Amatorët gjermanë të Kongfu-së japin shfaqje marciale në Berlin

2018-10-18 16:22:36 CRI Komenti juaj Printoni

Si një pjesë e rëndësishme përbërëse e kulturës tradicionale kineze, Kongfu-ja (quhet edhe si "Wushu") po mirëpritet gjithnjë e më shumë në vende të ndryshme vitet e fundit. Në vitet '70, filmat e Bruce Li-së kanë tërhequr vëmendje të madhe dhe janë pëlqyer shumë nga mosha të ndryshme. Në shekullin e 21-të, pas transmetimit të filmave të njohur me arte marciale si "Crouching Tiger, Hidden Dragon", "Heroi" etj., në kinematë e botës, Kongfu-ja kineze fitoi famë dhe ndikim më të madh. Ditët e fundit, në Berlin të Gjermanisë, u zhvillua Kampionati i Wushu-së. Po si është përhapja e Wushu-së në Gjermani.

Më 6 tetor, afro 250 praktikantë të arteve marciale nga 25 ekipe përfaqësuese gjermane u mblodhën në Berlin për Kampionatin Gjerman të Wushu-së të vitit 2018, i cili organizohet nga Federata Gjermane e Wushu-së. Në këtë kampionat u përfshinë 3 programe: shfaqja e arteve marciale tradicionale, Taiji dhe arti luftarak Sanda. Sipas moshave të pjesëmarrësve në këtë kampionatit, u vendosën dy grupe: grupi i adoleshentëve dhe grupi i të rriturve. Kryetari i Federatës së Wushu-së të Gjermanisë, Roland Czerni prezentoi se

Kampionati i Wushu-së i Gjermanisë u themelua në vitin 1981. Në fillim, kishte vetëm 15 klube të Wushu-së. Deri tani, mbi 100 grupe mund të marrin pjesë në kampionatet rajonale ose ato kombëtare.

"Numri i pjesëmarrësve është më i paktë se ai që kisha parashikuar më parë, por ky numër po rritet gradualisht me një prirje pozitive. Shpresojmë se në kampionatet e ardhme, mund të tërhiqen më shumë sportistë të Wushu-së dhe mund të ketë më shumë programe të artit marcial të Kinës. Në krahasim me programet e tjera sportive, Wushu-ja ka një bukuri të veçantë, sepse ajo jo vetëm shfaq në mënyrë të qëndrueshme bukurinë sportive, por ka dhe përmbajtjet të pasura, si Sanda, shfaqja e arteve marciale dhe përdorimi i mjeteve të ndryshme. Shpresojmë që këto programe mund të shfaqen plotësisht në kampionatet tona të ardhshme."

Në garat e ditës, stërvitësit nga provinca të ndryshme të Gjermanisë shfaqën artet marciale në mënyra të ndryshme, duke shkaktuar brohoritje dhe duartrokitje të pandërprera. Lukas Nuack nga klubi i Wushu-së "TSV Spandau 1860" është 16 vjeç dhe ka mbi 8 vjet që e praktikon këtë art. Ai mori pjesë në 20 konkurrime të ndryshme të Wushu-së dhe ka bërë shfaqje marciale në Changquan, shfaqje me topuz dhe shfaqje me shpata.

Lukas Nuack i tregoi gazetarit:

"Në fillim e mësova Wushu-në për një arsye të thjeshtë. Në klasën e 3-të të shkollës fillore, mësuesi më tha se çrregullimet e hiperaktiviteteve nga mungesa e vëmendjes (ADHD). Sipas provës, Wushu-ja është një stërvitje shumë e përshtatshme për mua. Duke u stërvitur Wushu pas mësimit dhe në fundjavë nisa të qetësohem gradualisht dhe sa vinte më pëlqente gjithnjë e më shumë kjo stërvitje. Tani po përpipem të konkurroj me këtë arte marcial. Në 8 vitet e fundit , anëtarët e ekipit të Wushu-së më janë bërë si anëtarët të familje. Nuk më shkon asnjëherë në mendje të tërhiqem. Dua të punoj më shumë dhe të forcohem më shumë. Mendoj se Wushu është një stërvitje që nuk shteron kurrë. Sa herë që e praktikoj zbuloj defekte në stërvitje. Me përpjekje të vazhdueshme do të punoj për realizimin e ëndrrës sime, që të marrë pjesë në konkurrimin e Wushu-së në përfaqësimin e ekipit kombëtar."

Përhapja e Wushu-së në vende të tjera i atribuohet edhe rolit që kanë luajtur kinezët që jetojnë jashtë. Gjyqtarja kryesore e këtij kampionati Wu Min është edhe trajnere kryesor e ekipit kombëtar të Wushu-së të Gjermanisë. Ajo është profesioniste e Wushu-së. Pasi jetoi në Berlin në vitin 1998, ajo nisi karrierin e saj të Wushu-së: dha mësimet e Wushu-së dhe nisi misionin e përhapjes së Wushu-së në Gjermani dhe të standardeve të këtij arti marcial. Në intervistë, Wu Min u shpreh:

"Në të kaluarën, në Gjemani, Wushu-ja ishte e panjohur nga shumica e gjermanëve. Por, pas punës së shumë viteve të 'stërvitësve tanë profesionalë', gjithnjë e më shumë miq gjermanë po trajnohen për Wushu dhe provojnë këtë stërvitje. Ky është një kampionat me përmasë të madhe, në procesin e përgatitjes së të cilit, ndihemi qartësisht me prirjet e zhvillimit dhe rritjes së Wushu-së në vendet e tjera. Falënderojmë kinezët në Gjermani dhe qeverinë e Berlinit që na dha mbështetje të madhe, duke nxitur zhvillimin e Wushu-së jashtë Kinës dhe shfaqjen e kulturës tradicionale kombëtare kineze në vendet e tjera."

Drejtori i Qendrës së Kulturës Kineze Chen Jianyang mbajti një fjalim në ceremoninë e hapjes të kampionatit:

"Në fakt, Wushu-ja kineze ka 20-30 vjet që është pranuar nga bota e jashtme dhe nga statistikat e tanishme në Gjermani rezultati është shumë i mirë. Sipas opinionit tim, është shumë e nevojshme që të forcohet përhapja e stërvitjes së Wushu-së në mbarë Gjermaninë, ku ka shumë sportdashës. Shumë shkolla e federata gjermane kanë stadiumet e veta. Prandaj, shpresojmë që organet e Wushu-së kineze mund të forcojnë përkrahjet për federatat e Wushu-së gjermane, si përgatitja e trajnerëve, shtimi i shkëmbimeve etj. Besoj se në të ardhmen gjithnjë e më shumë gjermanë do të mësojnë Wushu dhe Taiji."(Xu Guang)

Mrekulli
Lajmet Kryesore