbështesin mënyrën se si akupunktura lehtëson dhimbjen janë hulumtuar gjerësisht për mbi 60 vjet. Analgjezia e akupunkturës është treguar se përfshin disa klasa të neuropeptideve, si endorfina, dynorfina, endomorfina dhe nociceptina. Ndër neuropeptidet jo-opioide, substanca P (SP), peptidi vasoaktiv i zorrëve (VIP) dhe peptidi i lidhur me gjenin kalcitonin (CGRP), i cili luan një rol qendror në patogjenezën e migrenës, janë hetuar për rolet e tyre në të dy analgjezik dhe efektet anti-inflamatore të akupunkturës.

Akupunktura ndihmon në parandalimin dhe lehtësimin e migrenës, forcon sistemin imunitar dhe ul inflamacionin, ndihmon pas trajtimit të kemioterapisë dhe rrezatimit, kundër autizmit, alzheimerit, sëmundjeve kardiovaskulare, problemeve me reumatizmë dhe kockat etj.

Përveç veprimeve biokimike, studimet demonstrojnë gjithashtu efekte direkte të akupunkturës në sistemin nervor qendror. Këto përfshijnë efekte refleksi kurrizor, ku akupunktura stimulon relaksimin e muskujve dhe ndryshimet në organet e brendshme. Në tru, akupunktura ndihmon në ndryshimin e lidhjeve funksionale, duke zvogëluar aktivitetin në strukturat limbike të shoqëruara me stresin dhe sëmundjen, ndërsa përmirëson rregullimin e boshtit hipotalamus, hipofizës, veshkave, sistemit parësor që trupi përdor për rregullimin e hormoneve dhe përgjigjen ndaj stresit fiziologjik. Për më tepër, akupunktura modulon aktivitetin parasimpatik, relaksin, tretjen dhe shërimin e indeve.

Disa kritikë mohojnë efektivitetin e akupunkturës pavarësisht provave të konsiderueshme që tregojnë të kundërtën. Shumica e hulumtimeve mbi akupunkturën kryhen jashtë Kinës, por Kina prodhon një numër të madh studimesh çdo vit.

Një përmbledhje e vitit 2017 e botuar në Gazetën e Epidemiologjisë Klinike që krahasoi cilësinë metodologjike dhe raportimin e rishikimeve sistematike nga Kina dhe ShBA-ja zbuloi se cilësia ishte e njëjtë në të dy vendet. Sidoqoftë, kur bëhet fjalë për raportimin e paragjykimeve, rishikimet tregojnë se praktika është e zakonshme në mbarë botën dhe aspak e kufizuar në Kinë apo ndonjë vend të veçantë.

Një përmbledhje e kohëve të fundit zbuloi se cilësia dhe raportimi në rishikimet sistematike, niveli më i lartë i provave mjekësore, është i njëjtë si në Shtetet e Bashkuara dhe Kinë.

Në Shtetet e Bashkuara, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) miraton ilaçe të reja bazuar në provat e paraqitura nga kompanitë farmaceutike që i shesin ato. Sidoqoftë, një përmbledhje që shikonte 909 prova që mbështesin 90 ilaçe të aprovuara nga FDA zbuloi se më pak se gjysma e hulumtimit ishin botuar. Nuk është për t'u habitur, studimet kishin më shumë të ngjarë të botoheshin nëse vlerësoheshin "thelbësore" për pranimin e ilaceve dhe nëse ato treguan një rezultat pozitiv.

Akupunktura gëzon dëshmi të forta të efektivitetit në trajtimin e 46 kushteve dhe konsiderohet e sigurt në duart e praktikuesve të trajnuar siç duhet. Kjo mbështetje e fortë shkencore është mbresëlënëse dhe e dobishme për pacientët në kontekstin e një sistemi konvencional të kujdesit shëndetësor, ku gati gjysma e të gjitha trajtimeve nuk kanë dëshmi për përdorimin e tyre. Akupunktura konsiderohet gjithashtu me kosto efektive për një numër kushtesh ku dëshmitë janë të disponueshme. Në mënyrë krahasuese, për shumë kushte gëzon dëshmi më të madhe se shumë trajtime konvencionale dhe është relativisht më e sigurt. Pacientët, profesionistët mjekësorë dhe administratorët e kujdesit shëndetësor mund të jenë të sigurt se rekomandimi i akupunkturës për shumë pacientë është një rekomandim i sigurt dhe i bazuar në prova.

Mrekulli
Lajmet Kryesore